Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Όλοι οι εκπαιδευτικοί από τα γραφεία στο σχολείο

Έως τα τέλη Νοεμβρίου θα γνωστοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος υποστήριξε ότι το σύστημα τοποθέτησης των εκπαιδευτικών είναι στρεβλό και ανέφερε πως όλοι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε γραφεία εκπαίδευσης, θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες.

«Οι σημερινές διαδικασίες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι γραφειοκρατικές, αδιαφανείς και στρεβλές και υποκρύπτουν συντεχνιακές λογικές και βολεμένους», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας», για να προσθέσει λέγοντας πως έχουμε 156.000 εκπαιδευτικούς και 14.900 σχολικές μονάδες και χρειαζόμαστε κάθε χρόνο άλλους 20.000 αναπληρωτές και ακόμα συναντάμε κενά.

Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί αλλού έχουμε υπεράριθμους και αλλού ελλείψεις, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Γιατί στη μία άκρη της Ελλάδας δάσκαλοι και καθηγητές δουλεύουν με υπερωριακή απασχόληση, ενώ κάποιοι κρύβονται και κάποιοι υποαπασχολούνται. Ενα σύστημα τοποθέτησης εκπαιδευτικών χωρίς αρχή και τέλος. Ολο αυτό το σύστημα χρειάζεται εξορθολογισμό».

Ο υπουργός Παιδείας, αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, έστρεψε τα βέλη του προς όσους αρνούνται τις διαδικασίες που προωθούνται από το υπουργείο Παιδείας και αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να μπουν όλοι στην ίδια μοίρα.

«Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που γηράσκουν αεί διδασκόμενοι, έχουν μεράκι, επιμορφώνονται, κάνουν μεταπτυχιακά, παρακολουθούν τις εξελίξεις. Είναι αυτοί οι φωτισμένοι δάσκαλοι που όλοι συναντήσαμε και σημάδεψαν την πορεία μας, και υπάρχουν και άλλοι, οι λιγότεροι, που μένουν στάσιμοι, ικανοποιημένοι από τις μηχανιστικές αυτοματοποιημένες διαδικασίες εξέλιξης», σημείωσε, για να προσθέσει: «Θα τους βάλουμε όλους στην ίδια μοίρα; Γιατί φοβόμαστε να επιβραβεύσουμε τους ικανούς ως κοινωνία; Είναι αυτό δίκαιο ή άδικο;».

Αναφορικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για σημαντικά θέματα της εκπαίδευσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι:

  • Ερχεται νομοθετική ρύθμιση για τις μετεγγραφές φοιτητών, καθώς συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών- με την προϋπόθεση ότι πληρούν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια- θα σπουδάσουν από το ερχόμενο εξάμηνο κοντά στον τόπο διαμονής τους.
  • Προχωρεί το σχέδιο «Αθηνά» για ΑΕΙ-ΤΕΙ (συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και σχολών).
  • Οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων αναμένεται να βρουν στο μηχανογραφικό δελτίο μικρότερο αριθμό τμημάτων.
  • Εως το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του γενικού και επαγγελματικού λυκείου.
  • Από τον Σεπτέμβριο του 2013, τα δημόσια ΙΕΚ περνάνε στις Περιφέρειες με στόχο την ουσιαστική τους αναβάθμιση αλλά και την ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: