Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

8.067 κενά εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Περισσότερα από 8.000 κενά εκπαιδευτικών καταγράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πριν λίγο η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σε συνέντευξη τύπου.

Πιο ειδικά, σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται σε:
δασκάλους,
νηπιαγωγούς,
εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης, καθώς και σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε τάξεις υποδοχής ΖΕΠ.

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής τόνισε πως στα σχολεία υπάρχει μεγάλη αγωνία, με τους εκπαιδευτικούς να καλούνται να αντιμετωπίσουν ύποπτα κρούσματα και να τα βάλουν σε χώρους απομόνωσης που όμως δεν υπάρχουν.

Σημείωσε επίσης, πως η λειτουργία των σχολείων εχει πάρα πολλά προβλήματα και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το τι θα παρουσιαστεί προς τα έξω, αλλά όχι τι πραγματικά συμβαίνει στην τάξη.

Ακόμα, χαρακτήρισε τραγική την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, εν μέσω πανδημίας.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Γιώργος Τρούλης ανέφερε ότι του υπουργείο Παιδείας άνοιξε τα σχολεία με «τεράστιες μάσκες και μικρά παγουρίνα». Το βασικό που θέτει η Ομοσπονδία είναι η τήρηση των αποστάσεων και η αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων χώρων.

«Έχουμε 2.700 σχολικές μονάδες που είναι κλειστές από τις συγχωνεύσεις της κας Διαμαντοπούλου και χώρους από Δήμους που δεν αξιοποιήθηκαν».

Υπογράμμισε πως δίχως το απαραίτητο προσωπικό τίποτα δε μπορεί να προχωρήσει. «Ξεκινήσαμε με 3.500-4.000 κενά και τώρα είναι 8.067 σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΔΟΕ Θανάσης Γκούμας έκανε λόγο για παλινωδίες και αστοχίες του υπουργείου Παιδείας σε βάρος των εκπαιδευτικών και τόνισε πως η πολιτική ηγεσία πρέπει να συνεργαστεί με τους εκπαιδευτικούς και να ακούσει τις προτάσεις τους.

Η νηπιαγωγός και μέλος του ΔΣ Μάγια Σταυροπούλου επεσήμανε πως οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετες με την πραγματικότητα λειτουργίας νηπιαγωγείων και ανέφερε σημαντικά προβλήματα στην υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Το μέλος της ΔΟΕ Αχιλλέας Ζορμπάς υπογράμμισε πως «αν συνυπολογίσουμε τις 3.500 πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σε συνδυασμό με το ότι πέρυσι έγιναν 42.000 προσλήψεις αναπληρωτών, τότε τα κενά είναι πολλαπλάσια. Συμπλήρωσε επίσης πως σήμερα εργάζονται 4.474 καθαρίστριες, δηλαδή 1 καθαρίστρια για 1.5 σχολείο.

Τέλος, ο ειδικός γραμματέας της ΔΟΕ Ζήσης Καπράνας ανέφερε ότι οι 8.067 που λείπουν θα επαρκούν απλώς για να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν στοιχειωδώς και όχι ώστε να τηρηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καμιά μέριμνα για τα προσφυγόπουλα - Ούτε ΔΥΕΠ, ούτε δομές εντός ΚΥΤ

Σημειώνεται πως οι ΔΥΕΠ για τα προσφυγόπουλα δε λειτουργούν, όπως και οι αντίστοιχες δομές εντός των ΚΥΤ. Επίσης ασαφής είναι ο αριθμός του προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία του Ολοήμερου, παρά τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για την ενίσχυσή του.

Τέλος, οι ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας είναι μεγαλύτερες και πρέπει να καλυφθούν άμεσα, όπως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και η διανομή των σχολικών γευμάτων…

Δείτε τα λειτουργικά κενά ΕΔΩ

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: