Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Πλήρης οδηγός για τον διορισμό εκπαιδευτικών

Πάνω από 100.000 αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, πτυχιούχοι δεκάδων τμημάτων και σχολών πανεπιστημίων και ΤΕΙ καταθέτουν κάθε χρόνο αιτήσεις για να διεκδικήσουν μια θέση στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, στις σχολές της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ), στα εκατοντάδες ΙΕΚ (δημόσια και ιδιωτικά) του ΟΕΕΚ και του ΟΑΕΔ κ.λπ.

Επειδή υπάρχει ένας λαβύρινθος σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διορισμού και πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού, «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα, για πρώτη φορά, έναν πλήρη οδηγό για να γνωρίζουν οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί πώς θα γίνουν οι προσλήψεις την επόμενη χρονιά (2011/12) καθώς και την περίοδο 2012/13 και 2013/14. Δικαιολογητικά, προϋπηρεσίες, μοριοδοτήσεις, απαραίτητα πιστοποιητικά, διαγωνισμοί, μαζί με έναν οδηγό των πτυχίων που οδηγούν στη σχολική εκπαίδευση με βάση τη νέα νομοθεσία, φιλοδοξούν να δώσουν μια πλήρη εικόνα στους ενδιαφερόμενους και να τους βοηθήσουν στην προσπάθειά τους να προσληφθούν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.

Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού έτους 2011

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του Ν. 3833/2010, από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού δεν μπορεί να είναι  μεγαλύτερος συνολικά από τον λόγο ένα προς πέντε (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις), στο σύνολο των φορέων. Οι αποχωρήσεις υπολογίζονται την 31η Δεκεμβρίου του αμέσως προηγούμενου έτους και αφορούν το σύνολο του έτους αυτού.

Σύμφωνα, επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 4 περ. β του Ν. 3899/2010 για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού που θα διενεργηθούν στους κρατικούς φορείς του δημόσιου τομέα όσον αφορά την εφαρμογή του λόγου ένα προς πέντε, συνυπολογίζονται στις προσλήψεις οι τυχόν μεταφορές και εντάξεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου με εξαίρεση τις μεταφορές προσωπικού που προβλέπονται στις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄).

Ειδικότερα το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα περιλάβει στα αιτήματα του πάσης φύσεως προσωπικού των φορέων που εποπτεύει και αυτά του προσωπικού της Εκκλησίας που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα τα αιτήματα θα συνοδεύονται από στοιχεία για εκκρεμότητες διορισμών/προσλήψεων τακτικού προσωπικού, ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα, από πίνακες οριστικών αποτελεσμάτων που έχουν εκδοθεί από το ΑΣΕΠ μέχρι 31-12-10.

Πώς θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί τις επόμενες σχολικές χρονιές


Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (Ν. 3848/2010), το σχολικό έτος 2011/12 οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα γίνουν σε ποσοστό 60% από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική προϋπηρεσία.

Στις διατάξεις του νέου Ν. 3687/2008 ορίζεται ότι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει είκοσι τέσσερις (24) μήνες πραγματικής προϋπηρεσίας μέχρι και τις 30-06-2010 προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, και έχουν λάβει τη βαθμολογική βάση σε οποιονδήποτε διαγωνισμό εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ διορίζονται μέχρι την κατάρτιση του πρώτου πίνακα (ο οποίος θα προκύψει μετά τον 7ο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ) σύμφωνα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας και με σειρά που εξαρτάται από την προαναφερθείσα συνολική προϋπηρεσία.

Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί, για τον διορισμό των οποίων προβλέπεται ως προσόν διορισμού πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, διορίζονται, εφόσον κατέχουν το πτυχίο αυτό ή πτυχίο ισοδύναμο προς αυτό. Παράλληλα, στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 9 του Ν. 3848/2010 ορίζεται ότι μέχρι και το σχολικό έτος 2014/15 όσοι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν την 30ή Ιουνίου 2008 πραγματική προϋπηρεσία τουλάχιστον τριάντα (30) μηνών προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, διορίζονται επιπλέον, εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες και δεν έχουν διοριστεί κατά τις διατάξεις του Νόμου 3848/2010, κατά σειρά που εξαρτάται από την προαναφερθείσα συνολική προϋπηρεσία. Ο αριθμός των διοριζομένων ανά σχολικό έτος και κατά κλάδο και ειδικότητα καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η κατοχή θέσης εκπαιδευτικού σε δημόσια εκπαίδευση άλλης χώρας (ακόμα κι αν είναι δόκιμος και δεν έχει ακόμα μονιμοποιηθεί) αποτελεί κώλυμα διορισμού σε θέση εκπαιδευτικού προσωπικού της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε περίπτωση όμως που παραιτηθεί από τη θέση του και αποδεδειγμένα η παραίτησή του ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία του τόπου διορισμού του και ολοκληρωθεί αυτή, δεν υφίσταται πλέον το κώλυμα διορισμού του στη δημόσια εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ούτε υπάρχει χρονικός περιορισμός μεταξύ του χρόνου της παραπάνω παραιτήσεώς του και του διορισμού του στην Ελλάδα. Από τη στιγμή, δηλαδή, που θα έχει νόμιμα παραιτηθεί από τη θέση του στην αλλοδαπή μπορεί οποτεδήποτε να διοριστεί στην Ελλάδα (ως αναπληρωτής ή μόνιμος με τις προϋποθέσεις του νόμου).
2.  Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών μετά το 2012- Ο ΝΕΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, από το 2012/13 οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών και οι λειτουργικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα καλύπτονται από όσους συγκεντρώνουν βαθμολογία πάνω από τη βάση στον διαγωνισμό του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το ΑΣΕΠ θα προκηρύσσει και θα διενεργεί κάθε δύο έτη διαγωνισμό για την κατάρτιση πίνακα κατάταξης εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα με σκοπό τον διορισμό ή την πρόσληψή τους στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες.

Τις σχολικές χρονιές 2012/13 και 2013/14 οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση την επιτυχία στον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών που, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα πραγματοποιηθεί το 2012. Στον διαγωνισμό αυτόν (τον 7ο κατά σειρά) όπως και στον επόμενο που θα γίνει το 2014 δεν απαιτείται πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας ούτε για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό ούτε και για τον μόνιμο διορισμό. Στα πλαίσια αυτά, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πρέπει να γνωρίζουν ότι τα πτυχία που θεωρείται ότι έχουν παιδαγωγική επάρκεια και δεν απαιτούν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) μέχρι την περίοδο αυτή είναι τα παρακάτω:

α) Των Τμημάτων ΑΕΙ:
Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών (και Ειδικής Αγωγής)- Δημοτικής Εκπαίδευσης (και Ειδικής Αγωγής)- Επιστημών της Αγωγής ή Επιστημών Αγωγής Προδημοτικής Εκπαίδευσης ή Επιστημών της Αγωγής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Κύπρου - Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας- Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Σπουδών β) Σχολής Νηπιαγωγών γ) Παιδαγωγικής Ακαδημίας δ) Διδακτορικό δίπλωμα ή μεταπτυχιακός τίτλος στις Επιστήμες της Αγωγής και ε) Καθηγητικών Σχολών Σημειώνεται ότι Καθηγητικές Σχολές κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 2, παρ. 5 του Ν. 1894/1990 (ΦΕΚ 110 Α΄), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8, παρ. 2 του Ν. 3194/2003 (ΦΕΚ 267/τ. Α΄/20-11-2003), για τους διορισμούς εκπαιδευτικών και τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών από το έτος 2004 και εφεξής, νοούνται τα πανεπιστημιακά τμήματα των οποίων οι πτυχιούχοι διορίζονται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τα άρθρα 12, 13 και 14 του Ν. 1566/1985 και το άρθρο 19, παρ. 1 του Ν. 3699/2008, χωρίς την απαίτηση πρόσθετου πτυχίου ή πιστοποιητικού παιδαγωγικής κατάρτισης, σε θέσεις εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ60 Νηπιαγωγών, ΠΕ61 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, ΠΕ70 Δασκάλων, ΠΕ71 Δασκάλων ΕΑΕ και των κλάδων ΠΕ01 Θεολόγων, ΠΕ02 Φιλολόγων, ΠΕ03 Μαθηματικών, ΠΕ04 Φυσικών, ΠΕ05 Γαλλικής Γλώσσας, ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ07 Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ08 Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ15 Οικιακής Οικονομίας, ΠΕ16 Μουσικής (ΠΕ16.01, ΠΕ16.02 πτυχιούχων πανεπιστημίων), ΠΕ32 Θεατρικών Σπουδών, ΠΕ33 Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), ΠΕ34 Ιταλικής Γλώσσας, ΠΕ40 Ισπανικής Γλώσσας και του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΕ19), καθώς και της Ανωτέρας Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (ΑΣΕΤΕΜ) της ΣΕΛΕΤΕ και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).

Οι προϋπηρεσίες που προσμετρώνται και μοριοδοτούνται

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η προϋπηρεσία που προσμετράται στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων ορίζεται ως εξής:

α) στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας,
β) στα Μουσικά Σχολεία,
γ) στα Τμήματα Αθλητικών Διευκολύνσεων,
δ) στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής,
ε) στα Ναυτικά Λύκεια, στ) στα Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα,
ζ) στα Ολοήμερα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
η) στα Εκκλησιαστικά Σχολεία, θ) στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, ι) σε θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών πριν από την αποχώρησή τους, εφόσον έχει προσφερθεί μέχρι 31-8-2005, ια) για την εφαρμογή του προγράμματος της Ολυμπιακής Εκπαίδευσης, ιβ) για την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, ιγ) στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)
ιδ) στα δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που τελούν υπό τη διοικητική εποπτεία του αρμόδιου, σε κάθε κράτος, υπουργείου των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την ημερομηνία ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την επιφύλαξη της διάταξης της παραγράφου 10 του άρθρου 8 του Ν. 2817/2000 (ΦΕΚ. 78/Α΄),
ιε) στις Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης ΤΕΕ του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ),
ιστ) στις σχολικές μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης, μετά την υπαγωγή τους στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 3699/2008 (ΦΕΚ. 199 Α΄), για την υλοποίηση προγραμμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

Προσμέτρηση των υπηρεσιών γίνεται εφόσον η πρόσληψη έχει γίνει από: i) το υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ii) τους αρμόδιους φορείς κατά τις ισχύουσες διατάξεις για τα Ολοήμερα Σχολεία και για την εφαρμογή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, iii) το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για τα δημόσια Ναυτικά Λύκεια, πριν από την υπαγωγή τους στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, iv) τη διοίκηση της Σιβιτανίδειου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, v) τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ) για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Η προϋπηρεσία των ωρομισθίων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας υπολογίζεται μέχρι το ήμισυ του υποχρεωτικού ωραρίου του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού του οικείου κλάδου, vi) φορείς των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την προϋπόθεση ότι η λειτουργία των σχολείων τελεί υπό τη διοικητική εποπτεία του αρμόδιου, σε κάθε κράτος, υπουργείου, vii) το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τα ΤΕΕ του ΟΤΕΚ και viii) το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την υλοποίηση προγραμμάτων για ΑμΕΑ στις σχολικές μονάδες του Εθνικού Ιδρύματος Απροσάρμοστων Παίδων Κρήτης. Επιπλέον, οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ1 Θεολόγων, ΠΕ2 Φιλολόγων, ΠΕ3 Μαθηματικών, ΠΕ4 Φυσικών (όλες οι ειδικότητες), ΠΕ5 Γαλλικών, ΠΕ6 Αγγλικών, ΠΕ7 Γερμανικών και ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής και απασχολούνταν στα ΤΕΕ Μαθητείας Α΄ και Β΄ κύκλου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), τα οποία αντικατέστησαν τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ εντάσσονται, έπειτα από αίτησή τους, στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών. 
Οι ανωτέρω αποκτούν δικαίωμα διορισμού σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Η προϋπηρεσία των ωρομισθίων υπολογίζεται από 17-2-1999 μέχρι το μισό του υποχρεωτικού ωραρίου του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού του οικείου κλάδου (11 ώρες εβδομαδιαίως). Οι ανωτέρω αποκτούν δικαίωμα διορισμού σε θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών από το σχολικό έτος 2010-2011, η δε προϋπηρεσία τους, όπως αναγνωρίζεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, υπολογίζεται ως πραγματική, κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του Ν. 3255/2004 (ΦΕΚ 138 Α΄)

Οι όροι και η μοριοδότηση του διαγωνισμού

Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτοί όσοι διαθέτουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, καθώς και πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια (σύμφωνα και πάλι με τη νέα νομοθεσία, για τους δυο πρώτους διαγωνισμούς- 2012 και 2014- δεν θα είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας).

Η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια πιστοποιείται:

ή α)Με βεβαίωση περί επιτυχούς παρακολούθησης ειδικού προγράμματος σπουδών τουλάχιστον εξαμηνιαίας διάρκειας, το οποίο παρέχεται από τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή από ομάδες συνεργαζόμενων τμημάτων του ίδιου ή περισσότερων ΑΕΙ σε αποφοίτους τμημάτων που έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται με απόφαση του οικείου ΑΕΙ, που εγκρίνεται από τον υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και αξιολογείται μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του- εν συνεχεία, δε, κάθε τέσσερα έτη.
ή β) Με την κατοχή πτυχίου τμήματος ΑΕΙ, το πρόγραμμα σπουδών του οποίου εξασφαλίζει την αναγκαία θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση και οι απόφοιτοι του οποίου έχουν τα ειδικά τυπικά προσόντα διορισμού στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το πρόγραμμα σπουδών αξιολογείται ως προς την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας μετά το πρώτο έτος λειτουργίας του, εν συνεχεία δε κάθε τέσσερα έτη. Ως προς την εξασφάλιση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
ή γ) Με την κατοχή πτυχίου Παιδαγωγικών Τμημάτων ΑΕΙ.
ή δ) Με την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής.
ή ε) Με την κατοχή παιδαγωγικού πτυχίου της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής (ΠΑΤΕΣ) ή της Ανωτέρας Σχολής Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (ΑΣΕΤΕΜ) της πρώην Σχολής Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΣΕΛΕΤΕ) ή της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).

Τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωριστεί ως ισότιμα και αντίστοιχα από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ)/ Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών της Αλλοδαπής (ΔΙΚΑΤΣΑ) σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωριστεί ως ισότιμα από τον ΔΟΑΤΑΠ σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και συνοδεύονται από βεβαίωσή του ότι το γνωστικό αντικείμενό τους εμπίπτει στις Επιστήμες της Αγωγής.

Οι μετέχοντες στον διαγωνισμό κατατάσσονται αρχικώς σε πίνακες κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας κατά κλάδο και ειδικότητα, οι οποίοι καταρτίζονται και ελέγχονται από το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι πίνακες δημοσιοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ΑΣΕΠ και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Ακολούθως καταρτίζονται, κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας, οι πίνακες όσων συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση κατά κλάδο και ειδικότητα. Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από τον μέσο όρο βαθμολογίας σε όλες τις θεματικές ενότητες. Η βαθμολογική βάση επιτυγχάνεται εφόσον ο υποψήφιος συγκεντρώνει μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον πενήντα πέντε μονάδες με βαθμολογική κλίμακα από το ένα έως το εκατό και λαμβάνει τουλάχιστον πενήντα μονάδες σε κάθε θεματική ενότητα.

Μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού συντάσσονται από το ΑΣΕΠ, κατά κλάδο και ειδικότητα, οι τελικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Πίνακες Επιλογής Εκπαιδευτικών για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση- ΠΕΕΠΔΕ), στους οποίους εντάσσονται όσοι συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση στον διαγωνισμό αυτόν ή σε έναν τουλάχιστον από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.

Η σειρά κατάταξης των μετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν στον διαγωνισμό, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και από κοινωνικά κριτήρια (βλέπε πίνακα). Οι τελικοί πίνακες κατάταξης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, και ελέγχονται από τα αρμόδια τμήματα του ΑΣΕΠ αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από ένσταση, η οποία ασκείται σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών από την επομένη της ανάρτησης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Δεν αποτελεί λόγο ένστασης η αμφισβήτηση της ορθότητας της βαθμολογίας.

(Α) ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Υπολογίζεται η συνολική βαθμολογία που συγκέντρωσε ο υποψήφιος στον διαγωνισμό ή σε έναν από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Αν ο υποψήφιος συγκέντρωσε τη βαθμολογική βάση σε περισσότερους διαγωνισμούς, λαμβάνεται υπόψη εκείνος στον οποίο συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία.

(Β) ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Ο βαθμός του πτυχίου: για πτυχία με βαθμολογική κλίμακα από ένα (1) έως δέκα (10) υπολογίζεται μία (1) μονάδα για κάθε βαθμό του πτυχίου πάνω από τον βαθμό πέντε (5), καθώς και κλάσματα αυτής με αναγωγή στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Σε περίπτωση που η κλίμακα είναι διαφορετική, ο βαθμός υπολογίζεται με αναγωγή στην κλίμακα αυτή.

Η γλωσσομάθεια: δύο (2) μονάδες για την άριστη, μιάμιση (1,50) για την πολύ καλή και μία (1) μονάδα για την καλή γνώση ξένης γλώσσας, η οποία αποδεικνύεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν παρέχονται μονάδες για τη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας ή ξένης γλώσσας που αποτελεί ειδικό προσόν διορισμού.

Η πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως αποδεικνύεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για το προσοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ή οι πιστοποιημένες δεξιότητες στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) επιπέδου 1: μία (1) μονάδα. Δεν παρέχονται μονάδες για τη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή η οποία πιστοποιείται από τίτλο σπουδών που αποτελεί ειδικό προσόν διορισμού.

Η κατοχή δεύτερου πτυχίου στις Επιστήμες της Αγωγή ς ή σε γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τα μαθήματα που διδάσκονται στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης: δυόμισι (2,50) μονάδες.

Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος: δύο (2) μονάδες.

Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ενός τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος ή στις Επιστήμες της Αγωγής: δυόμισι (2,50) μονάδες.

Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος: τρεις (3) μονάδες.

Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος στη διδακτική του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου ή της ειδικότητας για την οποία διαγωνίσθηκε ο υποψήφιος ή στις Επιστήμες της Αγωγής: πέντε (5) μονάδες.

Σε περίπτωση υποψηφίου που έχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό τίτλο στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο, μοριοδοτείται μόνο το διδακτορικό δίπλωμα.

(Γ) ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ*
  • Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα
  • Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα
  • Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα
  • Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα
  • Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα
  • Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα
(Δ) ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω ή η πάθηση από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία ή η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία: επτά (7) μονάδες. Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω τέκνου: πέντε (5) μονάδες Η ύπαρξη περισσοτέρων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν: 10 μονάδες Η ύπαρξη περισσοτέρων των δύο τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν: πέντε (5) μονάδες.

*Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 16,80 μονάδες

Ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να διδάσκουν ως ωρομίσθιοι
Οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών για τα διδακτικά αντικείμενα που διδάσκονται στο Ολοήμερο Σχολείο και αναφέρονται παρακάτω γίνονται από τους πίνακες που καταρτίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, ως ακολούθως:

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ
Για τα διδακτικά αντικείμενα του Αθλητισμού και του Χορού μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού στη γενική εκπαίδευση και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ11. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ο κλάδος ΠΕ11 είναι ενιαίος και η σειρά κατάταξης ορίζεται βάσει των κριτηρίων κατάρτισης πινάκων. Επομένως δεν υπάρχει το πεδίο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΧΟΡΟΣ, αλλά μόνο ο κλάδος ΠΕ11.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Για το διδακτικό αντικείμενο της Θεατρικής Αγωγής μπορούν να υποβάλουν αίτηση:

α) οι κάτοχοι πτυχίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ή οι κάτοχοι πτυχίου Θεάτρου ΑΕΙ της ημεδαπής, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού στη γενική εκπαίδευση και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ32, β) οι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ ή ΚΑΤΕΕ Δραματικής Τέχνης ή πτυχίου Σχολών Δραματικής Τέχνης της ημεδαπής αναγνωρισμένου από το ΙΤΕ ως ισοτίμου με ανώτερη ή ανώτατη βαθμίδα εκπαίδευσης και ανήκουν στον κλάδο ΠΕ18.41 (αριθμ. 2578/12-09-2008 γνωμοδότηση ΝΣΚ που έγινε δεκτή από τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων).
Για το αντικείμενο αυτό θα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ32 σε ποσοστό 70% και εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ18.41 σε ποσοστό 30% επί των εκάστοτε προσλαμβανομένων για τη διδασκαλία αυτού.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Για το διδακτικό αντικείμενο των Εικαστικών μπορούν να υποβάλουν αίτηση:

α) οι κάτοχοι πτυχίων Καλών Τεχνών ή Εικαστικών Τεχνών ή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με κατεύθυνση τη Ζωγραφική, τη Γλυπτική ή τη Χαρακτική και Πιστοποιητικό ευδόκιμης παρακολούθησης Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών ΑΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού τους στη γενική εκπαίδευση για να διδάξουν το αντίστοιχο μάθημα και είναι εγγεγραμμένοι στον κλάδο ΠΕ08,
β) οι κάτοχοι πτυχίων Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού τους στη γενική εκπαίδευση για να διδάξουν το αντίστοιχο μάθημα και είναι εγγεγραμμένοι στον κλάδο ΠΕ12.02,
γ) οι κάτοχοι πτυχίων ΤΕΙ, Τμημάτων Γραφικών Τεχνών, Γραφιστικής, Διακοσμητικής, Συντήρησης Εργων Τέχνης και Αρχ. Ευρημάτων και είναι εγγεγραμμένοι αντιστοίχως στην ενοποιημένη ειδικότητα ΠΕ18.01 (ήτοι οι ειδικότητες: ΠΕ18.01, ΠΕ18.26, ΠΕ18.27 και ΠΕ18.28) και στην ειδικότητα 18.29 (Φωτογραφίας).
Κατά τη σύνταξη των πινάκων και κατ΄ επέκταση κατά την πρόσληψη για το διδακτικό αντικείμενο των Εικαστικών, οι υποψήφιοι του κλάδου ΠΕ08 προτάσσονται των υποψηφίων του κλάδου ΠΕ12.02, της ενοποιημένης ειδικότητας ΠΕ18.01 και της ειδικότητας ΠΕ18.29 κατά σειρά.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Για το διδακτικό αντικείμενο «Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση» μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι κάτοχοι πτυχίων του Κεφ. Β΄ του Α΄ Μέρους της παρούσης εγκυκλίου, που αφορούν τους κλάδους ΠΕ19 και ΠΕ20 (περιπτώσεις 14α και 14β).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η σειρά κατάταξης των υποψήφιων εκπαιδευτικών στους πίνακες ωρομισθίων για το Ολοήμερο Σχολείο είναι αυτή του ενιαίου πίνακα ωρομισθίων.

Κατάταξη υποψηφίων

1. Οι υποψήφιοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι, κατατάσσονται κατά σειρά που εξαρτάται από το σύνολο των μορίων:

α. Ενα μόριο για κάθε μήνα προϋπηρεσίας προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού. Η προϋπηρεσία που έχει προσφερθεί σε δυσπρόσιτα σχολεία μέχρι και τις 30-6-2010 υπολογίζεται στο διπλάσιο μόνο για πρόσληψη ως αναπληρωτών και ωρομισθίων.

β. Ενα μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον τελευταίο, προ της συντάξεως του πίνακα, διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

γ. Μισό μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα, πάνω από τη βαθμολογική βάση από τον αντίστοιχο προτελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οσοι υπάγονται σε περισσότερες της μιας από τις ανωτέρω περιπτώσεις λαμβάνουν αθροιστικά τα μόρια αυτών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Σε περίπτωση ισοβαθμίας λαμβάνεται υπόψη η ημεροχρονολογία κτήσης του πτυχίου, και εφόσον ο χρόνος αυτός συμπίπτει για περισσότερους υποψηφίους, λαμβάνονται υπόψη διαδοχικά ο βαθμός του πτυχίου και η βαθμολογία τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Σε περίπτωση σύμπτωσης σε όλα τα ανωτέρω κριτήρια, η κατάταξη γίνεται τυχαία από το σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση προτάσσονται όσοι απέκτησαν πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό κατά τις ισχύουσες διατάξεις.

2. Στους πίνακες προτάσσονται με τη σειρά που αναφέρονται:
α. Οι υποψήφιοι που είναι πολύτεκνοι εξ ιδίας οικογενείας, σύμφωνα με την παρ. 7 της περ. Β του Κεφ. Γ΄ του πρώτου μέρους της παρούσης εγκυκλίου.
β.
Οι υποψήφιοι που πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία ή δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.
γ. Οσοι πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

3. Υποψήφιοι που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις εγγράφονται στο τέλος του οικείου πίνακα αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών [αριθμ. 55127/Δ2/11-6-2004 (ΦΕΚ 937/23-6-2004 τ. Β΄), τροποποιητική της αριθμ. 35557/Δ2/9-4-2003 (ΦΕΚ 465/17-4-2003 τ. Β΄) Υ.Α.].

4. Μετά την κατάρτιση και κύρωση των πινάκων πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων, τροποποίηση της σειράς κατάταξης είναι επιτρεπτή μόνο στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι αποκτήσουν την ιδιότητα του πολύτεκνου ή του τρίτεκνου ή αποκτήσουν πτυχίο ή βεβαίωση τρίμηνης επιμόρφωσης της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή προσκομίσουν πιστοποιητικά ειδικών κατηγοριών (ομόζυγη μεσογειακή αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας) ή πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α΄ ή πιστοποιητικό χρόνου κτήσης πτυχίου ή βαθμού πτυχίου.

Προσλήψεις στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ο εκπαιδευτικός που πρόκειται να εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση εγγράφεται υποχρεωτικά στην επετηρίδα ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε γραφείο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η εγγραφή αυτή έχει διαπιστωτικό χαρακτήρα (έλεγχο νομιμότητας) των προσόντων του υποψηφίου. Δικαιολογητικά για την εγγραφή στην επετηρίδα ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών (δικαίωμα εγγραφής στην επετηρίδα έχουν οι έλληνες πολίτες, οι πολίτες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι ομογενείς):

1. Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικού σπουδών.
2. Επικυρωμένο αντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (2 όψεις) ή διαβατηρίου.

Σε περίπτωση μη αναγραφής της υπηκοότητας στην αστυνομική ταυτότητα θα πρέπει να προσκομίζεται πιστοποιητικό στο οποίο να αναγράφεται η υπηκοότητα του αιτούντος.
3. Διπλότυπο είσπραξης δημοσίου ταμείου 15 ΕΥΡΩ στον ΚΑΕ 3444.
4. Υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρεται:
α. Αν ο ενδιαφερόμενος έχει απολυθεί από το Δημόσιο ή από ΝΠΔΔ ή από ΟΤΑ και σε περίπτωση απόλυσης τους λόγους για τους οποίους έχει απολυθεί.
β.
Οτι δεν κατέχει θέση εκπαιδευτικού στην εκπαίδευση άλλης χώρας (Ν. 1566, άρθρο 15, παρ. 9).

5. Επιπλέον δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν στις εξής περιπτώσεις:

α. Οι πτυχιούχοι των σχολών πανεπιστημίων της αλλοδαπής πρέπει να υποβάλουν βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας για την αναγνώριση της ισοτιμίας και αντιστοιχίας του ξένου τίτλου σπουδών με πτυχίο της ημεδαπής καθώς και αντίγραφο απόλυσης από ελληνικό εξατάξιο Γυμνάσιο ή Λύκειο. Στην περίπτωση που κατέχουν απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να υποβάλουν επιπλέον και βεβαίωση για την άριστη γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Οι πτυχιούχοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Νηπιαγωγών πανεπιστημίων της αλλοδαπής, χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει να υποβάλουν επιπλέον και βεβαίωση παρακολούθησης προγράμματος επανεκπαίδευσης (Ν. 3391/2005, άρθρο 9, παρ. 8).
β. Οι πτυχιούχοι μουσικής ειδίκευσης αναγνωρισμένου μη Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής πρέπει να υποβάλουν αντίγραφο απόλυσης από ελληνικό εξατάξιο Γυμνάσιο ή Λύκειο. Στην περίπτωση που κατέχουν απολυτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να υποβάλουν επιπλέον και βεβαίωση για την άριστη γνώση και την άνετη χρήση της ελληνικής γλώσσας.
γ. Οι συνταξιούχοι της ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης απαιτείται να υποβάλουν πιστοποιητικό απονομής σύνταξης εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 11 του Ν. 1035/80. Δηλαδή:
  • οι συνταξιούχοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να μην έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους
  • οι συνταξιούχοι δημόσιοι εκπαιδευτικοί να μην έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και να μην ανήκουν στο Μ.Κ.1. δ. Οι ξενόγλωσσοι τίτλοι σπουδών θα πρέπει να είναι νομίμως επικυρωμένοι και να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ
Από τη Δ/νση Ιδιωτικής Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας:

1. Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τηλ. 210-3442.112, 210-3442.733 2. Για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τηλ. 210-3442.097, 210-3442.233 3. Από τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης όλης της χώρας 4. Από το Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών (ΓΕΠΟ)
Καθημερινά 9.00 π.μ.- 2.00 μ.μ., τηλ. 210-3442.505, 3442.506, 3442.508, 3442.514, 3442.520, 3442.649.

Οι ωρομίσθιοι στα δημόσια ΙΕΚ
Κάθε χρόνο προσλαμβάνονται έπειτα από προκήρυξη χιλιάδες ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα ΙΕΚ του ΟΕΕΚ και του ΟΑΕΔ.

ΟΡΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΑ ΙΕΚ ΤΟΥ ΟΕΕΚ
Για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ΙΕΚ προσλαμβάνεται δύο φορές τον χρόνο προσωπικό με ωριαία αντιμισθία. Η πρόσληψη του προσωπικού αυτού γίνεται από σχετικούς πίνακες που συντάσσονται κατά ΙΕΚ για κάθε εξάμηνο κατάρτισης. Η σύνταξη των πινάκων αυτών ολοκληρώνεται πριν από την έναρξη των μαθημάτων κάθε εξαμήνου και ισχύουν για το επόμενο εξάμηνο κατάρτισης.
Οι υποψήφιοι που προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτές παράσχουν αρχική κατάρτιση με τη διδασκαλία μαθημάτων (θεωρητικών, εργαστηριακών και μεικτών) για τις 200 ειδικότητες που λειτουργούν στα 92 δημόσια ΙΕΚ.
Δικαίωμα υποβολής σχετικής αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης έχουν όλοι οι ιδιώτες, καθώς και οι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ασχολούμενοι στον δημόσιο τομέα που έχουν τα νόμιμα τυπικά προσόντα, όπως αυτά περιγράφονται στα εγκεκριμένα αναλυτικά προγράμματα του ΟΕΕΚ.

Δικαιολογητικά
1. Πλήρες βιογραφικό σημείωμα.
2. Επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.
3. Επικυρωμένα αντίγραφα τίτλων σπουδών της ημεδαπής (βασικό πτυχίο αντίστοιχο με την ειδικότητα που προκηρύσσεται, μεταπτυχιακός και διδακτορικός τίτλος θέματος συναφούς προς το αντικείμενο, παιδαγωγικός τίτλος σπουδών ΑΣΕΤΕΜ/ ΣΕΛΕΤΕ ή Α.Σ. ΠΑΙΤΕ, δίπλωμα ΙΕΚ, πτυχίο Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου, Τεχνικού- Εκπαιδευτικού Λυκείου ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου ή Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής).

Επισημαίνεται ότι όλοι οι τίτλοι σπουδών, από τον βασικό έως τον μεταπτυχιακό, πρέπει να είναι συναφείς με το αντικείμενο που αιτούνται να διδάξουν οι εκπαιδευτές, με ευθύνη των ιδίων και των διευθυντών των ΙΕΚ. Η συνάφεια των τίτλων σπουδών των υποψηφίων εκπαιδευτών ελέγχεται από τον διευθυντή του ΙΕΚ.

Οσοι έχουν αποκτήσει τίτλο σπουδών σε κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να καταθέσουν είτε α) άδεια άσκησης επαγγέλματος, η οποία έχει χορηγηθεί με τη διαδικασία της επαγγελματικής αναγνώρισης βάσει των διατάξεων των επαγγελματικών προσόντων (π.χ. Οδηγίες 89/48/ΕΟΚ, 92/51/ΕΟΚ, 99/42/Ε.Κ., Τομεακές Οδηγίες κ.λπ.). Στην περίπτωση της επαγγελματικής αναγνώρισης, αντί της άδειας άσκησης επαγγέλματος είναι δυνατόν να κατατεθεί αντίγραφο της πράξης αναγνώρισης από το αρμόδιο συλλογικό όργανο ή την αρμόδια επιτροπή (π.χ. ΣΑΕΙ, ΣΕΑΤΕΚ, Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων κ.ά.) ή αντίγραφο της απόφασης αναγνώρισης από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή (υπουργείο, Νομαρχία κ.λπ.), είτε β) πιστοποιητικό χορήγησης ισοτιμίας από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ- νυν ΔΟΑΤΑΠ, τον ΟΕΕΚ ή από άλλη αρμόδια υπηρεσία. Οσοι έχουν αποκτήσει τίτλο σπουδών σε κράτος μη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να καταθέσουν πιστοποιητικό χορήγησης ισοτιμίας από το πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ- νυν ΔΟΑΤΑΠ, τον ΟΕΕΚ ή από άλλη αρμόδια υπηρεσία. Σε αυτήν την περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επισύναψη επικυρωμένων αντιγράφων των βασικών τίτλων σπουδών επισήμως μεταφρασμένων (από το ΥΠ.ΕΞ., πρεσβείες της Ελλάδος στο εξωτερικό, δικηγόρους και μεταφραστές του Ιονίου Πανεπιστημίου).

Από τους υποψηφίους που υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται:

βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει η διάρκεια της ασφάλισης ή υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου, κατά το άρθρο 8 του Ν. 1599/1986, στην οποία να δηλώνεται επακριβώς ο χρόνος και το είδος της εμπειρίας του, τα στοιχεία του εργοδότη, φυσικού προσώπου ή της επωνυμίας της επιχείρησης αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο. 
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να προσκομίσουν:

βεβαίωση της αρμόδιας ΔΟΥ στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος άσκησης συγκεκριμένου επαγγέλματος ή υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου, κατά το άρθρο 8 του Ν. 1599/1986, ότι εξετέλεσε συγκεκριμένες εργασίες, μελέτες και έργα σχετικά με το αντικείμενο της εμπειρίας.
Από τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, όταν η εργασία έχει παρασχεθεί σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε ΝΠΔΔ, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα της παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 2190/1994, όπως ισχύει, ή σε φορείς της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 2527/1997, απαιτείται μόνο βεβαίωση του αντίστοιχου φορέα, από την οποία να προκύπτει το είδος της εργασίας που παρασχέθηκε και η χρονική διάρκεια της παροχής της.
Κατά την επιλογή συνεκτιμώνται: η εργασιακή εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο που επιθυμούν να διδάξουν, οι συναφείς με το αντικείμενο μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, η απόδοση, η συνέπεια και η διάθεση συνεργασίας στην περίπτωση προηγούμενης απασχόλησης στο ΙΕΚ, τα κοινωνικά κριτήρια.

Κατόπιν της ανάθεσης μαθημάτων οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές οφείλουν:
  • Να υπογράψουν σχετική σύμβαση στην οποία θα καθορίζονται οι ώρες απασχόλησης, οι λοιπές υποχρεώσεις και η ωριαία αντιμισθία.
  • Να προσκομίσουν τα εξής στοιχεία: Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, αρμόδια ΔΟΥ και αριθμό μητρώου ασφαλισμένου στο ΙΚΑ.
  • Να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 για τις συνολικές, τακτικές και πρόσθετες, αμοιβές από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ότι οι συνολικές αποδοχές τους δεν υπερβαίνουν τα εκ του Ν. 1326/83 (άρθρα 4, 5), Ν. 2303/95, Ν. 2470/97 και Ν. 3833/2010 ανώτατα επιτρεπόμενα όρια κατά μήνα.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται από τους ενδιαφερόμενους αυτοπροσώπως στην έδρα του ΙΕΚ 
Αναγνώριση προϋπηρεσίας σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ

α. Η προυπηρεσία των εκπαιδευτών σε δημόσια ΙΕΚ λογίζεται ως συντάξιμη από το Δημόσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρ. 12  και 13 του Π. Δ 1041/79 όπως συμπληρώθηκαν με το άρθρ. 8 του Ν. 1813/88 και αναγνωρίζεται τόσος χρόνος όσος προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των ωρών εργασίας διά του αριθμού των ωρών εβδομαδιαίας απασχόλησης που ισχύει για τον αντίστοιχο κλάδο τακτικών δημοσίων υπαλλήλων (21 ώρες εβδομαδιαίως). Κατά συνέπεια η προϋπηρεσία αυτή μπορεί να υπολογιστεί για τη μισθολογική τους εξέλιξη.
β. Σε ό,τι αφορά την προϋπηρεσία εκπαιδευτών σε ιδιωτικά ΙΕΚ, αυτή αναγνωρίζεται συντάξιμη σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1405/83 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του αρθρ. 17 του Ν. 2084/92 και επομένως δεν μπορεί να υπολογιστεί για τη μισθολογική τους εξέλιξη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να προσληφθούν ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτές, για να παράσχουν αρχική κατάρτιση με τη διδασκαλία μαθημάτων (θεωρητικών, εργαστηριακών και εικτών), πρέπει να κάνουν τα παρακάτω: Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται από τους ενδιαφερόμενους αυτοπροσώπως στην έδρα του ΙΕΚ συνήθως το α΄ δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου καθώς και το β΄ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου κάθε έτους. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει είτε να επισκεφθούν το ΙΕΚ, στο οποίο ενδιαφέρονται να καταθέσουν αίτηση πρόσληψης, για να μάθουν ποιες ειδικότητες ζητάει είτε να ενημερωθούν για τις ειδικότητες που έχουν προκηρυχθεί σε όλα τα ΙΕΚ της χώρας μέσω του δικτυακού τόπου http://www. oeek. gr/index2. html. Στην τελευταία αυτή περίπτωση ο ενδιαφερόμενος επιλέγει τη διοικητική περιφέρεια που επιθυμεί για να εμφανιστούν τα δημόσια ΙΕΚ και οι αντίστοιχες προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτών για πρόσληψη.
Οι ωρομίσθιοι στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ
Η αξιολόγηση των υποψήφιων εκπαιδευτών των ΙΕΚ του ΟΑΕΔ γίνεται με βάση τα εξής κριτήρια:
Διδακτική εμπειρία στην αντίστοιχη ειδικότητα και στα μαθήματα που αντιστοιχούν στον βασικό τίτλο σπουδών. Η διδακτική εμπειρία πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών.
Επαγγελματική εμπειρία στην αντίστοιχη ειδικότητα.
Βαθμός πτυχίου.
Μεταπτυχιακός τίτλος.
Εμπειρία
Στα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων συνυποβάλλονται:
Βεβαιώσεις διδακτικής εμπειρίας: Η διδακτική εμπειρία που βεβαιώνεται πρέπει να έχει αποκτηθεί σε δημόσια ΙΕΚ, σε δημόσια ή αναγνωρισμένα ιδιωτικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή σε ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εσωτερικού ή του εξωτερικού στην ειδικότητα του βασικού πτυχίου και απαραίτητα μετά την κτήση του πτυχίου. Η διδακτική εμπειρία σε αναγνωρισμένα ιδιωτικά σχολεία πρέπει απαραίτητα να βεβαιώνεται για την ακρίβεια του περιεχομένου της από την καθ΄ ύλη δημόσια εκπαιδευτική αρχή. Η διδακτική εμπειρία σε σχολεία του εξωτερικού βεβαιώνεται για την ακρίβεια του περιεχομένου της από αρμόδια ελληνική εκπαιδευτική ή προξενική αρχή της αντίστοιχης χώρας. Σε κάθε βεβαίωση διδακτικής εμπειρίας θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρονται: Το χρονικό διάστημα (έναρξη- λήξη) διδασκαλίας.

Οι συνολικές ώρες διδασκαλίας στο χρονικό διάστημα που αναφέρεται στη βεβαίωση ή προκειμένου για αναπληρωτές το εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας τους.
Η ιδιότητα, ο κλάδος και η ειδικότητα με την οποία πραγματοποιήθηκε η διδασκαλία από τον ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό.
Η διδακτική εμπειρία, για να αξιολογηθεί, πρέπει να έχει αποκτηθεί σε μαθήματα της ειδικότητας του βασικού πτυχίου και οπωσδήποτε μετά την απόκτηση αυτού του πτυχίου. Βεβαιώσεις που δεν αναφέρονται ή δεν δύνανται να υπολογιστούν ακριβώς από τις αναγραφόμενες συνολικές ώρες διδασκαλίας δεν θα λαμβάνονται υπόψη.
Βεβαιώσεις επαγγελματικής εμπειρίας: Οι βεβαιώσεις που αναφέρονται σε διδακτικό έργο οποιασδήποτε μορφής δεν προσμετρούνται ως επαγγελματική εμπειρία.
Η επαγγελματική εμπειρία, για να αξιολογηθεί, θα πρέπει να έχει αποκτηθεί στην ειδικότητα του βασικού πτυχίου και οπωσδήποτε μετά την απόκτηση αυτού του πτυχίου.

Αναλυτικά:
α) Επαγγελματική εμπειρία στον δημόσιο τομέα. Οι βεβαιώσεις απασχόλησης στον δημόσιο τομέα θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από αρμόδιες υπηρεσίες και να αναγράφουν με σαφήνεια το χρονικό διάστημα της εργασίας, την υπαλληλική κατηγορία και βαθμό, την ειδικότητα, το πτυχίο, την εργασία ή το επιτελεσθέν έργο και το συγκεκριμένο είδος απασχόλησης κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
β) Επαγγελματική εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα.

1) Μισθωτοί
Οι βεβαιώσεις απασχόλησης θα πρέπει να έχουν εκδοθεί από τους εργοδότες και να αναγράφουν με σαφήνεια το χρονικό διάστημα της εργασίας, την ειδικότητα, το πτυχίο, την εργασία ή το επιτελεσθέν έργο και το συγκεκριμένο είδος απασχόλησης κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Αυτές οι βεβαιώσεις θα πρέπει να είναι θεωρημένες από αρμόδια αρχή της περιοχής που εδρεύει η επιχείρηση (π.χ. Επιθεώρηση Εργασίας) ως προς την ειδικότητα και τον χρόνο.

2) Ελεύθεροι επαγγελματίες
Εναρξη επαγγέλματος ή επιτηδεύματος από την αντίστοιχη ΔΟΥ.

Φωτοτυπίες εκκαθαριστικών φορολογικής δήλωσης ή των εντύπων Ε1 καθώς και τα έντυπα Ε3 θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ των αντίστοιχων οικονομικών ετών τα οποία ο υποψήφιος επικαλείται ως επαγγελματική εμπειρία. Σε περίπτωση που δεν έχουν θεωρηθεί τα Ε1 και Ε3 από την Εφορία, θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση, σύμφωνα με την οποία τα προσκομιζόμενα έγγραφα έτσι ακριβώς έχουν κατατεθεί στις αντίστοιχες οικονομικές Εφορίες.
Για να αξιολογηθεί η προϋπηρεσία σε ελεύθερο επάγγελμα, θα πρέπει το εισόδημα που δηλώνεται κατά το αντίστοιχο οικονομικό έτος να είναι μεγαλύτερο ή ίσο με το ελάχιστο αφορολόγητο όριο φυσικού προσώπου για το αντίστοιχο έτος.
Σε κάθε περίπτωση εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, πέρα από τις παραπάνω βεβαιώσεις δεν γίνονται δεκτά και δεν αξιολογούνται φωτοαντίγραφα βιβλιαρίων ενσήμων, σημειώματα καταβολής εισφορών, εκκαθαριστικά σημειώματα Εφορίας, αποδείξεις ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ.
γ) Επαγγελματική εμπειρία εκτός Ελλάδας. Η επαγγελματική εμπειρία εκτός Ελλάδας αναγνωρίζεται εφόσον ο υποψήφιος υποβάλει:
Βεβαίωση εργοδότη συνοδευόμενη από επίσημη μετάφραση του υπ. Εξωτερικών.
Βεβαίωση ελληνικού ασφαλιστικού φορέα ότι η παραπάνω προϋπηρεσία αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

Οι τίτλοι σπουδών και η μεταπτυχιακή ειδίκευση
Εκτός της αίτησης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν:


1. Βασικό τίτλο σπουδών:

Ως βασικός τίτλος σπουδών θεωρείται εκείνος με την ειδικότητα του οποίου είναι κάποιος υποψήφιος και πρέπει να αναφέρεται σαφώς στην αίτηση. Στον βασικό τίτλο σπουδών πρέπει να αναφέρεται επακριβώς η ειδικότητα, η οποία και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τη σχετική προκήρυξη, καθώς και η ημερομηνία κατά την οποία ο υποψήφιος κατέστη πτυχιούχος.
Ο βασικός τίτλος σπουδών υποβάλλεται σε αντίγραφο ή σε νόμιμα επικυρωμένο φωτοαντίγραφο. Αντί του αντίγραφου τίτλου σπουδών, μπορεί να υποβάλλεται πιστοποιητικό σπουδών, στο οποίο όμως πρέπει να αναφέρονται όλα τα παραπάνω στοιχεία. Σε περίπτωση που ο βασικός τίτλος σπουδών έχει εκδοθεί από εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού, πρέπει ο υποψήφιος να υποβάλει φωτοαντίγραφο του τίτλου σπουδών και βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του τίτλου σπουδών από αρμόδιο φορέα (ΔΟΑΤΑΠ, ΙΤΕ, ΟΕΕΚ κ.λπ.).

2. Τίτλους αναγνωρισμένων μεταπτυχιακών σπουδών:

Ως τίτλοι αναγνωρισμένων μεταπτυχιακών σπουδών εννοούνται μεταπτυχιακοί τίτλοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων του εσωτερικού ή του εξωτερικού, αποδεδειγμένης διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους (μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα).
Μεταπτυχιακοί τίτλοι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού αξιολογούνται μόνο στην περίπτωση που είναι αναγνωρισμένοι από αρμόδια όργανα ισοτιμιών (ΔΙΚΑΤΣΑ κ.λπ.) και συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα του υπουργείου Εξωτερικών.
Μεταπτυχιακοί τίτλοι, για να αξιολογηθούν, πρέπει να είναι σχετικοί με τον βασικό τίτλο σπουδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: