Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Γενική Συνέλευση Δασκάλων & Νηπιαγωγών ΣΑΜΟΥ: ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων στις χώρες τους, με κίνδυνο της ζωής τους κατάφεραν να φτάσουν την Ευρώπη αφήνοντας πίσω στο μακρύ ταξίδι τους χιλιάδες θύματα. Μάλιστα, με την πρόσφατη κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία (Χαλέπι, Ράκα) και στο Ιράκ (Μοσούλη) και άλλοι, πολλοί ακόμα, παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκονται πάρα πολλά παιδιά σε σχολική ηλικία, τα οποία βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικού συστήματος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και στερούνται του δικαιώματος τους στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία έχει κυρωθεί με νόμο από το ελληνικό κράτος (Ν.2101/1992), τα παιδιά-πρόσφυγες πρέπει να χαίρουν της κατάλληλης προστασίας και ανθρωπιστικής βοηθείας, που θα τους επιτρέψουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους (άρθρο 22). Επιπλέον, όπως όλα τα άλλα παιδιά, έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και να έχουν ίσες ευκαιρίες σε αυτό (άρθρο 28), ενώ η Πολιτεία οφείλει να παίρνει όλα τα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των δικαιωμάτων τους (άρθρο 4).

Ο φυσικός χώρος αυτών των παιδιών, όπως και όλων των παιδιών είναι το σχολείο. Όλοι οι φορείς της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας πρέπει να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Η οικοδόμηση μιας κουλτούρας αλληλεγγύης, αδελφοσύνης, αλληλοκατανόησης, σεβασμού στη διαφορετικότητα, είναι θεμελιώδες παιδαγωγικό καθήκον και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και στη διεύρυνση του μορφωτικού και πολιτιστικού ορίζοντα όλων των παιδιών, αναδεικνύοντας την ειρήνη και τη φιλία των λαών ως υπέρτατο αγαθό.

Η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι ο εγκλεισμός των προσφύγων σε γκέτο για να μην τους βλέπουμε. Η λύση είναι η παύση των πολέμων που πυροδοτούνται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που συγκρούονται στη Μέση Ανατολή.

Οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε για ένα σχολείο που να χωράει όλα τα παιδιά άσχετα από εθνικότητα, θρήσκευμα, γλώσσα. Τα σχολεία θέλουμε να είναι πάντα ανοιχτά και φιλόξενα για τα φτωχά παιδιά του κόσμου, Ελληνόπουλα, Προσφυγόπουλα, Μεταναστόπουλα. Και μάλιστα όχι σε απογευματινά τμήματα, όπως κάνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Η ένταξη χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Αρνούμαστε τη γκετοποίηση γιατί οδηγεί στον αποκλεισμό, επιτείνει την ξενοφοβία, γίνεται εμπόδιο για τη μόρφωση, την ένταξη και την κοινωνικοποίηση τους. Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά, που ζουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών.

Θεωρώντας ότι:

· Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό και απαράγραπτο ανθρώπινο δικαίωμα, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών.

· Το κράτος έχει την υποχρέωση να λάβει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την άρση των εμποδίων εκείνων που κρατούν τα προσφυγόπουλα μακριά από το σχολείο και να τα εκπαιδεύσει - όπως και όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά - σε συνθήκες συνεκπαίδευσης.

Απαιτούμε από την Πολιτεία:

· Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης με ομαλή-αναλογική κατανομή τους στις σχολικές μονάδες του κάθε Δήμου

· Πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία 

· Ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης σε όλα τα σχολεία

· Πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες

· Πλήρη υγειονομική κάλυψη και περίθαλψη για όλους τους μαθητές/τριες

· Διορισμούς μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών

· Επιπλέον κονδύλια στους Δήμους και στα σχολεία (και όχι στις διάφορες ΜΚΟ) για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών σε καθαριότητα, θέρμανση, φύλαξη κλπ.

Το καλύτερο μάθημα που μπορούμε να δώσουμε αυτές τις δύσκολες μέρες στα παιδιά μας είναι το μάθημα της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Γιατί ως Έλληνες ξέρουμε καλά τι θα πει ξεριζωμός, προσφυγιά, ξενιτιά, μετανάστευση, φτώχεια και πείνα. Ξέρουμε επίσης καλά τι θα πει αντίσταση, αγώνας και επιβίωση.

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: