Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Σύλλογος Δ/Ν Σάμου: Ανακοίνωση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έφερε το Σεπτέμβρη στη Βουλή την τροπολογία Γεροβασίλη, που αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, την οποία ψήφισε και η ΝΔ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι παρά τις δήθεν «κοκορομαχίες» ανάμεσά τους, ως κόμματα της ΕΕ και του κεφαλαίου εντείνουν από κοινού την επίθεση ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα.

Με βάση την τροπολογία αυτή, καλούνται προϊστάμενοι και διευθυντές να αξιολογήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους με κριτήρια τη λεγόμενη στοχοθεσία, τους σχεδιασμούς τους για το δημόσιο (ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματική λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών κ.ά.), τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων «εντός κι εκτός υπηρεσίας», την πίστη σε νόμους που στρέφονται κατά των εργαζομένων και του λαού, τη σύνδεση της «αξιολόγησης» με την περικοπή του μισθού και τις απολύσεις (βλ. ν. 4354/2015 και ν. 4369/2016). Άλλωστε με βάση το παραπάνω αντιδραστικό πλαίσιο, έγινε και η επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων τον περασμένο Ιούνη. Επίσης, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης δε θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη, αν πρώτα δεν αξιολογήσουν τους υφισταμένους τους.

Με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει ό,τι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Πετάει το μπαλάκι της «αξιολόγησης» στους προϊσταμένους και διευθυντές, εκβιάζοντάς τους ωμά και επιδιώκοντας, ταυτόχρονα, να διαιρεθούν και να φαγωθούν μεταξύ τους οι εργαζόμενοι. Τιμωρεί όσους υλοποιούν το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα να συμμετέχουν στην «αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» και επιτίθεται στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Η «αξιολόγηση» που προωθούν στο Δημόσιο και στην Εκπαίδευση φαίνεται ξεκάθαρα απ’ τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν περνάει ούτε μια μέρα που να μην συκοφαντούν τους δημοσίους υπαλλήλους σαν «τεμπέληδες» και «κοπανατζήδες».

Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν προωθείται για τη βελτίωσή της. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι προωθείται απ' τους ίδιους που αφήνουν τα σχολεία χωρίς δασκάλους και χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, τους ίδιους πο προωθούν το Νέο Σχολείο της αγοράς, με τους όλο και περισσότερους ελαστικά εργαζόμενους, με τις «δεξιότητες» έναντι της πραγματικής και ουσιαστικής γνώσης και αυριανών εργαζομένων χωρίς δικαιώματα.

Δε μπορεί να υπάρξει, λοιπόν, καλή αξιολόγηση, όπως λένε, αλλά μια λαιμητόμος για να δικαιολογηθούν περαιτέρω απολύσεις, ξεκαθάρισμα του Δημοσίου από «ανεπιθύμητους» και τελικά συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί τους προϊσταμένους και τους διευθυντές να μην αποδεχτούν σε καμία περίπτωση το ρόλο του αξιολογητή για λογαριασμό της κυβέρνησης και ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΑΠΟΧΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ.

Από την αντιλαϊκή αξιολόγηση δεν εξαιρείται κανένας κλάδος του δημοσίου!

Όλοι στον αγώνα ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση!

Ενωμένος αγώνας όλων των εκπαιδευτικών, όλων των δημοσίων υπαλλήλων!

Μόνο έτσι θα μπλοκάρουμε τα σχέδια και τις αποφάσεις τους στην πράξη!

Ο Πρόεδρος
Κατσιγιάννης Νικόλαος

Ο Γραμματέας
Πανούσος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: