Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Καταγγελία του σχολικού συμβούλου 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ρεθύμνου για τη στάση του στο ζήτημα της αυτοαξιολόγησης

Το ΔΣ του Συλλόγου μας, στην τελευταία του συνεδρίαση μετά από καταγγελίες συναδέλφων και διευθυντών, συζήτησε το ζήτημα της στάσης του σχολικού συμβούλου της 2ης Περιφέρειας Ρεθύμνου σχετικά με το θέμα της αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε προσκληθεί ο σχολικός σύμβουλος, αν και δεν αποτελεί μέλος του δικού μας συλλόγου, να εξηγήσει τόσο τη στάση του όσο και την υπόσταση των καταγγελιών, όμως αποφάσισε, δίχως να μας εξηγήσει τους λόγους, να μην παραστεί.

Ο συγκεκριμένος σχολικός σύμβουλος, σύμφωνα με δημόσιες μαρτυρίες συναδέλφων στην τελευταία μας γενική συνέλευση, ασκούσε πιέσεις και προπαγάνδιζε τη συμμετοχή των συναδέλφων στην αυτοαξιολόγηση λέγοντας ότι είναι υποχρέωσή τους παρόλο που ο τοπικός σύλλογος και η ΔΟΕ είχαν λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για μια ενιαία στάση. Επίσης κατά τη διαδικασία της κατάθεσης των εκθέσεων αυτοαξιολόγησης, ακόμα και σήμερα, διατυμπανίζει ότι δεν πρέπει να κατατεθεί το κοινό κείμενο της ΔΟΕ γιατί θα δημιουργηθεί “πρόβλημα” στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από το Σεπτέμβριο. Για ιδιοτελείς σκοπούς πιέζει συναδέλφους και σχολικές μονάδες να αλλάξουν την απόφασή τους για κατάθεση του κοινού κειμένου της ΔΟΕ με αποτέλεσμα να επικρατεί κλίμα τρομοκρατίας σε σχολεία ευθύνης του. Εκτός της τεχνικής του φόβου χρησιμοποιεί και την τεχνική των “αμοιβών”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μαρτυρία συναδέλφισσας που της είπε: «Εσύ καλή δασκάλα γιατί δεν θέλεις την αξιολόγηση θα πάρεις και χρήματα…».

Θεωρούμε ότι ο σχολικός σύμβουλος έχει ξεπεράσει τα όρια των αρμοδιοτήτων του, κάνει χρήση έμμεσων απειλών, τρομοκρατεί, προσπαθεί να περάσει την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση με κάθε τρόπο (τακτική καρότου και μαστίγιου). Η αναβίωση του επιθεωρητισμού και οι προσωπικές φιλοδοξίες δεν αποτελούν στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν εκπαιδευτικό με όραμα. Οι εκπαιδευτικοί δεν αναγνωρίζουμε και δεν δεχόμαστε αυτούς τους ανθρώπους να μας αξιολογήσουν και να καταλαμβάνουν τη θέση του σχολικού συμβούλου για να εκτελούν εντολές “θανάτου” των συναδέλφων μας. Δεν αποδεχόμαστε αυτό το ήθος διότι ξεπερνά τα όρια του ήθους των λειτουργών της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ως ΔΣ, σύμφωνα με τα παραπάνω και με ομόφωνη απόφασή μας, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του σχολικού συμβούλου Αντώνη Μπερκούτη και παράλληλα ενημερώνουμε τη ΔΟΕ για το γεγονός καθώς και τον τοπικό σύλλογο στον οποίο ανήκει. Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειές μας για να μην περάσουν τα σχέδια του υπουργείου παιδείας για διάλυση του δημόσιου σχολείου. Κάθε στέλεχος που θα σταθεί στον αντίποδα της προάσπισης του δημόσιου σχολείου, για καθαρά ιδιοτελής σκοπούς, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και τους εκπαιδευτικούς της βάσης. Το φόβο που θέλουν να μας διασπείρουν τους τον επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο.

Δε σταματάμε, συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα πραγματικό δημόσιο δωρεάν σχολείο για εμάς και τη νέα γενιά, με ήθος και αξιοπρέπεια.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος                  O Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Τρούλης               Γιώργος Σαϊτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: