Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

FT: Εκχώρηση κυριαρχίας του προϋπολογισμού σε επίτροπο, με συνταγματική ρύθμιση...

Σύμφωνα με τους  Financial Times,
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα, να εκχωρήσει την εθνική  κυριαρχία του προϋπολογισμού και των δαπανών στην ευρωζώνη...
σε "Επίτροπο προϋπολογισμού", για να εξασφαλίσει την δεύτερη δανειοδότηση των  130 δις € ,
σύμφωνα με αντίγραφο της πρότασης  που παραθέτουν οι Financial Times.
Διαβάστε τι λέει σε γενικές γραμμές το "πιστοποιητικό συμμόρφωσης":

Η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να τεθεί κάτω από ένα αυστηρό σύστημα διεύθυνσης και ελέγχου. Με δεδομένη την απογοητευτική συμμόρφωση μέχρι στιγμής, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί την μεταφορά της δημοσιονομικής κυριαρχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Ένας Επίτροπος προϋπολογισμού πρέπει να διορίζεται από το Eurogroup με καθήκον να διασφαλίζει τον έλεγχο του προϋπολογισμού.
Πρέπει να έχει την εξουσία 
α) την εφαρμογή ενός κεντρικού συστήματος αναφοράς και παρακολούθησης που θα καλύπτει όλα τα μεγάλα μπλοκ των δαπανών στον ελληνικό προϋπολογισμό, 
β) να σταματήσει αποφάσεις που δεν είναι σύμφωνες με τους δημοσιονομικούς στόχους που έθεσε η τρόικα και 
γ) είναι υπεύθυνος να διασφαλίσει συμμόρφωση με τους παραπάνω κανόνες για να δοθεί προτεραιότητα εξυπηρέτησης του χρέους.
Η νέα επιτήρηση και θεσμική προσέγγιση θα πρέπει να διατυπωθεί στο μνημόνιο συμφωνίας (MOU) ως εξής: «Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, επιβεβαιωμένης από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ, ένα νέος επίτροπος προϋπολογισμό  διορίζεται από το Eurogroup να βοηθήσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 
Ο Επίτροπος θα έχει ευρείες αρμοδιότητες εποπτείας των δημόσιων δαπανών και το δικαίωμα άσκησης βέτο κατά αποφάσεων του προϋπολογισμού δεν συνάδουν με το σύνολο των δημοσιονομικών στόχων και της προτεραιότητας εξυπηρέτησης του χρέους.  
"Η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει ότι ο νέος μηχανισμός επιτήρησης είναι πλήρως ενσωματωμένος στην εθνική νομοθεσία , κατά προτίμηση μέσω συνταγματικής τροποποίησης."

Δεν υπάρχουν σχόλια: