«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστό στην αποστολή του για την προστασία και φροντίδα όλων των παιδιών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής και θρησκείας, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου. O Οργανισμός, από την ίδρυσή του πριν από 25 χρόνια μέχρι σήμερα, παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών του σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, για την ολιστική κάλυψη των αναγκών τους και των οικογενειών τους, ακολουθώντας πιστοποιημένες διαδικασίες.
Στο πλαίσιο συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα και σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη το 2018, Χαμόγελο του Παιδιού» μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία εξέδωσαν κοινό Σημείωμα με Kατευθυντήριες Οδηγίες για την αναφορά εξαφανισμένων παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.
Το Σημείωμα θέτει το πλαίσιο και τη διαδικασία δήλωσης εξαφάνισης με αναλυτικό τρόπο αποτυπώνοντας την πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτήσει ο Οργανισμός, και με αυτόν τον τρόπο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τις αρμόδιες αρχές ενώ παράλληλα συμβάλλει στην κινητοποίηση για δήλωση περιστατικών εξαφάνισης και στην αποτελεσματική διαχείριση των σχετικών υποθέσεων.
Πολλά από τα διασωθέντα παιδιά δυστυχώς πολλές φορές μένουν απροστάτευτα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης και εμπορίας δεδομένου ότι δεν έχουν συγγενείς ή φιλικό υποστηρικτικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Τις περισσότερες φορές τα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών προσφύγων και μεταναστών δεν αναφέρονται, με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναζήτησης μέσα από την «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000» που συντονίζει «To Χαμόγελο του Παιδιού» ως μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (Missing Children Europe).
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι 1 άνθρωπος στους 100 έχει ξεριζωθεί από το σπίτι του. Το 2019, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους, ενώ παγκοσμίως οι εστίες των συγκρούσεων αυξάνονται.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την Missing Children Europe, στα τηλεφωνικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις, το 2019 πραγματοποιήθηκαν 55.284 κλήσεις για 7.582 υποθέσεις εξαφανισμένων παιδιών, εκ των οποίων το 3% αφορά περιστατικά εξαφανίσεων παιδιών προσφύγων και μεταναστών.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), εκτιμάται ότι 4.843 ασυνόδευτοι ανήλικοι βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, εκ των οποίων 2.182 διαβιούν σε μακροχρόνια ή προσωρινή φιλοξενία, 26 σε κέντρα επείγουσας φιλοξενίας, 1.233 σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, 229 σε Προστατευτική Φύλαξη, 222 σε Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας, 951 σε άτυπες/επισφαλείς συνθήκες στέγασης.
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη διαδικτυακή εκδήλωση του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, η ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκε 1.562 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων με ποσοστό ανεύρεσης 37,6% και 330 εξαφανίσεις αντίστοιχες υποθέσεις το πρώτο 5μηνο του 2020 με ποσοστό ανεύρεσης 33,6%.
Στην Ελλάδα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ασχολείται με το θέμα των εξαφανισμένων παιδιών σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τον Γενικό Εισαγγελέα Ανηλίκων και τα Πρωτοδικεία, καθώς και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου από όλο τον κόσμο, όπως η Interpol. Ο συντονισμός και η συνεργασία εκτείνονται σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καθώς και σε άλλους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως και σε πολλές ομάδες εθελοντών που εργάζονται στον τομέα της προστασίας των παιδιών και των δικαιωμάτων των παιδιών.
Επιπλέον, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθιέρωσε τη συνεργασία του με την Facebook σχετικά με τις δημόσιες ειδοποιήσεις για τα εξαφανισμένα παιδιά (Amber Alert Hellas), ενισχύοντας την αμοιβαία συνεργασία σε κρίσιμους τομείς όπως η ασφάλεια των παιδιών και η πρόληψη αυτοκτονιών.
Σε θεσμικό επίπεδο, δημιουργείται μια ισχυρή και επίσημη συνεργασία με Σύμφωνα Συνεργασίας για την πρόληψη των εξαφανίσεων παιδιών, μεταξύ άλλων, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα συνεχίσει να θέτει στη διάθεση προσφύγων και των μεταναστών το πανελλαδικό του δίκτυο που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει :
● Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Παιδιά και Νεογνά (Ασθενοφόρα)
● Πολυϊατρείο που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας
● 4 Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για Παιδιά
● Κινητή Μονάδα Παιδιατρικής κατ’ οίκον Νοσηλείας,
● Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
● Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000
● Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111
Όλες οι Γραμμές είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
Επιπρόσθετα, παρέχεται πλήθος εξειδικευμένων υλικοτεχνικών μέσων (οχήματα έρευνας και διάσωσης, jeeps, ραδιοδίκτυα και αναμεταδότες) η Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα, το Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, το Κέντρο Λειτουργίας Έκτακτης Ανάγκης στο Δ.Α.Α. Ελ. Βενιζέλος και η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» με τη συμμετοχή διεθνώς πιστοποιημένων κυνοφιλικών ομάδων.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού, επίσημος εταίρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, υλοποιεί πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την στήριξη ασυνόδευτων προσφύγων με δράσεις σε δύο άξονες:
● Υποστήριξη σε παιδιά πρόσφυγες/μετανάστες με αυξημένες ιατρικές ανάγκες που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (π.χ. παροχή παιδιατρικής φροντίδας στο σπίτι, ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη, φυσιοθεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και συμβουλευτική, συνδρομή σε ιατρικές συμβουλές και διαγνωστικές εξετάσεις, εκπαίδευση των γονέων σχετικά με τον χειρισμό των ιατρικών θεμάτων των παιδιών τους, διακομιδές από/προς νοσοκομεία).
● Υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των ανηλίκων προσφύγων/μεταναστών μέσω της διαχείρισης κλήσεων (24 ώρες την ημέρα / 7 ημέρες την εβδομάδα, δωρεάν), τηλεφωνική συμβουλευτική και άμεση επιτόπια παρέμβαση στο πεδίο για παιδιά θύματα βίας, παράνομης διακίνησης, εμπορίας και ασυνόδευτους ανηλίκους σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές.
Οι δράσεις χρημαδοτούνται από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG HOME).
Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 210-3306140
press@hamogelo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου