Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Μισό εκατομμύριο στοιχίζει η αλλαγή του ονόματος του υπουργείου Παιδείας

Με περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ θα πληρώσει η παιδεία την αλλαγή του ονόματος του υπουργείου Παιδείας. Η ενοποίηση των δύο υπουργείων που ανέλαβε, χθες, επισήμως ο Κ. Αρβανιτόπουλος, προϋποθέτει την αλλαγή του λογότυπου που ξεκινά από τις επιγραφές των κτηρίων και φτάνει στις σφραγίδες. Μόνο για την αλλαγή των σφραγίδων την οποία είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι 15.000 υπερχρεωμένες σχολικές μονάδες, θα δαπανηθούν τουλάχιστον 350.000 ευρώ.
Αν συνυπολογιστεί και η υποχρεωτική επανεκτύπωση από ιδιώτες των απολυτηρίων της Γ’ Γυμνασίου (που ήδη έχουν εκτυπωθεί με το παλαιό λογότυπο) θα απαιτηθούν ακόμη 50.000 ευρώ. Κι αυτά με το... καλημέρα σας. Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά από το 2004 που αλλάζει όνομα το υπουργείο Παιδείας, χρεώνοντας την ματωμένη από τις περικοπές εκπαίδευση με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.

Μισό εκατομμύριο στοιχίζει η αλλαγή του ονόματος του υπουργείου Παιδείας. Τη Δευτέρα ανακοινώνονται οι βαθμοί
Επιστρέφοντας ο Κ. Αρβανιτόπουλος στο υπουργείο Παιδείας, αυτή τη φορά ως υπουργός της νέας συγκυβέρνησης, έθεσε ως στόχο να μην είναι εκείνος που θα υπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της παιδείας στη χώρα μας, δηλώνοντας ότι μέλημά του είναι να κρατήσει «ζωντανό το εκπαιδευτικό σύστημα». Όμως ακόμη και αυτός ο στόχος τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς ο νέος υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ως εγγυητής της συνέχειας της πολιτικής στην ανώτατη εκπαίδευση που έχει οδηγήσει τα πανεπιστήμια στο χείλος του γκρεμού.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, δήλωσε ότι «θα εφαρμόσουμε όσα σχεδίασαν οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, διότι η κυβερνητική πολιτική πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια». Θέση την οποία υπηρέτησε και κατά την προηγούμενη εξάμηνη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας, δηλώνοντας πολλάκις ότι οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται και μετά, αν χρειάζεται, τροποποιούνται.

Ωστόσο, η παρουσία στο υπουργείο Παιδείας του Θ. Παπαθεοδώρου, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος έχει εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του στον νόμο Διαμαντοπούλου, αλλά και το αδιέξοδο στην ανώτατη εκπαίδευση, αναμένεται ότι θα υποχρεώσουν τον Κ. Αρβανιτόπουλο να προχωρήσει σε τροποποιήσεις ελπίζοντας ότι μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθούν πιθανότητες για την εφαρμογή του νόμου. Ο Θ. Παπαθεοδώρου τοποθετήθηκε στο υπουργείο Παιδείας μετά από πρόταση του Ευ. Βενιζέλου προκαλώντας δυσφορία στην Άν. Διαμαντοπούλου η οποία τον έχει κατατάξει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Πάντως, η κίνηση της απερχόμενης υπηρεσιακής υπουργού, Φ. Κιάου να αποδεχθεί χωρίς χρονοτριβές τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, διασφάλισε τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου, δίνοντας, όπως δήλωσε και η ίδια, «ανάσα ζωής» στην ανώτατη εκπαίδευση.

Τέλος, ο Κ. Αρβανιτόπουλος μίλησε για μεταρρυθμίσεις εκεί που χρειάζονται, εννοώντας προφανώς το εξεταστικό που δεν πρόλαβε να «κλείσει» η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η απερχόμενη υπουργός Παιδείας τόνισε ότι στο σύντομο πέρασμά της από το υπουργείο προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα βοηθώντας ώστε ν’ αντιμετωπιστούν τώρα τα μεγάλα και δυσκολότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: