Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Ανάρμοστη στάση της Αστυνομίας απέναντι σε θεραπευόμενους της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ - ΨΝΑ

«Την ανάρμοστη στάση της Αστυνομίας απέναντι σε θεραπευόμενους της Μονάδας Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ - ΨΝΑ», καταδικάζουν οι θεραπευόμενοι της συγκεκριμένης Μονάδας, ζητώντας «από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν θέση και να προστατέψουν τα Προγράμματα Απεξάρτησης».

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «την Πέμπτη στις 9/1/2020 στις 10.00 π.μ. οι θεραπευόμενοι της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Άνω επέστρεφαν πεζοί στο Τμήμα Ψυχολογικής Απεξάρτησης ανδρών (Τμήμα Εσωτερικής Διαμονής), στο κέντρο της Αθήνας, μετά από προγραμματισμένη έξοδο για γυμναστική, συνοδευόμενοι από τον γυμναστή και τον επισκέπτη υγείας του τμήματος όπως προβλέπεται και πραγματοποιείται από το θεραπευτικό πρόγραμμα. Στην οδό Αχαρνών, χωρίς προφανή λόγο, τους σταμάτησαν αστυνομικοί της ομάδας Δίας και της Άμεσης Δράσης ζητώντας τα στοιχεία τους.

Οι συνοδοί τους, εργαζόμενοι του 18 Άνω (ΨΝΑ), τους εξήγησαν ότι είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε θεραπεία και τους επέδειξαν τα απαιτούμενα έγγραφα που το πιστοποιούσαν. Όμως οι αστυνομικοί, αδιαφορώντας για τα έγγραφα και παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζόμενων τους επέβαλαν σε δημόσιο σωματικό έλεγχο και ζήτησαν τα ονόματά τους».

Οι θεραπευόμενοί μας, τονίζεται στην ανακοίνωση, «που με δυσκολίες και αγώνα κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τον κόσμο των ουσιών, να εμπιστευθούν το θεραπευτικό πρόγραμμα και να ξεκινήσουν την δύσκολη διαδρομή της θεραπείας, σε αυτή την φάση ψυχολογικής απεξάρτησης εκεί που θα πρέπει να νιώσουν ασφάλεια και προστασία για να μπορέσουν να συνεχίσουν, βίωσαν την απειλή, την βία και τον εξευτελισμό του σωματικού ελέγχου από την Αστυνομία».

Με το γεγονός αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, «δεν μπαίνει σε κίνδυνο μόνο η δική τους προσπάθεια αλλά δίνεται και ένα μήνυμα σε όλους τους εξαρτημένους ότι ακόμα και να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν, να βιώσουν την ακύρωση και την απόρριψη της πολιτείας και έτσι να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια απεξάρτησης και επανένταξης».

Ως λειτουργοί της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, καταλήγει η ανακοίνωση, «δηλώνουμε ότι η θέση μας είναι πλάι στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και έχουν ανάγκη. Καταδικάζουμε τον αυταρχισμό της Αστυνομίας ενάντια στους θεραπευόμενούς μας και στο πρόγραμμα Απεξάρτησης 18 Άνω. Ζητάμε από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν θέση απέναντι σε αυτό το γεγονός και να προστατέψουν τα Προγράμματα Απεξάρτησης».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: