Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Φροντιστήριο «Η Αννούλα», του Στέλιου Μαρίνη

Μέσα στο πλήθος των ιστοσελίδων διάφορων φροντιστηρίων που προτείνουν θέματα γα τις εξετάσεις και παρουσιάζουν μεθοδολογίες, ασκήσεις, επισημάνσεις, ξεφύτρωσε και η ιστοσελίδα του νέου φροντιστηρίου «Η Αννούλα», που χάρη στην γκρίζα διαφήμιση των ΜΜΕ κατατρόπωσε τις αντίστοιχες σελίδες των υπολοίπων.

Προς χάρη του ανταγωνισμού δεν ανακατεύτηκαν Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και άλλοι τέτοιοι θεσμοί, ώστε τίποτε να μη θυμίζει δημόσιο, επιστήμη, παιδαγωγικές αρχές, στόχους της εκπαίδευσης και τέτοια αναχρονιστικά. Ένα μαγαζάκι σαν όλα τα άλλα έστησαν οι άνθρωποι, με τα βιντεάκια του, τα ΣΟΣ, όπως κάνουν όλοι.

Τα έξοδα ελάχιστα, ενώ ΠΔΣ και ενισχυτική διδασκαλία έχουν σχεδόν καταργηθεί, αφενός γιατί κοστίζουν, αφετέρου γιατί εκεί διδάσκουν εκπαιδευτικοί, δεν έχει διαφημίσεις του κυβερνητικού έργου, δεν εκδίδουν δελτία τύπου της Αννούλας, δεν το παίζουν τα κανάλια.

Εξάλλου το πρόγραμμα είναι και πιλοτικό! Με τις μειώσεις των προσλήψεων, μη θεωρήσετε επιστημονική φαντασία να καλύπτονται κενά εκπαιδευτικών με βίντεο. Σε πρώτη φάση το ίντερνετ αναμένεται να αντικαταστήσει τα βιβλία, μαζί με την αφαίρεση των κεφαλαίων περί της αξίας του βιβλίου από το μάθημα της έκθεσης. Σε επόμενη φάση ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα θα μεγαλώσει, αφού οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα ατομικής εκπαίδευσης μέσω των προγραμμάτων αυτού του τύπου. Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Έχετε π.χ. δει βίντεο να απεργεί ή να βγαίνει στις διαδηλώσεις; Έχει μείνει ποτέ κανένα βίντεο έγκυος ώστε να πρέπει να πάρει άδεια; Έχει κανένα βίντεο προσωπική γνώμη, επαφή με τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε μαθητή ώστε να του βάζει ιδέες ότι μπορεί να μη φταίει αυτός αλλά το εκπαιδευτικό σύστημα που δυσκολεύεται;

Αλλά το κυριότερο επιχείρημα είναι η κατάργηση της παραπαιδείας. Με τη συμμετοχή της επίσημης πολιτείας στην προσφορά φροντιστηριακής εκπαίδευσης, η παραπαιδεία γίνεται παιδεία και αυτοκαταργείται! Εξάλλου, το νέο Λύκειο με τον περιορισμό των μαθημάτων μόρφωσης δεν θα είναι ένα γιγάντιο φροντιστήριο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Τα κουπόνια δεν είναι ένας όμορφος τρόπος να ψωνίζει ο άλλος τις γνώσεις που θέλει; Δεν ξέρω αν αληθεύει, αλλά άκουσα ότι στα δύο κουπόνια θα δίνουν και τρίτο για δώρο.

Το πρόγραμμα της Αννούλας είναι πιλοτικό και για τα άλλα Υπουργεία. Το Υπουργείο Οικονομίας, παρατηρώντας την επιτυχία των διαδικτυακών παιχνιδιών τύπου «χτίσε την πόλη σου», «φτιάξε τη φάρμα σου», ετοιμάζεται με τη σειρά του να φτιάξει την ιστοσελίδα του καταναλωτή, ώστε σε κανένα να μη λείπει τίποτε! Κι όχι μόνο μικρές ανάγκες. Ολόκληρη βιομηχανία θα μπορεί καθένας να στήσει, θα μπορεί να αγοράσει έπαυλη στο Καστρί, να ταξιδέψει στις Μπαχάμες, να οδηγήσει αυτοκίνητο υψηλού τουρισμού και τόσα άλλα. Ο Πρωθυπουργός το είχε δηλώσει εξαρχής: Λεφτά υπάρχουν. Πού; Μα στην ηλεκτρονική Μονόπολη, εξού και η συνέχεια του κράτους, μιας και ο προκάτοχος Καραμανλής ήταν πρωταθλητής στο πλέι στέσιον.

Αχάριστοι! Αν και πνιγμένοι από τα προβλήματα της χώρας, οι Υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκουν το χρόνο να ασχοληθούν ακόμη και με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να υλοποιούν πρακτικές λύσεις. Σε πείσμα του ΔΝΤ, των χρεών, της συρρίκνωσης του εισοδήματος, της ελλιπούς παιδείας και υγείας η Ελλάδα θα ζήσει στο ίντερνετ και θα μεγαλουργήσει και πάλι. Σε γνωρίζω από το κλικ σου στην οθόνη του Πισί, σε γνωρίζω απʼ το ποντίκι και από τον σαρωτή.

Περαστικά μας.

Στέλιος Μαρίνης
alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: