Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Δημόσιο: Αντί για 7.000 απολύσεις επίορκων υπαλλήλων έγιναν μόνο 200

O Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, χαρακτήρισε «τρελά νούμερα» τα στοιχεία περι 7.000 επίορκων και τα απέδωσε σε λάθος πληροφόρηση των υπουργών - Αποκάλυψε ποινή «χάδι» σε παιδόφιλο εκπαιδευτικό.

Τις προσδοκίες των αρμόδιων υπουργών για χιλιάδες απολύσεις  επίορκων υπαλλήλων ή άλλων που έχουν χρησιμοποιήσεις πλαστά δικαιολογητικά πρόσληψης, διέψευσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο επιθεωρητής χαρακτήρισε «τρελά νούμερα» τα στοιχεία περι 7.000 επίορκων υπαλλήλων και τα απέδωσε σε λάθος πληροφόρηση των υπουργών. Εξήγησε ότι τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι ο κατάλογος που έστειλαν οι εισαγγελικές αρχές με 2.500 περιπτώσεων δημοσίων υπαλλήλων που διώκονται ποινικά. Εξήγησε όμως «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 2.500 επίορκοι γιατί κατά του ίδιου υπαλλήλου έχουν ασκηθεί πολλές διώξεις. Τελικά, περιορίστηκαν σε 200 αυτοί που απολύθηκαν και εκκρεμούν άλλοι 500 να τελεσιδικήσουν. Δεν μπορώ να προδικάσω τις αποφάσεις ΣτΕ».

Αναφορικά με τα πλαστά πιστοποιητικά παραδέχθηκε ότι «Δεν έχουμε πολλά αποτελέσματα. Μόνο στην Δημοτική Αστυνομία υπάρχουν έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις νόθευσης – πλαστογραφίας απολυτηρίων όπου το 10 το έκαναν 18. Στον Δήμο Αθήνας εντοπίστηκαν 50 και στα Δωδεκάνησα 12 – 15. Σε αυτούς έγιναν ανακλήσεις διορισμών».

Πάντως, ο κ. Ρακιντζής είπε ότι έχει εντοπιστεί πλήθος περιπτώσεων πλαστών πτυχίων ξένης γλώσσας τα οποία όμως «δεν χρησιμοποιήθηκαν για διορισμό αλλά για προαγωγές. Ελέγχουμε 200.000 πτυχία, εχουμε βρει αρκετά πλαστά δικαιολογητικά αλλά είναι πειθαρχικό αδίκημα καθώς δεν είναι προσόν για πρόσληψη. Ακόμα δεν έχουν περάσει από πειθαρχικά συμβούλια».

Ποινές «χάδι» σε παιδόφιλο εκπαιδευτικό

Πέραν αυτών, ο επιθεωρητής απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αναφέρθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες άσκησε ένσταση κατά αποφάσεων πειθαρχικών Συμβουλίων, καθώς έκρινε ότι οι επιβαλλόμενες ποινές έπρεπε να είναι αυστηρότερες.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση εκπαιδευτικού που κατηγορήθηκε για ασελγείς πράξεις σε παιδιά κάτω των 12 ετών, η Δικαιοσύνη διέταξε την κράτησή του αλλά το Πειθαρχικό επέβαλε προσωρινή παύση καθηκόντων 6 μηνών. Η αναφορά του στην σχετική έκθεση είναι «ανατριχιαστική»: «Ένσταση κατά απόφασης Πειθαρχικού – Υπηρεσιακού Συµβουλίου Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης έξι (6) µηνών µε πλήρη στέρηση των αποδοχών σε εκπαιδευτικό για το πειθαρχικό παράπτωµα της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας και συγκεκριµένα για τη διενέργεια ασελγών πράξεων σε παιδιά κάτω των 12 ετών και κατάχρηση ανηλίκων, αδίκηµα για το οποίο Εισαγγελέας εξέδωσε ένταλµα προσωρινής κράτησης.  Συγκεκριµένα, ο εκπαιδευτικός µε περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του αυτού εγκλήματος προέβη σε ψαύση των γενετικών οργάνων, σε θωπείες στο µηρό και εναγκαλισµούς σε βάρος ανήλικων µαθητριών που δεν είχαν συµπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους, προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπειά τους στο πεδίο της γενετήσιας ζωής».

Καθηγητής έστελνε μηνύματα σε μαθήτριες για τις… επιδόσεις του

Σύμφωνα με την έκθεση που κατέθεσε στην επιτροπή, ενσταση κατέθεσε και κατά απόφασης του ΠΥΣ∆Ε Αθήνας µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή του προστίµου αποδοχών σαράντα (40) ηµερών σε εκπαιδευτικό για τα πειθαρχικά παραπτώματα της αµέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης του καθήκοντος καθώς και της χαρακτηριστικώς ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας.

Συγκεκριµένα: «Κατά τη διάρκεια της διδακτικής ώρας, στο Γενικό Λύκειο που ήταν τοποθετηµένος, δε δίδασκε το γνωστικό αντικείµενο του µαθήµατός του σύµφωνα µε το ισχύον πρόγραµµα σπουδών και δεν επέβαλε στους µαθητές τη δέουσα πειθαρχία. Οι µαθητές έµπαιναν σε όποια σελίδα του internet ήθελαν, έβγαιναν από την τάξη, αλλά και από το χώρο του σχολείου, επέστρεφαν µε φαγώσιµα, τα οποία έτρωγαν µέσα στην τάξη και επέτρεπε στους µαθητές να βγαίνουν από την τάξη δέκα (10) λεπτά πριν τη λήξη της διδακτικής ώρας.  Κατά το σχολικό έτος 2009-2010 και κατά τη διάρκεια του µαθήµατος της πληροφορικής σε µαθητές του Γενικού Λυκείου, επισκεπτόταν το facebook και οµάδες group του facebook του τύπου «sex in Athens» κ.α., καθώς και ένα βίντεο You Tube µε άσεµνο τίτλο και περιεχόµενο. Συνοµιλούσε µέσω facebook µε δύο µαθήτριες µε τρόπο ανάρµοστο σε εκπαιδευτικό και συγκεκριµένα τις προσκάλεσε για καφέ και για συζήτηση µε θέµα τις σχέσεις ανδρών και γυναικών, τους έδωσε τον αριθµό του κινητού τηλεφώνου του για να επικοινωνήσουν µαζί του, προέβαλε τον εαυτό του ως γυµνασµένου άνδρα µε µεγάλες αντοχές, οι οποίες βοηθούν και σε άλλον τοµέα και έστειλε σε µαθήτρια φιλάκια πολλά και πονηρά».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: