Μαύρο ρεκόρ καταγράφηκε χτες στο έγκλημα διαρκείας της τραγικής υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων, με τους διασωληνωμένους που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ να «σκαρφαλώνουν» στους 175.
Ένα αποκαλυπτικό στοιχείο, που δείχνει ότι ένας στους έξι διασωληνωμένους δεν έχει την απαιτούμενη εντατική φροντίδα, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν ακόμα και τώρα «ενδείξεις» ότι μια τέτοια νοσηλεία επηρεάζει την πορεία της υγείας τους. Έτσι, σε μια εποχή που η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος επιτρέπουν μεγάλες δυνατότητες υγειονομικής φροντίδας, την ίδια στιγμή, στο όνομα της «εξοικονόμησης» πόρων, του «περιορισμού του κόστους» και της υπόκλισης στα κέρδη των..
ιδιωτών κλινικαρχών, δεκάδες άνθρωποι στερούνται εντατικής φροντίδας και αυξημένων πιθανοτήτων επιβίωσης, με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στον οργανισμό τους. Σημειώνεται ότι κάποιοι απ' αυτούς τους ασθενείς είναι σχεδόν έναν μήνα εκτός εντατικής, περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι ακόμα και από τις 12 Νοέμβρη! Κι αυτό, όταν κάθε ώρα που περνάει εκτός ΜΕΘ δυσχεραίνει την επιτυχή έκβαση της πορείας για κάθε ασθενή.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της, κρατάει κλειστά 6 νοσοκομεία μόνο στην Αττική και άλλα δύο στη Θεσσαλονίκη, που θα μπορούσαν να παράσχουν υπηρεσίες Υγείας σε εκατοντάδες ασθενείς. Είναι τα νοσοκομεία που έκλεισαν από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πριν από σχεδόν 10 χρόνια και έμειναν κλειστά από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις, συμβάλλοντας κι αυτά στα «πρωτογενή πλεονάσματα», αλλά και στην πελατεία προς τον ιδιωτικό τομέα, που σήμερα απολαμβάνει την «ασυλία» του από την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Άλλωστε, μεγάλες κλινικές εξακολουθούν να θησαυρίζουν από την «πελατεία» που τους στέλνει το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα, την ίδια στιγμή που τα ράντζα στα κρατικά νοσοκομεία φτάνουν μέχρι και στις ...τουαλέτες. Και οι κλινικάρχες παζαρεύουν τις «αμοιβές» τους με το κράτος για να «νοικιάσουν» μερικά κρεβάτια ΜΕΘ, συνεχίζοντας την υψηλή κερδοφορία τους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε εξέλιξη είναι παζάρια ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους που «δείχνουν» συγχωνεύσεις και εξαγορές, προς τη γιγάντωση των κολοσσών που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και «επενδύουν» είτε στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων είτε στη «συνεργασία» μαζί τους, πάντα με το αζημίωτο, από τους «ασθενείς - πελάτες».
Η κυβέρνηση απορρίπτει το δίκαιο αίτημα της επίταξης και κρύβεται πίσω από το αφήγημα του «ευρωπαϊκού μέσου όρου» και των «1.200 ΜΕΘ που άνοιξαν», χωρίς βέβαια προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους, κι αυτό, όταν στη χώρα πριν την πανδημία έπρεπε να λειτουργούν 3.500 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου