Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Μετά το "κομάντο" τι;

Από το Μαρικάκι

Και τώρα που έφυγε το «κομάντο» (τι δήλωση κι αυτή από ένα πρόσωπο που μέχρι λίγες ώρες πριν ήταν υπουργός Παιδείας) από το υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και παίρνει τη σκυτάλη ο επιφανής Γεώργιος Μπαμπινιώτης; Σώθηκε άραγε η Παιδεία, βρέθηκε σε καλά και ασφαλή χέρια;

Με την ευκαιρία του ανασχηματισμού ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης προχώρησε σε μια κωδικοποίηση- απολογισμό των πεπραγμένων της υπουργού (η οποία στην ουσία έφυγε τρέχοντας):
«Η Υπουργός που διεκδίκησε τα πρωτεία στη μνημονιακή πολιτική κατεδάφισης της δημόσιας Παιδείας και Έρευνας φεύγει. Το έργο της θα μείνει ιστορικό:

-         Κατάργηση 1933 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υποβάθμιση των ειδικών, μουσικών και αθλητικών σχολείων.
-         Κατά μέτωπον επίθεση στο σχολικό βιβλίο (κατάργηση ΟΕΔΒ, σχολικών βιβλιοθηκών, η πρώτη σχολική χρονιά χωρίς βιβλία μετά την κατοχή)
-         Εξαγγελία του Νέου Σχολείου των ατελεύτητων εξετάσεων
-         Οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, κατάργηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας, εξώθηση χιλιάδων εκπαιδευτικών στην ανεργία και την ελαστική απασχόληση
-         Διάλυση των δημόσιων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και κατασυκοφάντηση των λειτουργών τους».

Στη συνέχεια ο βουλευτής επισημαίνει ότι «Ο κ. Μπαμπινιώτης, άνθρωπος που γνωρίζει καλά την ελληνική εκπαίδευση, όπως και ο ίδιος δηλώνει, παραλαμβάνει σήμερα «καμένη γη». Στο παραπέντε των εκλογών και της απαλλαγής από τις κυβερνήσεις της βαρβαρότητας, η μόνη πραγματικά χρήσιμη συνεισφορά του νέου Υπουργού στην πολύπαθη Παιδεία είναι πολύ συγκεκριμένη:
-         Να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου 4009/11 για τα ΑΕΙ, σύμφωνα με το πάνδημο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας, των εργαζομένων και των φοιτητών
-         Να εξαιρεθεί η δημόσια εκπαίδευση από τις μνημονιακές περικοπές.
-         Να σταματήσει εδώ και τώρα η κατεδάφιση της Δημόσιας Παιδείας».

Μπορεί να έχει την αξία της μια επισήμανση. εν είδει πίεσης προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά με να μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση συνολικά υλοποιεί ένα συγκεκριμένο έργο. Προς το παρόν, ο Παπαδήμος ολοκληρώνει το έργο της κυβέρνησης παπανδρέου, όπως είπε προ ημερών ο Πάγκαλος.

Ο Μπαμπινιώτης αποδεχόμενος τη θέση του υπουργού Παιδείας στην πραγματικότητα νομιμοποιεί πλήρως τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και έχει προσεκτικά επιλεγεί για να συνεχίσει την υλοποίησή τους από το συγκεκριμένο πόστο. Πολλοί θυμίζουν από χτες το αλισβερίσι με την Πρεσβεία που έφεραν στη επιφάνεια πριν λίγο καιρό τα Wikileaks.

Παρεμπιπτόντως ο νέος υπουργός Παιδείας, ο οποίος έχει διαμορφώσει κι ένα πλαίσιο προτάσεων για το νέο λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, τυγχάνει πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων (που είναι ιδωτικά σχολεία), αν αυτό λέει κάτι για τη διαχείριση της υπόθεσης της δημόσιας εκπαίδευσης....

Δεν υπάρχουν σχόλια: