Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Φάμπιο Τζιαρντίνα: «Το μήνυμά μου είναι… αφήστε μας να δουλέψουμε επιτέλους οι πολιτικοί»

Φάμπιο Τζιαρντίνα: «… η εξέλιξη της πανδημίας θα εξαρτηθεί από πόσες μεταλλάξεις του ιού θα γίνουν σε «φτωχές» χώρες…»Στο Radio Cafe 102,4 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου κ. Φάμπιο Τζιαρντίνα, με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ανατολικής Σάμου για την υγεία στην οποία μεταξύ άλλων προτάθηκε το Νοσοκομείο Σάμου να μην δέχεται περιστατικά Covid -19 από άλλα νησιά μέχρι να σημειωθεί η ύφεση της πανδημίας στο νησί μας.

«Kάθε κενή κλίνη ΜΕΘ δηλώνεται σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονική που λέγεται διαχείριση κλινών ΜΕΘ, στον ΕΟΠΥΥ, στην οποία έχουν πρόσβαση οι γιατροί που χειρίζονται τις ΜΕΘ και έχει πρόσβαση κάθε γιατρός που μπορεί να αναρτήσει ένα περιστατικό που διασωληνώνεται, για παράδειγμα στην Κάλυμνο, στην Σύρο, στην Ικαρία. Κάνεις μια ανάρτηση εκεί, με όλο το ιστορικό, το

βλέπει ο γιατρός που διαθέτει κλίνη ΜΕΘ και κάνει αποδοχή. Μετά γίνεται η αεροδιακομιδή» είπε ο κ. Τζιαρντίνα εξηγώντας την διαδικασία με την οποία γίνονται διακομιδές ασθενών. Πρόσθεσε ότι συνήθως υπάρχει και τηλεφωνική επικοινωνία και όταν ένα νοσοκομείο θέλει να κάνει διακομιδή ασθενούς για ΜΕΘ επικοινωνεί αρχικά με τα  κοντινά και έπειτα με τα πιο μακρινά νοσοκομεία.

«Αν έχουμε άδειο κρεβάτι, είναι ανήθικο να μην δεχτούμε ένα περιστατικό. Φυσικά αν βλέπω ότι μέσα στην Παθολογική υπάρχει άνθρωπος Covid που εκτιμώ ότι μέσα σε λίγες ώρες ή την άλλη μέρα θα διασωληνωθεί θα το κρατήσω το κρεβάτι. Εάν όμως δεν υπάρχει, είναι ανήθικο και ενάντια στην ιατρική δεοντολογία να αρνηθούμε» είπε.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια καθαρά ιατρική πράξη  για την οποία δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε υπουργός, ούτε δήμος, ούτε καν διοικητής νοσοκομείου. Εξήγησε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργήθηκε για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις για τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς όπως τόνισε, η νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της Covid.

Aκόμη είπε ότι εφόσον υπήρχαν κενές θέσεις στην ΜΕΘ, το νοσοκομείο Σάμου δέχτηκε περιστατικά από την Λέρο, την Λήμνο και τη Ρόδο.

«Φυσικά η Λήμνος θα απευθυνθεί πρώτα στη Λέσβο και αν δεν έχει κρεβάτι θα απευθυνθεί στη Σάμο και αν ούτε η Σάμος έχει, θα απευθυνθεί πιθανώς στη Θεσσαλονίκη ή στην Αλεξανδρούπολη».

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν γνωρίζει γιατί η Ρόδος δεν έχει ΜΕΘ για Covid ενώ έχει μια εξαιρετική, όπως ανέφερε, εξαιρετική Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και επεσήμανε ότι η Ρόδος συνήθως εξυπηρετείται από την Κρήτη στην οποία όμως υπάρχει μεγάλη έξαρση. «Δεν έχουμε στερήσει σε κανένα Σαμιώτη κλίνη ΜΕΘ ούτε μπορούμε να κρατάμε άδεια κρεβάτια μην τυχόν και τύχει κάτι τέτοιο».

Για την έξαρση των κρουσμάτων στη Σάμο είπε ότι αφορά κυρίως μικρές ηλικίες και  ανεμβολίαστους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι, εκτός ενός περιστατικού, σε καλή κατάσταση. Ακόμη ανέφερε ότι η μόνη διακομιδή που έγινε από το Νοσοκομείο Σάμου ένα περιστατικό μη  Covid προς το νοσοκομείο της Ρόδου.

Φάμπιο Τζιαρντίνα: «Το μήνυμά μου είναι… αφήστε μας να δουλέψουμε επιτέλους οι πολιτικοί»

«Έχουμε έναν τρόπο λειτουργίας, άσχετα από την έλλειψη προσωπικού και καταφέρνουμε να την κρατάμε όρθια την μονάδα. Αλλά με όλη αυτή την δουλειά που κάνουμε, με πολλές μέρες μέσα, έχουμε  να αντιμετωπίσουμε τα σχόλια απ`έξω» είπε.

Ο κ. Τζιαρντίνα επανέλαβε ότι ένας δήμος δεν μπορεί να παρεμβαίνει στην λειτουργία ενός νοσοκομείου.

«Το μήνυμά μου είναι: αφήστε μας να δουλέψουμε επιτέλους οι πολιτικοί». Είπε ότι ακόμη και εντός του νοσοκομείου καμιά φορά υπάρχουν λανθασμένες φήμες για την λειτουργία της ΜΕΘ ενώ αναφέρθηκε και σε fake news τα οποία δημιουργούν αναστάτωση και τόνισε ότι θα πρέπει να προσέχουν όλοι τι γράφουν.

«Το μήνυμά μου προς τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους είναι αφήστε μας να δουλέψουμε» επανέλαβε και είπε ότι συχνά δημιουργείται σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες με τα fake news που λέγονται αλλά και γράφονται.

«Εγώ αν έχω ένα άδειο κρεβάτι και δεν υπάρχει ασθενής που το χρειάζεται και δεν έχω άνθρωπο από τη Σάμο που το χρειάζεται και με παίρνουν από άλλο νησί, θα πάρω τον ασθενή. Και δεν θα υπάρξει κανένας Υπουργός να μου πει να μην το πάρεις. Αλλά και να υπάρξει, δεν θα υπακούσω» είπε καταλήγοντας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: