Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η «ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ» ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Δ/Ν ΣΑΜΟΥ…

Ως μία «σαλάτα» διαφορετικών απόψεων και στόχων, έφτασε επιτέλους (μετά από σχεδόν μια εβδομάδα) το κείμενο της καταγγελίας «κατά παντός υπευθύνου» στα σχολεία μας από το Δ.Σ. του Συλλόγου. Το γιατί άργησε τόσο, είναι απορίας άξιο, ωστόσο εμείς οφείλουμε να ενημερώσουμε πώς πραγματικά έγιναν τα πράγματα. Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά, καταλαβαίνει ότι μέσα στο νέο κείμενο υπάρχουν δυο τάσεις:

1. Η μία είναι να αποδοθούν στο αρχικό κείμενο της καταγγελίας πολιτικά χαρακτηριστικά, που δεν υπήρχαν καθόλου στην αρχική του μορφή. Το αστείο/εξωφρενικό είναι ότι αυτά ακριβώς τα πολιτικά χαρακτηριστικά είχαμε επισημάνει στην τηλεφωνική επικοινωνία μας την ημέρα της διαμαρτυρίας και γι΄ αυτό είχαμε διαφωνήσει με τη διατύπωση, όπως μας διαβάστηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ., και ζητήσαμε να υπάρξουν διευκρινίσεις για το «κατά παντός υπευθύνου», πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό.

Από τη δική μας σχετική ανακοίνωση φαίνεται ξεκάθαρα ότι θεωρούμε ως κύρια υπεύθυνη τη Δ/τρια Εκπ/σης, αλλά όχι ως μοναδική (που ψευδώς αναφέρθηκε) και κατά τη γνώμη μας αυτό ακριβώς ήταν το σημείο όπου έπρεπε να πέσει το βάρος της ανακοίνωσης του Συλλόγου. Η φράση όμως (στο νέο κείμενο) «Αναπόσπαστο κομμάτι της κατάστασης αυτής είναι και περιστατικά όπως αυτό που έγινε κι εδώ. Περιστατικά που αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα απ' τα οποία ταλαιπωρούνται τα σχολειά μας αλλά και το ρόλο των στελεχών εκπαίδευσης στη σημερινή πραγματικότητα, που πολλές φορές λαμβάνουν αυθαίρετα αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές των συναδέλφων εκπαιδευτικών.» θεωρούμε ότι τελικά μας δικαιώνει, ενώ φέρνει σε δύσκολη θέση αυτούς που από τη μια τη διατυπώνουν και από την άλλη προσπαθούν ακόμη να μας πείσουν ότι «όλοι φταίνε το ίδιο»… Δεν είναι προτιμότερο να παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος στην αρχική τους εκτίμηση;

2. Η άλλη είναι να στοχοποιηθεί η Ανεξάρτητη Επικοινωνία και τα εκλεγμένα μέλη της, ώστε να ξεφύγουμε από το καίριο θέμα «τις πταίει» και περί άλλων να «τυρβάζομεν»… Πράγματι, ήταν αδύνατο να παρευρεθεί κάποιος από μας στην πρωινή διαμαρτυρία της Τρίτης, γιατί υπήρχαν εφημερίες κ.ά. που δεν μπορούσαν να αλλάξουν τελευταία στιγμή, αφού μέχρι το προηγούμενο βράδυ δεν είχε οριστικοποιηθεί η ώρα. Αυτό, το Δ.Σ. το ήξερε από την προηγούμενη μέρα και παρ΄ όλα αυτά το χρησιμοποίησε εναντίον μας. Γιατί άραγε; Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος δηλώνει σοβαρό κώλυμα και απουσιάζει. Μήπως γιατί τελικά ο σκοπός να χτυπηθεί η Ανεξάρτητη Επικοινωνία «αγιάζει τα μέσα», ακόμη κι αν αυτά είναι η σκόπιμη παραπλάνηση, οι επιλεκτικές κατηγορίες και τα ψεύδη;

Τέλος, να αναφέρουμε για την ιστορία, ότι η Ανεξάρτητη Επικοινωνία στρέφεται και στρεφόταν πάντα εναντίον της Διοίκησης και των μηχανισμών της και ουδέποτε εναντίον συναδέλφων. Πιστεύουμε ότι ο Σύλλογος πρέπει να έχει άλλους τρόπους να λύνει «εντός των τειχών» τα ζητήματα με τα μέλη του και όχι να επιδιώκει πειθαρχικές διώξεις και όποια άλλη διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Αυτό το έχουμε αποδείξει περίτρανα στη στάση μας σε κάθε περίπτωση, με κορυφή τις δίκες του Συλλόγου και των αιρετών μας, παρά το δικαίωμα που μας έδινε ο νόμος να ανταπαντήσουμε με νομικές πράξεις.

Πίστη μας είναι ότι το συνηθισμένο στις μέρες μας «τσουβάλιασμα» πολύ εξυπηρετεί τη μαζικοποίηση της οργής και γενικά το καταπιεσμένο «θυμικό» της ανθρώπινης ψυχής, ελάχιστα όμως απαντά πραγματικά στα πολιτικά ζητήματα, που πρέπει να αντιμετωπίζονται με ήθος, οξυδέρκεια και νηφαλιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: