Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Ολες οι αγορές με κάρτες για το αφορολόγητο

Τι να πληρώνετε με «πλαστικό» χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου
Τα ενοίκια, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και οι λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης, οι δόσεις των δανείων περιλαμβάνονται ενδεικτικά μεταξύ των δαπανών που θα εξαιρούνται από εκείνες που θα χτίζουν το αφορολόγητο μέσω του «πλαστικού χρήματος».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και η εξαίρεση των δαπανών θα κινείται στη λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής, αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών.

Οι αγορές που θα χτίζουν αφορολόγητο είναι σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης. Εκεί οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώνουν με κάρτα ώστε να πιάσουν το ποσό που χρειάζονται για να έχουν αφορολόγητο και να μην πληρώσουν βαρύ πρόστιμο.

Τι να πληρώνετε με «πλαστικό» χρήμα για να έχετε αφορολόγητο

Κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2017 να καλύπτει το 10% του εισοδήματός του με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών, για να δικαιούται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

Παράλληλα, κάθε φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις, καθώς επίσης και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότης με ετήσιο εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματός του μέχρι τις 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τις 10.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλου είδους ηλεκτρονικών συναλλαγών, για να δικαιούται την έκπτωση φόρου μέχρι ποσού 1.900-2.100 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις, καθώς και κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ για να κατοχυρώσουν έκπτωση φόρου που φθάνει μέχρι τα επίπεδα των 1.800-2.000 ευρώ πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του τμήματος εισοδήματός του μέχρι τις 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τις 10.000 και έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% του τμήματος του εισοδήματός του πάνω από τις 30.000 ευρώ με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.

Πρόστιμα

Σε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.

Πιο απλά εάν κάποιος έχει εισόδημα 30.000 ευρώ και συγκεντρώσει αποδείξεις για 3.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 220 ευρώ (1.000 x 22%).

Κάποιος που έχει εισόδημα 50.000 ευρώ ετησίως και δεν προχωρήσει σε δαπάνες 7.000 ευρώ , αλλά 5.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 440 ευρώ (2.000 x 22%).

Κάποιος που έχει εισόδημα 150.000 ευρώ το χρόνο θα πρέπει να προχωρήσει σε δαπάνες έως 30.000 ευρώ για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο. Εάν για παράδειγμα διενεργήσει ηλεκτρονικά πληρωμές 15.000 ευρώ τότε θα κληθεί να πληρώσει φόρο 3.300 ευρώ.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών, ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους, αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου.

Παράλληλα, στις βασικές κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους, αλλά απαιτείται να προσκομίσουν χάρτινες αποδείξεις προκειμένου να έχουν μείωση φόρου, θα συμπεριληφθούν επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, για να καλυφθούν περαιτέρω οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αυτοί θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.

Η «έμμεση» ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ είναι η ακόλουθη:

«Σχετικά με τα δημοσιεύματα Τύπου για τις δαπάνες που θα υπολογίζονται στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών ενημερώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4446/2016.

Επισημαίνεται ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου. Γι’ αυτό το λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου.

Η εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών κινείται στην λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών. Στις δαπάνες που θα εξαιρούνται περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι βασικές κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου.

Προς περαιτέρω κάλυψη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, θα συμπεριληφθούν και επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.

Τα ζητήματα αυτά θα διευκρινιστούν οριστικά με την υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: