Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ : Η υποτίμηση, η στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρεους της !!

ΠΩΣ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΚΑΜΨΕ!  
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Η ιστορία της Αργεντινής, η οποία, μετά τις εγκληματικές πολιτικές που την οδήγησαν στο ΔΝΤ, προκειμένου να βγεί από την κρίση, ακολούθησε τους δρόμους  της εξέγερσης, της υποτίμησης και της στάσης πληρωμών, είναι  πολύ σημαντική, αν όχι διδακτική και για τη χώρα μας, η οποία στενάζει κάτω από τη ‘’νεοαποικιακή’’ μπότα της τρόϊκα!
 Ιδού εν συντομία η ιστορία της Αργεντινής :
Η κυρίαρχη πολιτική και οικονομική τάξη της Αργεντινής διέπραξε ένα μεγάλο "λάθος".
Προκειμένου, υποτίθεται, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και ξένους επενδυτές και να κερδίσει την περίφημο ‘’εμπιστοσύνη’’ των κεφαλαιαγορών, προσέδεσε το νόμισμα της Αργεντινής, το ΠΕΣΟ , στο δολάριο και το ‘’κλείδωσε’’ στην ισοτιμία 1 πέσο = 1 δολάριο. Με δύο λόγια η Αργεντινή διαμόρφωσε ουσιαστικά ενιαίο νόμισμα με τις ΗΠΑ και ως ενιαίο νόμισμα εγκαθιδρύθηκε φυσικά το δολάριο.

Το "λάθος" της αυτό (παρόμοιο "λάθος" διέπραξε και η Ελλάδα εισερχόμενη στο ενιαίο νόμισμα ,το ευρώ!) η Αργεντινή το πλήρωσε ακριβά !
Και μιλάμε για λάθος, διότι όταν μια χώρα με οικονομία χαμηλότερης αποδοτικότητας και με διαφορετικό οικονομικό κύκλο και προτεραιότητες, κλειδώνει το νόμισμα της με το νόμισμα μιας πολύ πιο ανεπτυγμένης οικονομίας, τότε ακυρώνει κάθε αυτονομία στη χάραξη νομισματικής πολιτικής!

Αυτή, όμως, η απώλεια άσκησης αυτόνομης νομισματικής πολιτικής και η πρόσδεση σε ένα ‘’σκληρό’’ νόμισμα μιας πολύ ανεπτυγμένης καπιταλιστικής χώρας, οδηγεί την αδύναμη χώρα σε κρίση και στη συνέχεια, λόγω σκληρού νομίσματος και αδυναμίας υποτίμησης, στην κατάρρευση !

Αυτό έπαθε η αργεντινή, η οποία πέρασε σε ύφεση από το 1998, με το πέσο κλειδωμένο στο δολάριο και τις κυβερνήσεις της χώρας να προσπαθούν κάτω απο την μπότα του ΔΝΤ να αντιμετωπίσουν την ύφεση, με απανωτά σκληρά πακέτα λιτότητας (όπως η Ελλάδα!).

Αυτές οι σκληρές πολιτικές λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, δεν αντιμετώπισαν την ύφεση αντίθετα εκτόξευσαν την ανεργία και είχαν ως αποτέλεσμα να εξεγερθεί ο λαός της Αργεντινής και να ανατρέψει τις εξωνημένες κυβερνήσεις.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προχωρήσει γρήγορα (2001) η Αργεντινή με την κυβέρνηση Κίρχνερ σε μια πολύ μεγάλη υποτίμηση (περίπου 70%) και σε διακοπή αποπληρωμής του υπέρογκου δημόσιου χρέους !

Μετά τα ριζοσπαστικά αυτά μέτρα η Αργεντινή κάθε άλλο παρά κατέρρευσε, όπως προέλεγαν οι διάφοροι καταστροφολόγοι.
Αντίθετα, η ύφεση στην Αργεντινή κράτησε, μετά την υποτίμηση και τη στάση πληρωμών , μ όνο για 3 μήνες!!!
Αμέσως μετά, βοηθούσης της υποτίμησης και χωρίς το βάρος αποπληρωμής του χρέους, ξεκίνησε γρήγορα η ανάκαμψη με μοχλό τις εξαγωγές, που άρχισαν να εκτοξεύονται με διψήφιο αριθμό !

Τα επόμενα δύο χρόνια (2002-2003) η Αργεντινή όχι μόνο βγήκε από την κρίση αλλά σημείωσε μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη της τάξης του 8,8% και 9% αντίστοιχα!
Η Αργεντινή, επίσης, όχι μόνο δεν ''εξοντώθηκε'' από τις αγορές αλλά βρήκε πολύ γρήγορα εναλλακτικούς τρόπους δανειοδότησης και στη συνέχεια προχώρησε σε διαπραγματεύσεις, α πευθείας με τους πιστωτές, οι οποίες κατάληξαν στη διαγραφή του 70% του χρέους!
Η Αργεντινή εντός μιας τριετίας όχι μόνο ανέκτησε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν που διέθετε αλλά συνέχισε μέχρι πρόσφατα, να έχει μια ραγδαία οικονομική ανάπτυξη!

Φυσικά η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή ! Υπάρχουν, όμως, εξαιρετικές αναλογίες αναμεσά στις δύο χώρες, παρά τις ουσιώδεις διαφορές.
Και μια ομοιότητα είναι η καταστροφολογία.
Καταστροφολογούσαν πριν στην Αργεντινή για το ενδεχόμενο αποδέσμευσης από το δολάριο, υποτίμησης, διαγραφής του χρέους και στάσης πληρωμών,
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Για τη διεκδίκηση της διαγραφής όλου ή έστω του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών ή την πιθανότητα αποδεσμεύσης απο το ευρώ!

Μάλλον κάποιοι στην ουσία οι ίδιοι κοροϊδεύουν, με την ίδια κινδυνολογία τους λαούς από την Λατινική Αμερική έως την Ευρώπη; Mε μόνο στόχο να τους λεηλατούν και να τους καταληστεύουν!
Ας τους περιφρονήσουμε και να συζητήσουμε σοβαρά πέρα από τρομολαγνείες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: