Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Συνέδριο Αναλογιστών: Θέμα χρόνου η μείωση των συντάξεων!

Μονόδρομο θεωρούν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων αναλογιστές και πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν στο συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος με τίτλο «Work In Progress 2016: Το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του Σήμερα» που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μουσικής, με χορηγό επικοινωνίας και τις Εκδόσεις Σπύρου (NextDeal.gr,Next deal και Ασφαλιστικό ΝΑΙ).


Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση κ. Παναγιώτη Ζαμπέλη διευθύνοντα συμβούλου της Aon Hewitt ο οποίος εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου η νέα μείωση των συντάξεων είτε λόγω καθυστέρησης της ανάπτυξης είτε λόγω της αναπόφευκτης γήρανσης του πληθυσμού.

Θετικά σχόλια αλλά και επιφυλάξεις προκάλεσε η μελέτη που παρουσίασαν ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Αναπληρωτής Καθηγητής και ο κ. Πλάτων Τήνιος, Επίκουρος του Πανεπιστημίου Πειραιά. Οι δύο καθηγητές , στη μελέτη θεωρούν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για την κύρια και την επικουρική ασφάλιση πρέπει να μειωθούν στο 16% από 23%-24% που είναι σήμερα και το διαθέσιμο εισόδημα να κατευθυνθεί για την καταβολή εισφοράς σε επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση. Η σύνταξη που θα δοθεί με το προτεινόμενο σύστημα το οποίο σταδιακά θα γίνει κεφαλαιοποιητικό, θα αντιστοιχεί στο 55%-56% του μισθού (κύρια και επικουρική) ενώ μπορεί να φτάσει έως το 75% με τη συμβολή παροχής από επαγγελματικό ταμείο και ιδιωτική ασφάλιση.

Ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης κ. Τάσος Πετρόπουλος υπερασπίστηκε την πρόσφατη μεταρρύθμιση , τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχτεί ο ΕΦΚΑ και να περιοριστεί η φοροεισφοροδιαφυγή για να μην έλθει ο Αρμαγεδδών που επικαλούνται οι ειδικοί επιστήμονες.

Νωρίτερα την δημιουργία Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, τάχθηκε υπέρ του συστήματος των τριών πυλώνων δηλαδή κοινωνική ασφάλιση επαγγελματικά ταμεία και συμπληρωματικές στο τρίτο πυλώνα η ιδιωτική ασφάλιση.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος κ. Πάνος Δημητρίου σημείωσε ότι θέλουμε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα σωστό, δίκαιο, εφικτό και βιώσιμο.

Κλείνοντας το συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος Δημήτρης Μαζαράκης εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει ανάγκη για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: