Δυναμώνουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μαθητών που φέρνουν δυναμικά στο προσκήνιο την κατάσταση στα σχολεία και τις διεκδικήσεις τους για κάλυψη των αναγκών.
Η απραξία της κυβέρνησης όλο το καλοκαίρι, αλλά και τώρα, η επιλογή να αφήσει τα σχολεία αθωράκιστα, ανάγοντάς τα όλα στη χρήση μάσκας και την «ατομική ευθύνη» δείχνουν ήδη τα αποτελέσματά τους, με δεκάδες κρούσματα σε σχολεία σε όλη τη χώρα, με δεκάδες τμήματα αλλά και ολόκληρα σχολεία να κλείνουν λόγω κρουσμάτων και ενδείξεις ότι οι αριθμοί αυτοί θα έχουν ανοδική τάση (37 ήταν οι περιπτώσεις σχολείων με κλειστά τμήματα προχτές και χτες ξεπέρασαν τα 70).
Η δεύτερη βδομάδα λειτουργίας των σχολείων όμως συνεχίζεται με τους μαθητές να δίνουν αγωνιστική απάντηση απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σχολεία και μετά από κατά τόπους κινητοποιήσεις σε δήμους και γειτονιές, καταλήψεις, αποχές, αύριο Πέμπτη οι μαθητές της Αθήνας προχωρούν σε συλλαλητήριο στις 10 π.μ. στα Προπύλαια. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Με περισσότερες από 40 καταλήψεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις, οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη έδωσαν χτες αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής που κινήθηκε μέσω της Εισαγγελίας Ανηλίκων και της αστυνομίας.
Έδωσαν επίσης απάντηση σε όσους προσπαθούν να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους και να τον μετατρέψουν σε βολικό «αντίπαλο» για την κυβέρνηση, κάνοντας τη λαθροχειρία να προβάλλουν ως μοναδικό αίτημα των μαθητών την αντίθεση στη χρήση της μάσκας.
Χιλιάδες μαθητές που βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα δίνουν τη μάχη με το πλαίσιο πάλης της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας στα σχολεία, και σήμερα ετοιμάζονται να δώσουν μαζικά το «παρών» στη μαθητική πορεία που θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί από το Αγαλμα Βενιζέλου.
Μεταξύ άλλων προχώρησαν χτες σε καταλήψεις τα εξής σχολεία: 27ο Λύκειο (Ανω Τούμπα), 15ο ΕΠΑΛ «Ευκλείδης», 12ο Λύκειο (Μαλακοπή), 2ο Γυμνάσιο (Μαλακοπή), 30ό Λύκειο (Χαριλάου), 23ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 4ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, 2ο ΓΕΛ Θέρμης, ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, 1ο ΓΕΛ Πολίχνης, 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, 2ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, 3ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, ΓΕΛ Ευκαρπίας, Γυμνάσιο Ευκαρπίας, ΓΕΛ Μενεμένης, Γυμνάσιο Μενεμένης, 1ο ΓΕΛ Συκεών, 2ο ΓΕΛ Συκεών, 3ο Γυμνάσιο Συκεών, 6ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου, Διαπολιτισμικό ΓΕΛ Ευόσμου, 3ο ΓΕΛ Ευόσμου, 1ο ΓΕΛ Κορδελιού, ΕΠΑΛ Κορδελιού, ΕΠΑΛ Λαγκαδά, ΕΠΑΛ Σίνδου, 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου.
Στη μεγάλη λίστα περιλαμβάνονται και σχολεία όπως το 27ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και το 2ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, που ξεκίνησαν κατάληψη με ανώριμο πλαίσιο και στην πορεία, μέσα από μαζικές διαδικασίες, υιοθέτησαν άλλο πλαίσιο.
Οι μαθητές, κόντρα στις μεμονωμένες προσπάθειες διευθυντών και μικρής μερίδας εκπαιδευτικών να βάλουν εμπόδια στη δράση τους, μπήκαν στη μάχη προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους με συνθήματα και πανό όπως «Φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για τα σχολεία», «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή» κ.ά.
Το βασικό πλαίσιο των αιτημάτων σε κάθε σχολείο εμπλουτίζεται με αιτήματα κατά περίπτωση, για υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό, για καθηγητές, βιβλία, καθαρίστριες κ.ά. Βασικό αίτημα αναδεικνύεται η ανάγκη να μην πραγματοποιούνται συνεχόμενα δίωρα και να γίνονται συχνότερα διαλείμματα, για να μπορούν να παίρνουν ανάσα, καθώς η πολύωρη χρήση της μάσκας τούς δυσκολεύει.
Στο πλευρό των μαθητών
Η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών στα σχολεία της περιοχής και καλεί τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που οργανώνουν τα 5μελή και 15μελή όλων των σχολείων της περιοχής σήμερα Τετάρτη.
«Δεν θα δεχτούμε εκβιασμούς, όπως η παρέμβαση από την εισαγγελέα Ανηλίκων στη Θεσσαλονίκη, για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, την ώρα που δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση για τις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες μαθητές μέσα στις υπόγειες αίθουσες, στα προκάτ, στους διαδρόμους κ.λπ., στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης», σημειώνει.
Στο πλευρό των μαθητών στέκονται με αποφάσεις τους και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ: Νομικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, ΣΟΦΕΘ.
Καταδικάζουν την εισαγγελική παρέμβαση για την ποινικοποίηση του αγώνα των μαθητών και καλούν σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, με το δικό τους πλαίσιο διεκδικήσεων για την ασφαλή λειτουργία των σχολών με όλα τα μέτρα προστασίας.
Σε άλλες πόλεις
Κινητοποιήσεις με το παραπάνω πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν επίσης στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Νάουσας, στο 1ο ΕΠΑΛ Νάουσας, καθώς και σε σχολεία του Κιλκίς.
Και στη Δυτική Μακεδονία, αγνοώντας την αστυνομοκρατία, σε καταλήψεις προχώρησαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, του 3ου ΓΕΛ Καστοριάς και του ΕΠΑΛ Γρεβενών.
Μαζικές καταλήψεις έγιναν επίσης σε Ξάνθη (1ο και 3ο ΓΕΛ), με αντίστοιχο πλαίσιο πάλης, και στην Καβάλα στο 1ο Γυμνάσιο.
Στα Χανιά σε κατάληψη βρίσκονται 16 σχολικές μονάδες . Πρόκειται για επτά γενικά λύκεια, τρία επαγγελματικά λύκεια και έξι γυμνάσια. Τα αιτήματα είναι κυρίως υγειονομική προστασία, μείωση αριθμού μαθητών. Εμφανίζονται και αρνητές της μάσκας.
Εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται ήδη “με το καλημέρα” σε κινητοποιήσεις. Οι πρώτες μαθητικές πορείες είναι γεγονός.
Τα αιτήματα που ενώνουν εμάς τους μαθητές σε όλη τη χώρα είναι ΔΙΚΑΙΑ! Δεν κινητοποιούμαστε , όπως μας κατηγορούν, έτσι- χωρίς λόγο και αιτία. Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δε θέλουμε να φοράμε μάσκα.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΩΣΤΑ
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
Σε αντίθεση με αυτό, κάνουμε μάθημα με ελλείψεις καθηγητών σε αίθουσες κλουβιά, 25 και 30 μαθητές στις τάξεις. Μπαινοβγαίνουμε στα ΜΜΜ ο ένας πάνω στον άλλον για να πάμε σχολείο. Το μόνο μέτρο που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι η συνεχόμενη πολύωρη υποχρεωτική χρήση μάσκας (που μας την έδωσε και σε λάθος διαστάσεις) σε δίωρα μαθήματα και με λιγότερη ώρα διαλείμματος. Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση μας επέβαλε να δώσουμε φέτος εξετάσεις με τον κόφτη της Τράπεζας Θεμάτων.
Δε δεχόμαστε πως ότι διεκδικούμε δεν μπορεί να γίνει. Ξέρουμε να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως θα αγοράσει ΦΕΤΟΣ από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. Ευρώ… Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Τους πληροφορούμε πως αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο!
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ!
Εισαγγελείς, ορισμένοι διευθυντές και άλλα στελέχη της κυβέρνησης να σταματήσουν εδώ και τώρα να προσπαθούν να μας τρομοκρατούν. Δημοσιογράφοι στα κανάλια διαστρεβλώνουν τα αιτήματα μας, μας παρουσιάζουν ως “αρνητές της μάσκας”. Εμείς ξέρουμε πως ο σκοπός του αγώνα μας είναι δίκαιος και για αυτό θα τον συνεχίσουμε. Εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν και πρέπει να είναι στο πλευρό μας.
Πριν από λίγες μέρες μαθητές που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις και φιλοξενούνταν σε τηλεοπτικές εκπομπές, απαντούσαν πως δεν δέχονται να τους συγκαταλέγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση ούτε μερίδα των ΜΜΕ, στους «αρνητές της μάσκας», αλλά ότι τα αιτήματά τους αφορούν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, άνοιγμα δημόσιων χώρων για να λειτουργήσουν ως αίθουσες διδασκαλίας κ.ά. Δεν δέχονται την υποκρισία της κυβέρνησης που με μία μάσκα - αλεξίπτωτο για 2-3 ώρες, χωρίς διάλειμμα, σε σχολεία - κλουβιά, προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της!
Η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας τους μαθητές που κινητοποιούνται ως «αρνητές της μάσκας», τσουβαλιάζοντας την πλειοψηφία των μαθητών με υπαρκτές, περιθωριακές φωνές που απομονώνονται από τη μαθητική κοινότητα, επιχειρεί να συκοφαντήσει και να ποινικοποιήσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις.
Επιχείρηση τρομοκράτησης μαθητών
Επιχείρηση τρομοκράτησης μαθητών έκαναν αστυνομικοί νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Κερατσίνι, καθώς προχώρησαν στην προσαγωγή 12 μαθητών του 4ου Γυμνασίου, με την κατηγορία για «πιθανό βανδαλισμό σχολείου» και αιτιολογίες ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία ανηλίκων πριν από τις έξι το πρωί.
Οι μαθητές αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, αφού κλήθηκαν στο τμήμα οι γονείς τους, ωστόσο το γεγονός έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με δεδομένο ότι ανάλογο επεισόδιο έχει καταγραφεί στην Κρήτη, όπου υπάρχουν καταγγελίες ότι ένστολοι ζήτησαν από διευθυντές σχολείων του Ηρακλείου τα ονόματα των μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολικών κτιρίων.
Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κερατσινίου προχώρησαν σε κατάληψη αφότου στο σχολείο μαθητής διαγνώστηκε θετικός στον ιό. Οι μαθητές κατήγγειλαν ότι ο ΕΟΔΥ δεν ανέλαβε κανένα πρακτικό μέτρο για την προστασία των υπόλοιπων μαθητών.
Έντονη ανησυχία προκαλούν οι καταγγελίες ότι ένστολοι ζήτησαν, με αντιδημοκρατικό και ασφαλίτικο τρόπο, από δύο διευθυντές σχολείων του Ηρακλείου Κρήτης τα ονόματα των μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις σχολικών κτιρίων.
Τον ισχυρισμό ότι οι καταλήψεις αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία εξέφρασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χ. Σταχτέας, καλώντας τις οικογένειες των μαθητών να «αναλάβουν δράση» για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία.
Στη Δράμα και την Κομοτηνή η αστυνομία επιχείρησε να εμποδίσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις και πρωί πρωί, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στάθηκε έξω από Γυμνάσια και Λύκεια και ζητούσε στοιχεία μαθητών, τρομοκρατώντας τους.
Στην Κομοτηνή, στο σχολικό συγκρότημα του 2ου ΕΠΑΛ και 1ου ΓΕΛ, οι αστυνομικοί κράτησαν τα στοιχεία μαθητών, ενώ δεν έλειψαν και οι απειλές σε μαθητές από τον διευθυντή και την Ασφάλεια. Παρά την τρομοκράτηση οι μαθητές συνέχισαν την κατάληψη και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για σήμερα.
Στο ΕΠΑΛ Γρεβενών, επίσης, οι δυνάμεις της αστυνομίας ζήτησαν στοιχεία από τους «πρωτεργάτες» μαθητές της κατάληψης, απειλώντας τους πως «θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι γίνει στο σχολείο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου