Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

18 Ιουνίου 2017: Γιορτή του πατέρα

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι γνωρίζουμε για την γιορτή της μητέρας. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς όμως, πότε είναι η γιορτή του πατέρα;

Πριν δούμε πότε πέφτει η ημέρα του πατέρα, όμως, ας κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Ας πούμε λίγα λόγια για το πως και από που ξεκίνησε η εν λόγω γιορτή.
Τι γιορτάζουμε την ημέρα του πατέρα;
Η γιορτή του πατέρα είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους πατεράδες του κόσμου κατά αντιστοιχία με τη γιορτή της μητέρας.

Η γιορτή του πατέρα δεν αφορά μόνο τους πατεράδες, αλλά την πατρότητα γενικά και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο.

Στην ουσία είναι μια γιορτή που έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας δεδομένου ότι πολύ συχνά στην κοινωνία μας οι μπαμπάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα.
πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα
Η γιορτή ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Ωστόσο δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια.

Αν και έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής, μόλις το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα η γιορτή καθιερώθηκε από τον τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια.

Σήμερα η γιορτή έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα ως συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας.
Πότε είναι η γιορτή του πατέρα
Στην πραγματικότητα η ημερομηνία αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται τον Ιούνιο, ενώ υπάρχουν και χώρες στο νότιο ημισφαίριο όπως η Αυστραλία, που γιορτάζουν την ημέρα του πατέρα τον Σεπτέμβριο.
οι ημερομηνίες για τη γιορτή του πατέρα
Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η γιορτή του πατέρα είναι κινητή και γιορτάζεται πάντα τη τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Ενδεικτικά για τα προηγούμενα χρόνια η γιορτή του πατέρα γιορτάστηκε:
  • Γιορτή του πατέρα 2015: Κυριακή 21 Ιουνίου
  • Γιορτή του πατέρα 2016: Κυριακή 19 Ιουνίου και φέτος
  • Γιορτή του πατέρα 2017: Κυριακή 18 Ιουνίου
Επομένως τώρα ξέρετε πότε πέφτει η γιορτή του πατέρα κάθε χρόνο. Και μην ξεχνάτε ότι όπως λέμε μάνα είναι μόνο μία, έτσι και ο μπαμπάς είναι μόνο ένας...

Χρόνια πολλά στους πατεράδες όλου του κόσμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: