Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Tους παίρνουν τα μέτρα με ιδιωτική μεζούρα…

Διχάζει το «Ε.Υ. ΖΗ.Ν.»: σωματομετρική έρευνα σε όλο τον μαθητικό πληθυσμό, με χορηγό τον ΟΠΑΠ

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα καταγγέλλουν το πρόγραμμα «Ε.Υ. ΖΗ.Ν.» του υπουργείου Παιδείας, που διεξάγεται στα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, με επιστημονικό υπεύθυνο καθηγητή του Χαροκόπειου – ιδιοκτήτη διαιτολογικών ινστιτούτων και χορηγό τον ΟΠΑΠ. Το πρόγραμμα με πλήρη τίτλο «Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων» αφορά πανελλαδικής κλίμακας έρευνα καταγραφής της σωματικής και φυσικής κατάστασης των παιδιών της χώρας, αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών και της φυσικής δραστηριότητας και ατομικές αναφορές για κάθε παιδί ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, πρόκειται για ένα «ιδιαίτερα χρονοβόρο πρόγραμμα με αμφίβολα δεδομένα και ανατροπή του προγράμματος των σχολικών μονάδων», ενώ τονίζεται ότι «η υλοποίησή του δεν ανήκει στα υποχρεωτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών».

“Εξυπηρετήσεις ημετέρων”

«Το υπουργείο οφείλει εξηγήσεις, αλλιώς εγκαλείται για εξυπηρετήσεις ημετέρων» καταγγέλλουν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Α΄βάθμιας εκπαίδευσης «Αριστοτέλης» και «Περικλής» (Α΄και Β΄Αθήνας), καλώντας τους συναδέλφους τους να απέχουν από το πρόγραμμα μέχρι να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτουν. Τα ερωτήματα αφορούν τη χρήση των στοιχείων που θα συλλεχθούν και τη διασφάλιση ότι η τεράστια βάση σωματομετρικών δεδομένων και διατροφικών συνηθειών των μαθητών όλης της Ελλάδας δεν θα διαρρεύσει σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι δάσκαλοι έχουν λόγους να είναι καχύποπτοι, υπενθυμίζοντας ότι το 2005 το Χαροκόπειο είχε διεξαγάγει έρευνα σε 700 δημοτικά σχολεία, με χρηματοδότη την Coca Cola, παραχωρώντας με συμβόλαιο τα δεδομένα της έρευνας και το γενετικό υλικό (γίνονταν εξετάσεις αίματος) «ως περιουσία της εταιρείας». Μάλιστα τότε η έρευνα είχε καταγγελθεί από εκπαιδευτικούς ακριβώς γι’αυτόν τον λόγο.

Οι δάσκαλοι εκφράζουν αμφιβολίες για την τήρηση της ανωνυμίας, εφόσον θα καταγράφεται ο αριθμός μητρώου κάθε μαθητή, και ενστάσεις για το κόστος αγοράς υλικών που επιβαρύνει αποκλειστικά τις σχολικές επιτροπές, όταν πολλά σχολεία δεν έχουν χρήματα ούτε για λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Τέλος, διαπιστώνουν ότι θα χαθούν επιπλέον ώρες από αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα (4 για κάθε τμήμα) και θέτουν το ρητορικό ερώτημα «όποιος θέλει να κάνει μια οποιαδήποτε έρευνα θα χρησιμοποιεί το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές;» Για υποκρισία κατηγορούν το υπουργείο διδασκαλικοί σύλλογοι και τοπικές ΕΛΜΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κ.α., όταν παράλληλα τα σχολεία εγκαταλείπονται στη φτώχεια και πολλοί μαθητές υποσιτίζονται.

Καταπέλτης ενάντια στο «Ε.Υ.ΖΗ.Ν.» είναι ο γυμναστής Κώστας Τουλγαρίδης, πρόεδρος του «Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Σωτηρίου» στην ανατολική Αττική. «Σωματομετρική και διατροφική έρευνα κάναμε και το 2008» λέει στην «Εφ.Συν.» «Ενώ το υπουργείο είχε πει ότι θα εκδώσει νόρμες για την ανάπτυξη των μαθητών, καμία εκθεση δεν επέστρεψε ποτέ στο σχολείο, ούτε μάθαμε πώς χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία. Είχαμε μάλιστα αντιδράσει για την αδιαφάνεια και την προχειρότητα της τότε έρευνας, που είχε ανατεθεί πάλι στο Χαροκόπειο».

«Δεν είμαστε ενάντια στο να γίνει μια πανεθνική έρευνα, ώστε να υπάρχουν νόρμες σωματικής ανάπτυξης και φυσικής κατάστασης των παιδιών» διευκρινίζει ο κ. Τουλγαρίδης. «Αντιθέτως, το θεωρούμε επιβεβλημένο. Ομως θα έπρεπε να γίνει υπό την αιγίδα της πολιτείας, με διαφανή τρόπο, με ένα δημόσιο διαγωνισμό πρόσκλησης ενδιαφέροντος στα πανεπιστήμια της χώρας και αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού, όπως οι σχολικοί σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής που παρακάμπονται. Γιατί να ανατεθεί απευθείας στο Χαροκόπειο και να μη συμμετέχουν τα ΤΕΦΑΑ ή οι Ιατρικές Σχολές;»

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Κ. Σωτηρίου» θέτει ερωτήματα και για τη διπλή ιδιότητα του επιστημονικού υπεύθυνου της έρευνας, καθηγητή Λάμπρου Συντώση, που τυγχάνει επίσης ιδιοκτήτης της εταιρείας «Family Fit» με κέντρα «ρύθμισης βάρους» σε Γλυφάδα, Ρόδο και Κομοτηνή: «Οταν ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος διεξάγει μέσα από το κέντρο του αντίστοιχες μετρήσεις τις οποίες διαφημίζει, εμείς θα του δώσουμε στο πιάτο αυτό που κάνει ως ιδιώτης, με έξοδα και συμμετοχή όλου του εκπαιδευτικού δυναμικού της Ελλάδας;»

Xάνουν χρόνο και χρήμα

Για τη διεξαγωγή της έρευνας το Χαροκόπειο χορηγείται με 1,5 εκατομμύριο από τον ΟΠΑΠ ώς το 2017, σε απόφαση που έχει αναρτηθεί στη «Διαύγεια» και έχει ανακοινώσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδης. Με αφορμή τη χορηγία του ΟΠΑΠ, εκπαιδευτικοί και κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για διείσδυση ιδιωτών στο δημόσιο σχολείο, το οποίο όχι μόνο δεν εισπράττει ευρώ, αλλά πληρώνει πολλά επιπλέον σε χρόνο και χρήμα.

Απαντώντας σε ερωτήματα ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας Λ. Συντώσης εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων τονίζει ότι δεν πρόκειται για έρευνα του Χαροκόπειου αλλά του υπουργείου και ότι τα αποτελέσματα μπορούν να αξιοποιηθούν στην αναζήτηση αθλητικών ταλέντων. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με το γραφείο του υφυπουργού Θ.Παπαθεοδώρου, όμως δεν έλαβε απάντηση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: