Την Πέμπτη θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βάσεις των σχολών και τα ονόματα των επιτυχόντων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Φέτος, παρά το γεγονός πως οι εξετάσεις ξεκίνησαν μία εβδομάδα αργότερα συγκριτικά με πέρσι, οι βάσεις θα ανακοινωθούν μια μέρα νωρίτερα.
Οι εγγραφές των φοιτητών αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου. Οι νεοεισαχθέντες φοιτητές απαιτείται να καταθέσουν τα εξής δικαιολογητικά στο τμήμα που πέτυχαν:
-Αίτηση για εγγραφή.
-Τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.
-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
-Τέσσερις (4) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.
- Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ -
ΟΜΑΔΑ Α' και Β΄ (90% και 10%) πρέπει να υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης.
Να τονίσουμε πως οι εισαχθέντες με την προσέλευσή τους στο τμήμα εγγραφής απαιτείται να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο, ή κάποιο άλλο δημόσιο έγγραφο το οποίο να αποδεικνύει τα στοιχεία τους.
Οι εκτιμήσεις των βάσεων
Με πολλές εκπλήξεις αναμένονται οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Στα περισσότερα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα αναμένεται σχετική άνοδος καθώς συγκριτικά με την περσινή περίοδο οι υποψήφιοι συγκέντρωσαν καλύτερες βαθμολογίες. Στα μεσαία τμήματα υπολογίζεται ότι η άνοδος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 700 μόρια. Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο η αύξηση θα επηρεάσει και τις υψηλόβαθμες σχολές. Ωστόσο στο 5ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Διοίκησης) οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει έως τώρα αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις καθώς έχουν μειωθεί αρκετά οι υποψήφιοι συγκριτικά με πέρσι. Στη θετική κατεύθυνση αξίζει να σημειωθεί ότι πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των αριστούχων σε σχέση με πέρσι, γεγονός που σημαίνει πως οι βάσεις στις Ιατρικές σχολές θα ανέβουν, καθώς συνιστούν παραδοσιακή επιλογή των υποψηφίων.
Αναφορικά με τις υψηλόβαθμες Πολυτεχνικές σχολές, η άνοδος, όπως όλα δείχνουν, θα προσεγγίσει μέχρι και τα 300 μόρια, ενώ στις Νομικές σχολές η αύξηση μπορεί να φτάσει τα 200 μόρια.
Ωρολογιακή... βόμβα οι μετεγγραφές
Το... αγκάθι των μετεγγραφών για τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Αρκετοί είναι οι φοιτητές που λόγω των οικονομικών δυσχερειών θα κάνουν αίτηση για μετεγγραφή από τα περιφερειακά στα ανώτατα ιδρύματα της πρωτεύουσας, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται στους 20.000, σύμφωνα με τα όσα έχουν δηλώσει οι πρυτάνεις. Μπορεί αρκετοί φοιτητές να δηλώσουν σχολές στην περιφέρεια που έχουν αντιστοιχία με κεντρικά ιδρύματα αλλά λόγω της απελευθέρωσης των μετεγγραφών τα αμφιθέατρα των σχολών της περιφέρειας είναι πιθανό να μείνουν... άδεια.
Προς το παρόν στο υπουργείο Παιδείας τηρείται... αμυντική στάση, με τον Ανδρέα Λοβέρδο λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν οι βάσεις να παραδέχεται ότι ο νόμος για τις μετεγγραφές, τον οποίο παρεμπιπτόντως είχε ψηφίσει τον περασμένο Μάιο ως βουλευτής έχει... κενό. Πάντως, ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει ότι θα δώσει λύση με την υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Παιδείας θα ορίσει στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τις ημερομηνίες ελέγχου, ενώ θα υπάρξει προς τις Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων χρονικό όριο ολοκλήρωσης διαδικασιών για να μην χάσουν οι φοιτητές το πρώτο εξάμηνο των σπουδών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου