Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Μετεκλογική ανάλυση: Περί ελληνικού λαού που φοβήθηκε

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιούνη και την απογοήτευση που έφεραν αυτές σε ένα μέρος του κόσμου που βλέπει να συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές σα να μην άλλαξε τίποτα, έχουν αρχίσει αναλύσεις του τύπου “οι έλληνες είναι κότες”, “στις εκλογές φάνηκε οτι ο ελληνικός λαός χέστηκε απ το φόβο του” κ.α.

Δεν είναι πως έχω κάποια διάθεση να υπερασπιστώ τη γενναιότητα των νεοελλήνων, που αν κρίνω από τον αριθμό των μαχαιρωμένων μεταναστών που καθημερινά αυξάνεται...
μάλλον για τους περισσότερους αρχίζει και τελειώνει στο να πανηγυρίζει μπροστά στην τηλεόραση για τη νίκη στο γιούρο. Αλλά αυτό το τσουβάλιασμα του “ο λαός μίλησε”, “ο λαός χέστηκε”, “ο λαός φοβάται” είναι ανόητο και επικίνδυνο.

Το βράδυ των εκλογών της 6ης Μάη, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους δήλωναν πως το μήνυμα του ελληνικού λαού ήταν πως θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτό προφανώς βασιζόταν στο οτι κανένα κόμμα δεν είχε αυτοδυναμία. Στην πραγματικότητα όμως, επειδή ο ελληνικός λαός δεν είναι ένας άνθρωπος αλλά αρκετά εκατομμύρια, ένα 19% περίπου ψήφισε το κόμμα που έλεγε “αυτοδυναμία ή ξανά εκλογές”, ένα 17% ένα κόμμα που έλεγε δεν συγκυβερνώ με μνημονιακά κόμματα – κυβέρνηση αριστεράς, ένα 10% ένα κόμμα που έλεγε οτι με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν συνεργάζονται ούτε νεκροί, ένα 8.5% ψήφισε αυτούς που δεν θέλουν να συνεργαστούν με κανέναν (ΚΚΕ) και ένα 7% ψήφισε τους “εναντίων όλων” (και της λογικής). Τελικά δλδ τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) που μιλούσανε για συνεργασίες χωρίς πολλούς όρους, πήρανε περίπου το 20% των ψήφων. Δεν το λες και πλειοψηφία πόσο μάλλον “ελληνικό λαό”.

Συνέχεια αυτής της λογικής (από άλλους ανθρώπους) είναι και το “οι έλληνες απέδειξαν πως είναι κότες”. Μια επικίνδυνη υπερ-απλούστευση.

Είναι όμως έτσι; Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Μαϊου, οι έλληνες είχαν ψηφίσει 44% ΠΑΣΟΚ και 33.5% ΝΔ στις εκλογές του 2009, ενώ ένα 4.6% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Σύνολο 77.5% για ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Στις 6 Μαίου, αυτοί οι δύο μαζί, δε συμπλήρωναν ούτε 32%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ  πήρε 17% των ψήφων. Ένα μήνα μετά και μετά από ατελείωτες ώρες τρομοκρατίας εντός και εκτός ελλάδος, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ πήραν 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27%. Συνολικά δλδ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε περισσότερο απ όσο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί, ασχέτως του αν δεν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές.

Πού οφείλεται όμως η άνοδος της ΝΔ;

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λοιπόν πήραν τις μισές ψήφους από όσες είχαν πάρει πριν τρία χρόνια και η ΝΔ πήρε κάτω από 30%. Ποσοστό χαμηλότερο από το 2009 όπου είχε υποστεί ιστορική ήττα. Παρ όλα αυτά για κάποιους “ο ελληνικός λαός είναι κότες” και “αποφάσισε πως θέλει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για κυβέρνηση”. Ποιοι όμως το αποφάσισαν;

Έχει κι αυτό τη σημασία του. Χτες λοιπόν δημοσιεύτηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της Public Issue με το κοινωνικό προφίλ των κομμάτων στις εκλογές.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ηλικιακές διαφορές:


Αν θεωρήσουμε λοιπόν οτι οι ηλικίες μέχρι 55 ετών είναι εργαζόμενοι/άνεργοι/φοιτητές κ.α. και από 55 ετών και πάνω συνταξιούχοι ή άνθρωποι που βγαίνουν από στιγμή σε στιγμή στη σύνταξη, έχουμε για τις ηλικίες κάτω των 55 τα εξής αποτελέσματα:
  • - ΣΥΡΙΖΑ ~ 34%
  • - ΝΔ ~ 20%
  • - ΠΑΣΟΚ ~ 7%
Ενώ για τις ηλικίες άνω των 55 και άνω:
  • ΝΔ ~ 41%
  • ΣΥΡΙΖΑ ~ 19%
  • ΠΑΣΟΚ ~ 18%
Βλέπουμε, δηλαδή πως παρά την προπαγάνδα των Πρετεντέρηδων και Μανδραβέληδων πως δηλαδή “οι αργόσχολοι και κρατικοδίαιτοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ”, στην πραγματικότητα η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στις λεγόμενες “παραγωγικές” ηλικίες σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που είναι κυρίως συνταξιούχοι. Εκτίμηση που επιβεβαιώνεται απόλυτα από τον επόμενο πίνακα:


Υπενθυμίζω, στην πρώτη στήλη είναι η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ.
Το πιο εντυπωσιακό (σε σχέση πάντοτε με την προπαγάνδα των μανδραβέληδων) είναι οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερες διαφορές από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στους ιδιωτικούς υπαλλήλους απ ότι στους δημόσιους. Στη μόνη κατηγορία που το παιχνίδι έρχεται Χ, είναι στους εργοδότες/αυτοαπασχολούμενους. Οι πρώτοι μάλλον ψήφισαν ΝΔ και οι δεύτεροι ΣΥΡΙΖΑ :P


Και τι σημαίνει αυτό; Οτι οι συνταξιούχοι είναι κότες και φοβούνται μη χάσουν τη σύνταξή τους; Θα μπορούσαμε να το πούμε κι αυτό, αλλά θα ήταν εξίσου αυθαίρετο και επικίνδυνο. Ας δούμε ακόμα δύο πίνακες πριν βγάλουμε συμπεράσματα:

Τη Νέα Δημοκρατία λοιπόν, ψήφισε το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν δεξιοί/κεντροδεξιοί, ένα μικρό ποσοστό (25%) των ανθρώπων που δηλώνουν κεντρώοι και ελάχιστοι αριστεροί. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε κυρίως από ανθρώπους που δηλώνουν αριστεροί και κεντροαριστεροί και λιγότερο από τους κεντρώους, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν οτι αυτοί οι όροι δεν σημαίνουν τίποτα τον στήριξε επίσης.

Ας δούμε όμως και την κομματική προτίμηση πριν βγάλουμε συμπεράσματα. Τι ψήφισαν δηλαδή αυτοί την 6η Μάη.  Βλέπουμε οτι αύξηση της ΝΔ, έρχεται κυρίως από δύο μέτωπα. Ένα 30% των ανθρώπων που ψηφίσαν ΛΟΙΠΑ (που θυμίζω ήταν το 18% των συνολικών ψήφων την προηγούμενη φορά) και ένα 35% ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει. Από τα ΛΟΙΠΑ κόμματα, αν και δεν έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία, θα κάνω ένα αρκετά λογικό βήμα και θα υποθέσω οτι μάζεψε τις ψήφους της Ντόρας, της Δη.Ξαν-Μάνος κ Σία και του ΛΑΟΣ που έχασε κι αυτό το μισό του ποσοστό και όχι της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ , των Οικολόγων και της Κοινωνικής Συμφωνίας.

Συμπέρασμα; Παρά τα όσα λένε οι πρετεντέρηδες και οι τσίμες, αυτό που έκρινε σε μεγάλο βαθμό το δεύτερο εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν το δίλημμα ευρώ ή δραχμή, Σαμαράς ή χάος και Ευρώπη ή Αφρική. Αυτό που συνέβη είναι οτι η προπαγάνδα της δεξιάς επικεντρώθηκε στο εμφυλιακό “έρχονται οι κομμουνιστές να σας βιάσουν τις γυναίκες”, το οποίο έπιασε και συσπείρωσε ανθρώπους άνω των 55, που δεν είχαν ψηφίσει μικρό δεξιό κόμμα ή δεν είχαν ψηφίσει καθόλου. Υπό το φόβο της κομμουνιστικής απειλής λοιπόν, συνταξιούχοι και νοικοκυρές σηκώθηκαν απ την τηλεόραση και πήγαν να ψηφίσουν Σαμαρά για να μη γίνουμε Σοβιετική Ένωση. Οι άνθρωποι που τρώνε τα σκατά καθημερινά, έχουν επαφή με την καθημερινότητα και άλλες πηγές πληροφόρησης πέραν του ΣΚΑΙ και του MEGA, ψήφισαν σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας οτι με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα γίνουμε σίγουρα άστεγοι.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν είναι απόλυτα, υπήρξε και ένα 40% συνταξιούχων και νοικοκυρών που δεν ψήφισαν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, οι μισοί από αυτούς ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οι γενικές κατευθύνσεις είναι ενδεικτικές για το ποια προπαγάνδα έπιασε.

Δεν ήταν “κότες” λοιπόν οι έλληνες, ας μην κολλάμε σε απλουστεύσεις για να πνίξουμε την απογοήτευσή μας που θα μας κυβερνούν οι τράπεζες πάλι. Απλά ένα κομμάτι της κοινωνίας, της παλιάς δεξιάς, κολλημένο σε δίπολα παλαιότερων ψυχροπολεμικών δεκαετιών, ψάρωσε από την προπαγάνδα περί κομμουνιστικού κινδύνου και ψήφισε Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: