Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

ΕΚΛΟΓΕΣ Δ/Ν ΣΑΜΟΥ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ & ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ"

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 /02/22, Γ.Σ. ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΥ - ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, 1ο ΣΑΜΟΥ (2:00-6:00 μ.μ.)

Οι εκλογές της 19ης Φλεβάρη για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. του Συλλόγου μας γίνονται σε μια από τις κρισιμότερες χρονιές των τελευταίων ετών:

A  Θα καταφέρει η κυβέρνηση να επιβάλει ένα σχολείο ανταγωνιστικό, εμπορευματοποιημένο, και ιδιωτικοποιημένο;

A  Θα μετατραπούν οι εκπαιδευτικοί σε φοβισμένους, υποταγμένους υπαλλήλους;

A  Θα εξακολουθήσει να υπάρχει συνδικαλιστικό κίνημα με στοιχειώδη δημοκρατική δομή ή ο γραφειοκρατικός, κυβερνητικός και κομματικός συνδικαλισμός θα το οδηγήσουν στην υποταγή και το συμβιβασμό, στην αναμονή και την υποχώρηση;

A  Θα συνεχίσουμε να έχουμε συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις ή θα επικρατήσει η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα παίρνει επείγοντα χαρακτήρα, γιατί αρχίζει η εφαρμογή του ψηφισμένου αντιεκπαιδευτικού νομοθετικού πλαισίου, που θα αλλάξει δραματικά τα χαρακτηριστικά της δημόσιας παιδείας, με μεγαλύτερη πρόσδεσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία και μέσα σε ένα όργιο βίας και καταστολής, νομοθέτησε το σύνολο σχεδόν των μέτρων του προγράμματος της Ν.Δ. για την εκπαίδευση (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Τράπεζα Θεμάτων, ισοτιμία πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων και ΑΕΙ, αποθέωση μαθημάτων δεξιοτήτων από το Νηπιαγωγείο, θέσπιση πανελλαδικών εξετάσεων τύπου Pisa στην ΣΤ΄ Δημοτικού και στην Γ΄ Γυμνασίου), ενώ τα σκληρά εξεταστικά πλέγματα θα απογειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες. Η αντίδραση των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι άμεση.

Η υπoχρηματοδότηση στην εκπαίδευση συνεχίζεται. Χιλιάδες είναι οι χαμένες ώρες διδασκαλίας, επειδή οι διορισμοί δεν επαρκούν και οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν καλύπτουν τα κενά. Προωθούν την αξιολόγηση για να υποτάξουν τους εκπαιδευτικούς.

Με το νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη επιβάλλεται νέος εργασιακός μεσαίωνας (καταργείται το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις κ.ά.) και επιχειρείται καίριο χτύπημα στη δράση των σωματείων (ηλεκτρονικές εκλογές, ηλεκτρονική κήρυξη απεργιών, φακέλωμα διοικήσεων και μελών κ.ά.). Τη στιγμή που μας καλούν να πληρώσουμε τα σπασμένα της πανδημικής κρίσης, οι «άριστοι» απαιτούν σιγή νεκροταφείου για να προστατευτούν από την διογκούμενη λαϊκή οργή. Γι’ αυτό και βάζουν στον γύψο τα σωματεία και το απεργιακό δικαίωμα, καταστέλλουν με πρωτοφανή βία και αυταρχισμό τις διαδηλώσεις και κηρύσσουν παράνομη κάθε απεργία.

 Η «αξιολόγηση» δέχτηκε ισχυρό πλήγμα: Παρά τις απειλές, τα τελεσίγραφα και τις δικαστικές προσφυγές, οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί της τάξης δίνουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα επί δύο χρόνια, ένα μεγαλειώδη αγώνα εναντίον της επιβολής της αξιολόγησης.

Με συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής, τόσο στην απεργία-αποχή όσο και στην απεργία της ΔΟΕ, στείλαμε ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και συνεχίζουμε: το φθηνό, ανταγωνιστικό, ασφυκτικό σχολείο της αγοράς που θα χωρά ολοένα και λιγότερη μόρφωση, δεν θα περάσει! Το μέλλον μας δεν θα είναι οι επιθεωρητές, η επαγγελματική εξουθένωση και οι ταξικοί φραγμοί!

Η κ. Κεραμέως έχει οδηγηθεί σε πολιτική ήττα και η αξιολόγηση έχει καταρρεύσει στη συνείδηση του κόσμου της εκπαίδευσης, που συνεχίζει να αγωνίζεται συντονισμένα με κάθε μέσο.  Γι’ αυτό και η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δεν τόλμησε να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Η απεργία αποχή είναι ισχυρό όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών και θα πρέπει να συνεχιστεί.

Νόθα ΠΥΣΠΕ καταπατούν εργασιακά δικαιώματα: Υπουργείο και Κεραμέως χτυπούν ανελέητα δημοκρατικούς θεσμούς ελέω πανδημίας ενώ το 90% του κλάδου απείχε από τις εκλογές - παρωδία στις 7/11/2020, συγκρότησε νόθα υπηρεσιακά συμβούλια σε α/βάθμια και β/βάθμια με δοτά μέλη από Ν.Δ. και ΔΑΚΕ. Αποτέλεσμα, να μην υπάρχει έλεγχος και ενημέρωση για τις υπηρεσιακές μας μεταβολές. Αλήθεια, η απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας για διαγραφή των μελών του δοτού ΠΥΣΠΕ, γιατί δεν υλοποιήθηκε ποτέ από την «Ενωτική»/πρώην ΔΑΚΕ;

Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση: Κυβέρνηση και Υπουργείο χρησιμοποίησαν σαν «υπέρτατο όπλο» την τηλεκπαίδευση, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειές της στους μαθητές. Με την εικονική κατάντια της αιώνιας απορίας «παιδιά, με ακούτε;» επιδίωξαν να τη νομιμοποιήσουν/μονιμοποιήσουν ως εναλλακτική του πραγματικού σχολείου… Οι στόχοι τους είναι πολλοί: περαιτέρω μείωση διορισμών, μείωση δαπανών, χτύπημα εργασιακών σχέσεων.

Υπονόμευση του Συλλόγου από τον κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό της «Ενωτικής»/πρώην ΔΑΚΕ: Τη διετία που πέρασε στο Σύλλογο Δ/Ν Σάμου αγωνιστήκαμε για να αποτρέψουμε την επιχειρούμενη, από την «Ενωτική», μετατροπή του Συλλόγου σε μία παράταξη που δρα για τον εαυτό της. Πρωταγωνιστές της υπονόμευσης αναδείχτηκαν οι εκπρόσωποί της, που όλον τον καιρό έδρασαν με άκρατο συγκεντρωτισμό, θεωρώντας εαυτούς όχι εκπροσώπους, αλλά ηγεμόνες του Συλλόγου.

Την περίοδο που ακολούθησε τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου ΄21 και που -μέσα στα συντρίμμια- μας ανάγκασαν να προχωρήσουμε σε τηλεκπαίδευση, αποφάσισαν να παραιτηθούν από μέλη του Δ.Σ., προκειμένου -λένε- να «τιμωρήσουν» την ΔΙΠΕ και το Δήμο για τη στάση τους… Το γεγονός ήταν όμως ότι σε μια πολύ ασταθή περίοδο, άφησαν ακέφαλο το Σύλλογο, για λόγους που δεν είχαν καμία σχέση με το σωματείο! Έτσι για αρκετό διάστημα δεν υπήρχε Δ.Σ., μέχρι που από μόνοι τους επανήλθαν και ξαναπήραν τις θέσεις τους, με μια πράξη που βρίθει ερωτημάτων… Από τότε:

·          Πήραν αποφάσεις και συμμετείχαν σε συναντήσεις φορέων χωρίς να ενημερώνουν τις παρατάξεις και να λάβουν την έγκριση του Δ.Σ., όπως προβλέπεται από το καταστατικό.

·          Μέλη της απουσίαζαν τακτικά από τις συνεδριάσεις του ΔΣ, αλλά και από τις κινητοποιήσεις.

·          Καταψήφισαν κάθε ζήτημα αντίθετο με την κυβερνητική πολιτική, παρακώλυσαν διαδικασίες, δεν πραγματοποίησαν Δ.Σ. αλλά ούτε και συνελεύσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις άλλαξαν κατά το δοκούν ειλημμένες αποφάσεις.

·          Ακύρωσαν δύο ψηφίσματα Γ.Σ. που αφορούσαν α) την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και β) για την απεργία-αποχή από τις αξιολογικές διαδικασίες. Το ίδιο συνέβη και στη συνέλευση του Αγίου Κων/νου (20/10), που αντί ο πρόεδρος να μεταφέρει στην ολομέλεια των προέδρων την απόφαση της Γ.Σ, όπως ήταν υποχρεωμένος, μετέφερε τη δική του γνώμη, επειδή τελικά (και εκ των υστέρων πάντα) αποφάσισε να μην αναγνωρίσει την απόφαση της Γ.Σ.

·          Ζητήσαμε να προκηρύξει ο σύλλογος μονόωρες στάσεις εργασίας, για να μη συμμετάσχουν οι συνάδελφοι στην αξιολόγηση, αλλά δεν τις προκήρυξε, παρά μόνο το Γενάρη, κατόπιν εορτής!

·          Καταψήφισαν τις 3ωρες στάσεις της ΕΛΜΕ Σάμου (4/2) ενάντια στο ν/σ Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και την παράσταση διαμαρτυρίας (12/1) στη ΔΙΠΕ/ΔΙΔΕ Σάμου για το ασφαλές άνοιγμα και λειτουργία των σχολείων, τα ανύπαρκτα μέτρα, τα κενά, την αξιολόγηση κοκ.

·          Τέλος, δεν φρόντισαν να προκηρύξουν εγκαίρως την Α΄ τακτική Γ.Σ. και τις εκλογές για νέο Δ.Σ, που σύμφωνα με το καταστατικό έπρεπε να γίνουν μέσα στο Δεκέμβρη, ώστε να έχουμε τη συνδικαλιστική άδεια και να γίνουν σε εργάσιμη μέρα, όπως έπραξε η ΕΛΜΕ Σάμου και ο Σύλλογος Ικαρίας. Αντίθετα, αποφάσισαν να γίνουν το Γενάρη και τελικά το Φλεβάρη, προσπαθώντας να μπαλώσουν τα αμπάλωτα…

 Για να αλλάξει επιτέλους αυτή η κατάσταση προς όφελος όλων μας, συμμετέχουμε μαζικά στη Γ.Σ. και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα αντίστασης κι ελπίδας!

Ψηφίζουμε ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ανεξάρτητη Επικοινωνία είναι ένα σχήμα που δεν καθοδηγείται από κανένα πολιτικό φορέα. Υπερασπιζόμαστε την αυτοτέλεια των σωματείων και των αγώνων μας από το κράτος  και τα κόμματα. Πιστεύουμε στην κοινή δράση των αγωνιστικών δυνάμεων. Αγωνιζόμαστε για ένα μαζικό, ακηδεμόνευτο, δυναμικό και διεκδικητικό εκπαιδευτικό κίνημα.

Ψηφίζουμε για ένα ΣΥΛΛΟΓΟ που ενώνει, εμπνέει και εργάζεται μαχητικά, δυναμικά και αγωνιστικά μέχρι τη νίκη, αλλάζουμε τους συσχετισμούς που καθηλώνουν χρόνια το Σύλλογο σε χειραγώγηση και απραξία!

Διεκδικούμε:

·          Μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Μονιμοποίηση αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.

·          Κάλυψη όλων των κενών. Καμία αύξηση ωραρίου.

·          Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.200 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

·          Πάλη με όλα τα μέσα ενάντια στην αξιολόγηση Σχολείων και Εκπαιδευτικών!  Δημοκρατία και Παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία. Επαναπροκήρυξη της Απεργίας-Αποχής.

·          Λέμε όχι στα νέα εξεταστικά πλέγματα (τράπεζα θεμάτων, Ε.Β.Ε., εξετάσεις PISA σε ΣΤ΄ δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου) και στους νέους φραγμούς στη μόρφωση.

·          Μέτρα προστασίας για ασφαλή λειτουργία των σχολείων (15 μαθητές/ τμήμα, μαζικά τέστ για όλους, επάρκεια καθαριστριών/στών, νοσηλευτές στα σχολεία, μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ).

·          Όλα τα παιδιά στο σχολείο μέχρι τα 18, χωρίς αποκλεισμούς, ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα, φύλο, εθνικότητα! Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.

·          Όχι στην κατάργηση των συλλόγων διδασκόντων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα σχολεία.

·          Καθιέρωση ενιαίου 12χρονου σχολείου και δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης που θα χωράει όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς.

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς:

 Δάλλη Μαρία,

ΠΕ70, 1ο Νέου Καρλοβάσου

Κακαγιάννης Αντώνης,

ΠΕ70, δ/ντής Δ.Σ. Πυθαγορείου

Καρανικόλας Νίκος,  

ΠΕ70, 1ο Νέου Καρλοβάσου

Μαντζώρος Φώτης,

ΠΕ06, Δ.Σ. Πυθαγορείου

Μελίδου Αναστασία,

ΠΕ70.ΕΑΕ, 1ο Νέου Καρλοβάσου

Παναγιώτου Χρήστος,

ΠΕ60.ΕΑΕ, 1ο Σάμου

Παπαδήμου Δέσποινα,

ΠΕ60, Χώρας

Πόθα Μαρία, Αγγλικών,

ΠΕ06, ΔΙΠΕ Σάμου (μισθοδοσία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: