Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Χιλιάδες αποχαιρέτισαν τον Δημήτρη Μητροπάνο

Πλήθος κόσμου μαζεύτηκε από νωρίς σήμερα το πρωί στο Α΄ Νεκροταφείο για να πει το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Μητροπάνο. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν  για να αποχαιρετήσουν την «άγια» φωνή του ελληνικής λαϊκής μουσικής.

 Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου και θάφτηκε δίπλα στον «αρχάγγελο» της ελληνικής μουσικής, τον Νίκο Ξυλούρη. Λίγο πιο κάτω και οι τάφοι δύο παλιών του φίλων της Ρίτας Σακελλαρίου και του Μάριου Τόκα.

Ο κόσμος συνόδευσε τον Δημήτρη Μητροπάνο στην τελευταία του κατοικία με τραγούδια και τη λέξη «αθάνατος». Δίπλα του πάντα οι τέσσερις γυναίκες της ζωής του η γυναίκα του, Βένια, οι δυο κόρες του, Αναστασία και Μυρσίνη και η αδελφή.

Ύστερα από επιθυμία της οικογένειας δεν εκφωνήθηκα επικήδειοι, ενώ και τα έξοδα της κηδείας καλύφθηκαν από την οικογένεια που αρνήθηκε τη δημόσια δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού.
Η οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου παρακάλεσε τον κόσμο αντί στεφάνων τα χρήματα να διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Υποδοχής Αλληλεγγύης Ιδρύματος Αστέγων (ΚΥΑΔΑ). Όσοι επιθυμούν, μπορούν να καταθέσουν χρήματα στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αριθμό 064/48000015.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής Θανάσης Παφίλης, του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Από τον καλλιτεχνικό χώρο, κυρίως της μουσικής, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Μαρινέλλα, Πασχάλης Τερζής, Λάκης Λαζόπουλος, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Ρέμος, Ελένη Ράντου,Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Κατιάνα Μπαλανίκα, Στέλιος Διονυσίου, Διονύσης Τσακνής και Βασίλης Παπακωσταντίνου.
«Όποιος άκουγε τη φωνή του δεν τη ξεχνούσε ποτέ. Ήταν ξεχωριστή φωνή και έμπαινε στη ψυχή και την καρδιά των ανθρώπων. Είναι η συνέχεια των μεγάλων τραγουδιστών που έβγαλε η χώρα, του Καζαντζίδη, του Μπιθικώτση» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Αποχαιρετώ το φίλο, το συγγενή, το σύντροφο, το μάγκα, τον πιο σπουδαίο του ελληνικού τραγουδιού. Τέτοιες ώρες αναρωτιέσαι μήπως η ζωή σου κάνει πλάκα τελικά» είπε συγκινημένος ο Διονύσης Τσακνή. «Όπως βλέπετε, ο κόσμος, ο καθημερινός, τον λάτρευε και τον λατρεύει. Δυστυχώς, έφυγε νέος, ήταν χαρούμενος άνθρωπος. Τον ήξερες, δεν τον ήξερες, τον αγαπούσες», είπε ο Λάκης Παπαδόπουλος.

Δημήτρης Μητροπάνος πέθανε από οξύ πνευμονικό οίδημα στις 17 Απριλίου έχοντας ήδη αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους λαϊκούς ερμηνευτές. Συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες όπως οι Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός, Μάριος Τόκας και Θάνος Μικρούτσικος. Πλέον περνάει στην αιωνιότητα καταλαμβάνοντας μία θέση δίπλα στις «ιερές μορφές» της λαϊκής μουσικής...
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: