Εκπαιδευτικά προγράμματα της "Ελληνικής Αγωγής" του Αδωνι Γεωργιάδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για χρήση στα δημόσια σχολεία της χώρας. Προκύπτει μεγάλο πολιτικό ζήτημα.
Νίκος Γιαννόπουλος
Το πρωί του Σαββάτου το NEWS 24/7 αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Παιδείας μέσω του ΙΕΠ έχει εγκρίνει εκπαδευτικά προγράμματα νεοσυντηρητικού τύπου, των οποίων τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η αρχαιολαγνεία και η προγονοπληξία.
Δεν πέρασαν παρά μονάχα λίγες ώρες έτσι ώστε να γίνει γνωστό, μέσω άρθρου του εκπαιδευτικού Δημήτρη Πολυχρονιάδη στο διαδικτυακό τόπο tvxs ότι το Υπουργείο από το σχολικό έτος 2020-2021 έχει εγκρίνει εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελληνικής Αγωγής του Άδωνι Γεωργιάδη.
Η σχετική έγκριση έγινε στις 13 Μαρτίου του 2021 (αρ.πρωτ: Φ.1/ΔΝ/56002/ 28649/Δ7) και αφορά 14 προγράμματα στο σύνολο. Μερικά από αυτά είναι "τα Ανθεστήρια", ο "Οίκος", το "Παίζωμεν παιδιά" κτλ. Υπογράφει η Γενική Γραμματέας Π.Ε, Δ.Ε και Ε.Α Αναστασία Γκίκα η οποία επικαλείται "εντολή υφυπουργού". Υφυπουργός κατά τον Μάρτιο του 2021 ήταν (και παραμένει) η Ζέττα Μακρή.
Εδώ πέρα από το ζήτημα της ποιότητας των εν λόγω προγραμμάτων, ζήτημα σε τελική ανάλυση υποκειμενικό (αν και σοβαρό) προκύπτει και θέμα μίας ενδοκυβερνηικής διαπλοκής.
Η Ελληνική Αγωγή ανήκει στον Υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη. Στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της υπάρχει και χαιρερισμός του Υπουργού (https://ellinikiagogi.gr/poioi-eimaste/) ο οποίος έτσι και αλλιώς ουδέποτε έχει αποκρύψει την εν λόγω επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Είναι όμως ηθικό, πολιτικά ορθό, εκπαιδευτικά προγράμματα που ανήκουν σε εταιρία υπουργού να εγκρίνονται από άλλο Υπουργείο και να "παραδίδονται" στα σχολεία για, έστω, προαιρετική χρήση;
Είναι σαφές ότι μέσω του δημόσιου σχολείου η Ελληνική Αγωγή επιτυγχάνει μία έμμεση διαφήμιση σε γονείς και μαθητές (του δημοτικού σχολείου), γεγονός αν μην τι άλλο αξιοσημείωτο και μάλλον πρωτοφανές.
Το Υπουργείο Παιδείας, και προσωπικά η Νίκη Κεραμέως, χρωστούν απαντήσεις... Φαντάζει τρομερά προβληματικό πολιτικά εταιρίες (που έχουν σκοπό το κέρδος) Υπουργών να διαφημίζονται εμμέσως στα δημόσια σχολεία
Νίκη κερνάει, Άδωνις πίνει...
Το Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρο 81 παρ. 3) ορίζει σαφέστατα ότι: «Οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της κυβέρνησης αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους».
Και ο νόμος 1558 του 1985 για τα ασυμβίβαστα των μελών της κυβέρνησης ορίζει εξίσου σαφέστατα ότι: «Τα μέλη της κυβέρνησης δεν επιτρέπεται να συνάπτουν οποιαδήποτε μορφής σύμβαση με το Δημόσιο, από την οποία γεννάται οποιοδήποτε όφελος αυτών ή τρίτων. Η απαγόρευση ισχύει και για οποιασδήποτε μορφής εταιρία ή επιχείρηση, στην οποία συμμετέχει μέλος της κυβέρνησης».
Χτες αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει εκπαιδευτικά προγράμματα της εταιρείας «Ελληνική Αγωγή» για χρήση στα σχολεία.
Η «Ελληνική Αγωγή» είναι εταιρεία που έχει ιδρύσει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Προφανώς, σήμερα δεν έχει καμιά τυπική σχέση με την εταιρεία, την έχει αναθέσει σε συγγενικά του πρόσωπα, αφού ο ίδιος έχει ασυμβίβαστο.
Η εταιρεία αυτή υπέβαλε αίτημα και το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε να χρησιμοποιηθούν προγράμματά της στα σχολεία. Όταν λέμε υπουργείο Παιδείας, εννοούμε τρία πρόσωπα. Μία γενική γραμματέα, η οποία ανακοινώνει στην εταιρεία της έγκριση του αιτήματός της επικαλούμενη «εντολή υφυπουργού». Σήμερα υφυπουργός είναι η Ζέττα Μακρή, μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 ήταν και η Σοφία Ζαχαράκη. Τρίτο πρόσωπο και πάνω απ’ όλα είναι η υπουργός Νίκη Κεραμέως, που έχει τη γενική πολιτική ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στο υπουργείο της.
Η απόφαση αυτή είναι σκανδαλώδης. Και νομικά και ηθικά. Η απάντηση του κ. Γεωργιάδη και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ότι τα προγράμματα ήταν «προαιρετικά» και «δωρεάν» είναι διάτρητη. Και είναι απαράδεκτο τα πολιτικά πρόσωπα του υπουργείου να κρύβονται πίσω από ανακοινώσεις υπαλλήλων.
Η οχύρωση πίσω από την «προαιρετικότητα» και τη «δωρεάν» παραχώρηση δεν αίρει την παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου. Η εταιρεία ανήκει (όχι τύποις αλλά) ουσία στον υπουργό Γεωργιάδη και αυτό απαγορεύει κάθε συναλλαγή της με το Δημόσιο. Αλλωστε, το «δωρεάν» δεν είναι σίγουρο, διότι και μόνο η έγκριση των προγραμμάτων προσφέρει έμμεση διαφήμιση της εταιρείας, κάτι που ρητώς απαγορεύεται.
Αλλά ας πούμε ότι το νομικό «αμάρτημα» είναι δευτερεύον ή μη καταλογίσιμο (η πλειοψηφία της Βουλής ποτέ δεν θα εγκρίνει τυχόν δικαστική έρευνα για υπουργό), όμως το πολιτικό και ηθικό ζήτημα δεν είναι καθόλου δευτερεύον.
Τρία ερωτήματα:
Αλήθεια, πρώτον, πώς τόλμησε ο υπουργός να ζητήσει από άλλο υπουργείο να κάνουν μια εμπορική συναλλαγή, έστω «δωρεάν»;
Αλήθεια, δεύτερον, πώς τόλμησαν οι κυρίες του υπουργείου Παιδείας να εγκρίνουν αυτήν τη συναλλαγή; Η κυρία Κεραμέως είναι, για πολλοστή φορά, βαρύτατα εκτεθειμένη. Οχι γιατί ενέκρινε «σκοταδιστικά» προγράμματα, όπως λέει η αντιπολίτευση. Και προοδευτικά να ήταν δεν έπρεπε να εγκριθούν. Διότι θυμίζουν το «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Εδώ ο πρώτος Γιάννης της παροιμίας είναι η κυρία Κεραμέως και ο δεύτερος είναι ο κ. Γεωργιάδης.
Τρίτον, αλήθεια, ο πρωθυπουργός, που τα πληροφορήθηκε (εικάζουμε…) αυτά, τι είπε; Μέχρι στιγμής τίποτα. Αν δεν πει ή δεν κάνει και σήμερα κάτι για τους παρανομούντες και ηθικά εκτεθειμένους υπουργούς του, τότε θα συμπεράνουμε ότι «απλώς προεδρεύει».
Καθόλου τιμητικό για τον ίδιο. Διότι απλώς θα επιβεβαιώσει την αλήθεια της λατινικής ρήσης «Corruptio optimi pessima» («η διαφθορά των αρίστων είναι η χείριστη»)…
Γιωργος Καρελιας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου