Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ : Στον «αέρα» η σχολική χρονιά για τους 14 μαθητές του ΕΕΕΕΚ Σάμου!

Θα πάρουν τίτλους σπουδών (προαγωγικούς και απολυτήριους) οι φετινοί μαθητές του ΕΕΕΕΚ;

Στο χειρότερο αδιέξοδο έχει οδηγήσει τις τύχες των 14 μαθητών του ΕΕΕΕΚ Σάμου η πολιτική των απολύσεων των εκπαιδευτικών και της διάλυσης της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης που σταθερά εφαρμόζει η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ.

Το σχολείο αυτό, (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης), εξαιτίας αυτής της πολιτικής στην τρέχουσα σχολική χρονιά ήταν κλειστό ως το τέλος του Νοέμβρη  και χωρίς διεύθυνση μέχρι την 6η Μαρτίου 2014!

«Λειτούργησε» από τέλος Νοέμβρη και μετά, με δύο μόνο εκπαιδευτικούς (Φυσικής Αγωγής και Κοινωνιολογίας ,αναπληρωτές και οι δύο!). Δηλαδή «λειτούργησε»  χωρίς Μαθηματικό, Φιλόλογο, Μουσικό, Πληροφορικής και –κυρίως, αφού πρόκειται για «Εργαστήριο…» - χωρίς καθηγητές εργαστηρίων!

Το αποτέλεσμα ήταν αντί να λειτουργήσουν 5 τάξεις όπως προβλέπεται, οι 14 μαθητές να στοιβαχτούν σε δύο τμήματα και να διδαχθούν 2 μόνο από τα 10 προβλεπόμενα σύμφωνα με το πρόγραμμα μαθήματα!

Όλες οι παρεμβάσεις με τις οποίες ζητήθηκε στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς να καλυφθούν οι ανάγκες του σχολείου, αγνοήθηκαν. Ενώ ταυτόχρονα το σχολείο αναδείχθηκε σε πραγματικό εργαστήρι των σύγχρονων «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων: Δίπλα στους δύο αναπληρωτές εργάστηκαν άλλοι τρείς (ψυχολόγος, σχολική νοσηλεύτρια και επιστάτης)  ελαστικοπροσωρινά απασχολούμενοι μέσω ΟΑΕΔ και μια λογοθεραπεύτρια για τρείς ημέρες ανά εβδομάδα! Ο τραγέλαφος ήταν και είναι πως από την αναπληρώτρια διευθύντρια ζητήθηκε άνωθεν και επίμονα να συγκροτήσει «ομάδες εργασίας» για να γίνει η αυτοαξιολόγηση του σχολείου!

Η «μικρή αυτή ιστορία» του τσαλαπατήματος δικαιωμάτων εκπαιδευτικών και μαθητών, δεν μπορεί καν να τελειώσει με την απόλυση των ελαστικά απασχολούμενων εργαζόμενων σε ένα σχολείο που είναι ίσως ιδανικό για τα τροϊκανά μέτρα αφού δεν έχει κανένα μόνιμο εργαζόμενο και απειλείται με πλήρη εξόντωση.

Δεν μπορεί να τελειώσει γιατί έχει προκύψει το ερώτημα: Θα πάρουν τίτλους σπουδών (προαγωγικούς και απολυτήριους) οι φετινοί μαθητές του ΕΕΕΕΚ; Το ερώτημα έχει τεθεί στο ΥΠΑΙΘ από τη Διεύθυνση του σχολείου ήδη από τις 4/6/14 καθώς οι τίτλοι πρέπει να δοθούν κανονικά στις 12/6. Απάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί!

Οι μαθητές και η χρονιά τους λοιπόν είναι στον αέρα! Πρόκειται για άλλη μια επιτυχία, για την πραγματική εκδοχή του success story της πολιτικής του συστήματος που προωθεί τον  κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να πάρει θέση, να απαντήσει άμεσα  στο ερώτημα της Διεύθυνσης για τους φετινούς τίτλους σπουδών των μαθητών του σχολείου. Θα χάσουν τη χρονιά τους οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ εξ αιτίας της δικής του πολιτικής;

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς συνολικά και τους γονείς-κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου, να μην υποκύψουν σε αυτή την πολιτική. Να παλέψουμε αποφασιστικά για την κάλυψη όλων των αναγκών του ΕΕΕΕΚ με μόνιμους εκπαιδευτικούς και  όλο το αναγκαίο προσωπικό.  

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: