Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι [βίντεο]

Ένα δυσαναπλήρωτο κενό αφήνει στον κόσμο της έβδομης Τέχνης ο χαμός του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών.
Ο Μπερτολούτσι, άφησε εποχή στη μεγάλη οθόνη με ταινίες όπως «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι« και το αριστουργηματικό «Ο τελευταίος Αυτοκράτορας« που του χάρισε και μια θέση στους σκηνοθέτες των όσκαρ.
Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι.
Παρόλα αυτά, ο Μπερτολούτσι δεν το έβαλε κάτω και αποφάσισε έστω και έτσι να δημιουργήσει και πάλι καινούρια ταινία.
«Μου ήταν πολύ δύσκολο να χωνέψω το γεγονός ότι από εδώ και στο εξής θα κινιόμουν πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι αλλά σιγά –σιγά είδα ότι μπορούσα να μάθω την «τέχνη» τού να αποδέχεται κανείς την κατάστασή του.
Από εκείνη την στιγμή κατάλαβα ότι ήταν εφικτό να σκηνοθετήσω ξανά, από μια διαφορετική «θέση«είχε πει πρόσφατα στο Βήμα που μίλησε κατά τη διάρκεια του τελευταίου φεστιβάλ των Καννών όπου συμμετείχε με την ταινία «Εσύ και εγώ« που εξελίχθηκε σε κύκνειο άσμα του.
Ο Μπερτολούτσι είχε γεννηθεί στη Πάρμα της Ιταλίας και ήταν ο μεγαλύτερος γιος της δασκάλας Νινέτα και του επίσης δασκάλου και ποιητή και Ιστορικού Τέχνης και Κριτικού Κινηματογράφου Ατίλιο Μπερτολούτσι.
Από την ηλικία των 15 ετών ο Μπερτολούτσι άρχισε να συγγραφεί και σύντομα ήρθε και η αναγνώριση.
Ο πατέρας του, λόγω του επαγγέλματός του, γνώρισε τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι τον οποίο και βοήθησε να εκδόσει την πρώτη του νουβέλα και ο Παζολίνι βοήθησε τον μικρό τότε Μπερνάρντο να ξεκινήσει την καριέρα του προσλαμβάνοντάς τον ως βοηθό του στο Accattone όπου και γνώρισε τη γυναίκα του Αντριάνα Άστι.
Στην πορεία της τεράστιας καριέρας του, ο Μπερτολούτσι δημιούργησε μερικές από τις καλύτερες ταινίες παγκοσμίως όπως είναι το «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι» με τον Μάρλον Μπράντο και τους Μαρία Σνάιντερ (Maria Schneider), Ζαν- Πιέρ Λεό (Jean-Pierre Léaud) και Μάσιμο Τζιρότι (Massimo Girotti).
Το 1987 κέρδισε Όσκαρ για τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα» καλύτερης σκηνοθεσίας.
Η ίδια ταινία κέρδισε άλλα εννέα όσκαρ για καλύτερη φωτογραφία, καλύτερου σεναρίου, καλύτερων κουστουμιών, καλύτερων σκηνικών, καλύτερης μουσικής και ήχου κτ.λ.
Το 2007 κέρδισε Χρυσό λιοντάρι στο φεστιβάλ της Βενετίας για την προσφορά του στον κινηματογράφο ενώ το 2011 παρέλαβε Χρυσό Φοίνικα, επίσης στις Κάννες.
Η τελευταία του ταινία «Me and You» προβλήθηκε στο φετινό φεστιβάλ Καννών (2012). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: