Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Το ΔΝΤ χτυπούσε το... καμπανάκι του χρέους

Έγγραφα αποδεικνύουν ότι το Ταμείο ήταν εναντίον της άγριας λιτότητας

Τρία σημαντικά έγγραφα από τη δικογραφία Ρουμελιώτη που βρίσκεται ήδη στη Βουλή φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Real News.
Τα δύο έχουν την υπογραφή του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ και το τρίτο έχει ως αποστολέα διπλωμάτη της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Από το περιεχόμενο τους προκύπτει ότι το Ταμείο είχε κατανοήσει σε βάθος το ελληνικό πρόβλημα, προτού ακόμα η Ελλάδα συνάψει το πρώτο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ήταν απόλυτα αντίθετο σε κάθε πρόγραμμα άγριας λιτότητας που προέκρινε η Γερμανία, προβλέποντας ρωγμή στην κοινωνική συνοχή και διάλυση των ελληνικών τραπεζών.

Από την αλληλογραφία προκύπτει επίσης ότι από τότε το ΔΝΤ έβλεπε ότι η Ελλάδα είχε πρόβλημα χρέους και όχι ελλείμματος δείχνοντας ως μόνη λύση το κούρεμα. Εκείνη την εποχή, τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι ακόμη και στη σκέψη της αναδιάρθρωσης.

Το ΔΝΤ, όπως προκύπτει, είχε προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση τη σύναψη προσυμφώνου που θα ηρεμούσε τις αγορές και ενδεχομένως θα απέτρεπε την ένταξη στο μνημόνιο.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: