Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΕΛΜΕ Σάμου: Η διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας δεν θα περάσει!

3ωρη στάση εργασίας (11-2), την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου και συγκέντρωση στο Βαθύ, στο Εργατικό Κέντρο Σάμου στις 12 το μεσημέρι.

Η 20η επέτειος από τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα που αποτελεί το σύμβολο του μεγάλου και νικηφόρου ξεσηκωμού στην Εκπαίδευση το ’90-΄91, βρίσκει μαθητές, εκπαιδευτικούς και συνολικά τους χώρους της Εκπαίδευσης αντιμέτωπους με την πιο άγρια επίθεση των τελευταίων δεκαετιών. Μια επίθεση που αποτελεί κομμάτι του Μνημονίου της τρόικας και της γενικευμένης αντεργατικής-αντιλαϊκής επιδρομής που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη όλων των κομμάτων του συστήματος.

Οι τελευταίες ανακοινώσεις του ΥΠΔΒΜΘ, πείθουν και τον τελευταίο αφελή πως τα σλόγκαν του τύπου «πρώτα ο μαθητής» που χρησιμοποιεί, δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά προπέτασμα καπνού σε μια πολιτική που επιδιώκει να ισοπεδώσει  δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.
Με τις «συγχωνεύσεις»- καταργήσεις σχολείων που μεθοδεύει και προωθεί πανελλαδικά, αποκαλύπτει με τον πιο ωμό τρόπο  ποιο μέλλον πραγματικά επιφυλάσσει για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, και ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων, που εξάλλου η γενικότερη πολιτική διαρκώς τα διευρύνει. Αυτή η κυβερνητική επιλογή είναι η κορύφωση μιας σειράς μέτρων που προηγήθηκαν (νόμος δια βίου μάθησης και νομιμοποίηση εργασίας ανηλίκων, 30άρια τμήματα, κατάργηση ΠΔΣ και αθλητικών σχολείων) και μαζί με τη διαγραφόμενη επιχείρηση κατάργησης και των δωρεάν βιβλίων μετά την κατάργηση του ΟΕΔΒ, αναδεικνύει το στόχο της γενικευμένης αμορφωσιάς, εξαθλίωσης και δια βίου εκμετάλλευσης της νεολαίας που προωθεί το σύστημα και η κυβέρνηση του.   
   
Με τα σχέδια για το «νέο Λύκειο» που ανακοινώθηκαν, κάνει φανερό πως ακόμα και για τους «τυχερούς» που θα έχουν σχολείο, αυτό θα είναι το σχολείο των αποσπασματικών «δεξιοτήτων», των πολλών διαφορετικών αναλυτικών προγραμμάτων με βάση τα κοινωνικά-οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής. Θα είναι  φτηνό σχολείο για το κράτος, πανάκριβο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, εξαρτώμενο από ιδιωτικές «χορηγίες» και απαιτήσεις, και χωρίς προοπτική σπουδών για τη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών του.
Όλα αυτά οδηγούν σε δραματικές και εκτεταμένες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των Εκπαιδευτικών, σε μια γενίκευση-καθολικοποίηση της ελαστικότητας και της πολυδιάσπασης των Εκπαιδευτικών που  προωθείται με τους έξι τύπους εργαζομένων(!) που έχει ήδη επιβάλλει αυτή η πολιτική στη Δημόσια Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα όλα αυτά προϋποθέτουν την πειθήνια υπαγωγή των Εκπαιδευτικών σε όλες αυτές τις αντιδραστικές ανατροπές και για αυτό το ΥΠΔΒΜΘ προετοιμάζει κιόλας εκστρατεία άλωσης των αντιστάσεων με δίχρονο πρόγραμμα επιμόρφωσης και εγκαθίδρυσης της αξιολόγησης. Σε αυτή την Εκπαίδευση που ετοιμάζουν,μισθός-περίθαλψη- σύνταξη  όπως και όσο τα γνωρίσαμε ως τώρα,  θα είναι έννοιες ασύμβατες!
Να ξεσηκωθούμε- να αντισταθούμε! Να διδαχθούμε από όλα τα κινήματα και τις θυσίες των αγωνιστών το μεγάλο μάθημα του μαζικού αγώνα, της πάλης που αντιστέκεται στην αντιδραστική πολιτική, που την ανατρέπει, που κερδίζει δικαιώματα και κατακτήσεις. Σήμερα στην εποχή της γενικευμένης βαρβαρότητας, αυτός είναι ο μόνος ρεαλισμός, η πιο μεγάλη ανάγκη μαθητών- εκπαιδευτικών- εργαζομένων.   

Την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, συμμετέχουμε μαζικά στην 3ωρη στάση εργασίας (11-2) και στη συγκέντρωση στο Βαθύ, στο Εργατικό Κέντρο Σάμου στις 12μ. Διαδηλώνουμε στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την απαίτηση μας να αποσυρθούν όλες αυτές οι αντιδραστικές κατευθύνσεις.
-                ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
-                ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ
11-01-11

Δεν υπάρχουν σχόλια: