Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Σεμινάριο «εφαρμογής κυβερνητικής πολιτικής» σε διευθυντές σχολείων!

Σεμινάριο «εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής» οργάνωσε στις 30/5/14 η Διεύθυνση Β΄ Αθήνας, για όλους τους διευθυντές σχολείων της Β΄ Αθήνας. Σεμινάριο που τυπικά χαρακτηρίστηκε σαν «κλείσιμο της χρονιάς και προγραμματισμός της επόμενης». Αλλά επί της ουσίας ήταν «μάθημα» κυβερνητικής πολιτικής και οργάνωση της υλοποίησης της αξιολόγησης και του «νέου σχολείου».

Εκεί ο διευθυντής της Β΄ Αθήνας, «υπερέβη εαυτόν» σε υποκρισία, απειλές και «δημιουργική» μεταφορά των εντολών του υπουργείου. Είπε περίπου τα εξής :

1. «Το ολοήμερο πάει περίπατο για την επόμενη χρονιά, εξαιτίας της τρόικας» (σ.σ. : την οποία βέβαια εκείνος υπηρετεί πιστότερα κι απ΄ τον Άδωνι). Μπορεί η εγκύκλιος του υπουργείου να λέει ότι με 15 εγγραφές θα λειτουργήσει ολοήμερο. Αλλά επειδή (είπε) «αυτό δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, γι΄ αυτό οι διευθυντές των σχολείων πρέπει να αποθαρρύνουν με πολλή προσοχή τους γονείς από το να γράψουν τα παιδιά τους». Για να μη φανεί ότι δε θα λειτουργήσει με εντολή του υπουργείου, αλλά σαν αδυναμία να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15 μαθητών.

2. Προανήγγειλε νέες συμπτύξεις τμημάτων, νέες πιέσεις για ασφυκτικά γεμάτα τμήματα και υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών (χώρια οι συγχωνεύσεις).

3. «Οι ειδικότητες δε θα έρθουν νωρίς την επόμενη χρονιά» (όπως … «υποπτεύεται»). Αλλά όμως δε θα μπορούμε να σχολάμε νωρίτερα απ΄ τις δύο ακόμα κι αν λείπουν όλες οι ειδικότητες. Δηλαδή … αύξηση ωραρίου, υπερωρίες υποχρεωτικές και απλήρωτες ;

4. Οι άδειες περιορίζονται : Έφερε το «παράδειγμα» των νηπιαγωγών, όπου επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα για τον περιορισμό των αδειών, είπε ότι «…φέτος κληθήκαμε να διαχειριστούμε 3.976 ημέρες αδειών, αριθμός μεν δικαιολογημένος, αλλά … Δεν γνωρίζω ωστόσο αν την επόμενη σχολική χρονιά, θα έχουμε τα μέσα για να μπορούμε να επιλύουμε τα προβλήματα που θα προκύπτουν λόγω των αδειών». Δεν είπε φυσικά ότι οι άδειες αυτές είναι λιγότερες από τις μισές απ΄ όσες δικαιούνται συνολικά οι νηπιαγωγοί της Β΄ Αθήνας. Ούτε είπε ότι εξαιτίας της πολιτικής του υπουργείου και της σπουδής του ίδιου, φέτος δεν υπήρχε ούτε δάσκαλος, ούτε νηπιαγωγός, διαθέσιμος για αναπληρώσεις, ακόμα και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις. Ας φροντίσουν λοιπόν φέτος να έχουν τον τρόπο για «να επιλύουν τα προβλήματα που θα προκύπτουν λόγω των αδειών». Είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Κι ο τρόπος είναι γνωστός και φανερός : Μερικοί εκπαιδευτικοί στη διάθεση της υπηρεσίας για όλο το χρόνο. Πάντως, έτσι κι αλλιώς το τι άδειες προβλέπονται από το νόμο, είναι γνωστό και δεδομένο (Βλέπε). Κι η όποια ανάγκη του κάθε συναδέλφου, προβλέπεται και καλύπτεται απ΄ το νόμο και είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα. Κι όχι από κάποια … «μεγαλοψυχία» των μικρόψυχων τοποτηρητών της κυβέρνησης, της τρόϊκας και της Ε.Ε.

5. Τους κορόϊδευε συνειδητά και ταυτόχρονα τους έδινε γραμμή για το τι να μας λένε, αλλά και επιχειρούσε να τους εξαγοράσει, λέγοντάς τους ότι «θα βάλει σ΄ όλους τους διευθυντές άριστα» στην αξιολόγηση. Λες και μπορεί να το κάνει, παρακάμπτοντας την ποσόστωση του 15%.

6. «Η αξιολόγηση στη Β΄ Αθήνας θα γίνει» … ούρλιαζε σε κάποιο σημείο. «Κι αν οι διευθυντές που δεν θα πειθαρχήσουν στη Δ.Ο.Ε. που τους καλεί να μην πάνε σ΄ αυτά τα σεμινάρια κι έχει προκηρύξει απεργία εκείνες τις μέρες, εμποδιστούν, τότε εκείνος (είπε) θα πάει σ΄ ένα ένα τα σχολεία απ΄ τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα να τους επιμορφώσει έναν έναν».

7. Φυσικά δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους συνδικαλιστές αδιακρίτως, αλλά και ιδιαίτερα στα μέλη του Δ.Σ. του «Γ. Σεφέρη». Στην αρχή μας απαγόρευσε να παρευρεθούμε στο σεμινάριο (χωρίς αποτέλεσμα φυσικά). Κι ύστερα προειδοποίησε ότι δε θα μας επιτρέψει να παρευρεθούμε … από την επόμενη φορά. Και μας κάλεσε να μην κάνουμε απεργιακή φρουρά τη μέρα του σεμιναρίου των διευθυντών και της απεργίας της Δ.Ο.Ε. Ας μην περιμένει ο κ.  διευθυντής να του κάνουμε την παραμικρή χάρη. Αυτός τη δουλειά του = πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής κι εκβιασμός των διευθυντών και των συναδέλφων. Κι εμείς τη δική μας = Αντίσταση μέχρι τέλους, για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των συναδέλφων μας και των μαθητών μας.

Όμως θέλουμε μ΄ αυτή την ευκαιρία να απευθυνθούμε προς τους συναδέλφους διευθυντές :

Τους θεωρούν και τους αντιμετωπίζουν σαν να είναι τσιράκια τους. Είναι;

Τους υποτιμούν μ΄ αυτά που τους βάζουν να λένε και να να υλοποιούν. Το δέχονται ;

Τους εντέλλουν εν ολίγοις να υλοποιούν όχι μόνο τις εγκυκλίους και τις εντολές της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και διάφορες άλλες  αυθαίρετες εντολές (ψέμματα, απειλές, συκοφαντίες, αυθαιρεσίες στο σύλλογο διδασκόντων, κορόιδεμα των γονιών, κλπ). (Φυσικά με τον ίδιο στόχο). Τους αρμόζει ;

Ας μη ξεχνάνε ότι αυτοί οι ίδιοι θα είναι από τα πρώτα θύματα και της αξιολόγησης και του «νέου σχολείου».

Η στιγμή της επιλογής έχει φτάσει προ πολλού. Ή με την κυβερνητική πολιτική ή με το σχολείο και με το δάσκαλο. Με τους γονείς και τους μαθητές μας. Ο κάθε συνάδελφος διευθυντής/ντρια ξέρει πώς μπορεί να περιφρουρήσει την αξιοπρέπειά του, που του την αρνούνται όσοι τους εντέλλουν να γίνει παπαγάλος.

- Η Δ.Ο.Ε. κι ο Σύλλογος, τους καλεί να μην πάνε στα σεμινάρια της αξιολόγησης.

- Για την κάλυψη τους έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία, τις μέρες που είναι το σεμινάριο αυτό.

- Ο Σύλλογός μας θα οργανώσει συγκέντρωση με στόχο την παρεμπόδιση του σεμιναρίου αυτού.

- Καλούμε του συναδέλφους διευθυντές να στηρίξουν στους Συλλόγους διδασκόντων και να δώσουν τα κείμενα του Συλλόγου για την απόρριψη της αυτοαξιολόγησης, σαν αποφάσεις των Συλλόγων διδασκόντων.

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΝΕΤΤΑ ΑΛΤΑΝΗ                               ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: