Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η πρώτη μεγάλη νίκη: Αναγνωρίστηκε η Παλαιστίνη από την Unesco

Η Παλαιστίνη έγινε σήμερα πλήρες μέλος της Unesco μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι, έπειτα από αίτημα που είχε καταθέσει η Παλαιστινιακή Αρχή. Όπως αναμενόταν, ΗΠΑ και Ισραήλ καταψήφισαν την απόφαση και ανακοίνωσαν πως θα αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους προς τον Οργανισμό.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να δεχθεί την Παλαιστίνη ως μέλος της Unesco», σύμφωνα με την απόφαση η οποία υιοθετήθηκε με 107 ψήφους υπέρ, 52 αποχές και 14 ψήφους κατά.

Η διαδικασία της Unesco προβλέπει ότι για να γίνει αποδεκτό ως μέλος ένα κράτος που δεν ανήκει στον ΟΗΕ θα πρέπει κατ'αρχάς να γίνει σύσταση από το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού και να ακολουθήσει ψηφοφορία με τη διασφάλιση της θετικής ψήφου των 2/3 των χωρών παρόντων στη Διάσκεψη. Οι αποχές καταχωρούνται ως μη ψηφίσαντες.

Στην εν λόγω ψηφοφορία η Ελλάδα ψήφισε υπέρ, όπως άλλωστε και η Γαλλία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ψήφισαν κατά.

Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή η Παλαιστίνη θα πρέπει να υπογράψει και να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της Ουνέσκο που βρίσκεται στα κυβερνητικά αρχεία της Βρετανίας στο Λονδίνο.

Ενθουσιασμένοι οι Παλαιστίνιοι

Η σημερινή απόφαση της Unesco να δεχθεί την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος αποτελεί «μία ιστορική στιγμή που δίνει στην Παλαιστίνη κάποια από τα δικαιώματά της», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μάλκι μετά την ψηφοφορία. «Είναι πραγματικά μία ιστορική στιγμή που δίνει στην Παλαιστίνη κάποια από τα δικαιώματά της. Η Παλαιστίνη είναι η κοιτίδα θρησκειών και πολιτισμών», επεσήμανε ο Μάλκι ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης της Unesco.

Μετά την ψηφοφορία, ψηλόβαθμη Παλαιστίνια αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η απόφαση της Unesco είναι μία «πολύ σημαντική νίκη». «Πρόκειται για θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό», δήλωσε η Χανάν Ασράουι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Υπάρχουν χώρες που ψηφίζουν βάσει αρχής. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει μία αξιοσημείωτη πλειοψηφία στον κόσμο που δεν επιθυμεί να τιμωρεί τους Παλαιστίνιους και να τους αποκλείει από την κοινότητα των εθνών», πρόσθεσε η Ασράουι.

«Η μειοψηφία που ψήφισε κατά, και κυρίως οι ΗΠΑ, θα βρεθεί απομονωμένη στη λάθος πλευρά της δικαιοσύνης», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «είμαστε ιδαίτερα ενθουσιασμένοι».

Πρόωρη η ένταξη στην Unesco, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάλι, θεωρούν την ένταξη ενός Παλαιστινιακού κράτους στην Unesco «πρόωρη και καθόλου εποικοδομητική», δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Παιδείας Μάρθα Κάντερ ενώπιον της γενικής συνέλευσης του οργανισμού στο Παρίσι.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν την ψηφοφορία των 193 μελών της Unesco για το παλαιστινιακό αίτημα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δηλώσει πως σε περίπτωση θετικής ψηφοφορίας θα αναστείλουν την χρηματοδότηση της Unesco.

Νωρίτερα, το Ισραήλ αποχώρησε από την ψηφοφορία και όπως και οι ΗΠΑ θα αποσύρει την οικονομική συνεισφορά του στον οργανισμό, δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Unesco. Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η σημερινή απόφαση της Unesco θα βλάψει την προοπτική επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ενώ επεσήμανε ότι θα επανεξετάσει τη συνεργασία του με τον οργανισμό. «Πρόκειται για έναν μονομερή παλαιστινιακό ελιγμό που δεν θα αλλάξει τίποτε στην πραγματικότητα, αλλά απομακρύνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα για μία ειρηνευτική συμφωνία», όπως αναφέρει ο Γιγκάλ Παλμόρ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωση.

«Αυτή η απόφαση δεν θα μετατρέψει την Παλαιστινιακή Αρχή σε κανονικό κράτος, ενώ θέτει περιττά εμπόδια στο δρόμο προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων», προσθέτει η ανακοίνωση. Ο σωστός και ο μοναδικός δρόμος ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία που έχει τελματώσει είναι οι απευθείας συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το Ισραήλ εξάλλου ευχαρίστησε τις χώρες που απέδειξαν «την αίσθηση ευθύνης τους» και αντιτάχθηκαν στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στην Unesco, ενώ χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εργάζεται για την επανέναρξη των άμεσων συνομιλιών, «δεν κατάφερε να λάβει κοινή θέση ώστε να αποφευχθεί αυτή η απόφαση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: