Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ρομποτική κούκλα «εκπαιδεύει» γιατρούς και νοσηλευτές

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο… ΣΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ

Ο ασθενής βήχει, παρουσιάζει αρρυθμίες, έχει σπασμούς, αιμορραγεί. Οι γιατροί “πέφτουν πάνω του” για να τον βοηθήσουν και του κάνουν ερωτήσεις. Συνεργάζονται μεταξύ τους και καταφέρνουν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του και ένα ακόμη εκπαιδευτικό σεμινάριο τελειώνει.

Τον ρόλο του ασθενούς τον παίζει μια ρομποτική κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος που κόστισε 60.000 ευρώ, ήρθε από τη Νορβηγία και από το 2016 βρίσκεται στην Αναισθησιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου προσφέροντας τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε ένα ασφαλές περιβάλλον σε δεκάδες αναισθησιολόγους και γενικούς γιατρούς.

Η επίκουρη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Αλεξία Παπαϊωάννου, μίλησε στην “Π” για την κούκλα – ασθενή που έχει έως τώρα βοηθήσει να εκπαιδευτούν 60 αναισθησιολόγοι και 140 γενικοί ιατροί.

Η κα Παπαϊωάννου σημείωσε: “Πρόκειται για ένα πρόπλασμα υψηλής πιστότητας που έχει έναν μικροϋπολογιστή. Η κούκλα – ασθενής μπορεί να προσομοιώσει τον βήχα, μπορεί να εμφανίσει τα συμπτώματα της πνευμονίας, να παρουσιάσει καρδιακούς ήχους που δείχνουν καρδιολογικό πρόβλημα, να παρουσιάσει αιμορραγία και γενικά πολλά προβλήματα υγείας.

Οι γιατροί εκπαιδεύονται σε συνθήκες κανονικού χειρουργείου, μόνο που ο ασθενής είναι μια ρομποτική κούκλα Οι γιατροί εκπαιδεύονται σε συνθήκες κανονικού χειρουργείου, μόνο που ο ασθενής είναι μια ρομποτική κούκλα

Οι γιατροί εκπαιδεύονται έχοντας σαν ασθενή αυτή την κούκλα, η οποία, μεταξύ άλλων, είναι προγραμματισμένη να μιλάει Αγγλικά.

Η επίκουρη καθηγήτρια σημείωσε: “Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και, πέρα από το γνωστικό και τεχνικό κομμάτι, μπορούμε να εκτιμήσουμε και την ικανότητα του επαγγελματία υγείας να επικοινωνεί με τους συναδέλφους του και γιατί το αναφέρω αυτό;

Γιατί έχει αποδειχθεί ότι τα ιατρικά λάθη πολλές φορές εστιάζονται στο ότι δεν επικοινωνείται σωστά η πληροφορία του γιατρού προς τους άλλους γιατρούς σε συνθήκες κρίσης (σε ένα χειρουργείο για παράδειγμα) και επιπλέον οι γιατροί “κολλάμε” κάποιες φορές σε μια διάγνωση, κάτι που μας εμποδίζει να βλέπουμε όλες τις παραμέτρους ενός περιστατικού που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε”.

Όπως εξήγησε η ίδια, η εκπαίδευση γίνεται σε μια κούκλα και όχι σε κανονικούς ασθενείς, ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευόμενοι να κάνουν πιθανά λάθη χωρίς να βλάψουν έναν άνθρωπο. Να καταλάβουν τι θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά και να επικοινωνήσουν καλύτερα την πληροφορία για την κατάσταση που παρουσιάζει ο ασθενής.

 Ο… ΣΑΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ:  Ρομποτική κούκλα «εκπαιδεύει» γιατρούςΜέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 140 γενικοί γιατροί και 60 αναισθησιολόγοι με τη βοήθεια του SimMan 3G

Ο ασθενής SimMan, για τους γιατρούς… Σάκης

Το ομοίωμα ασθενούς SimMan 3G, όπως λέγεται, έχει όνομα. Οι γιατροί της Αναισθησιολογικής Κλινικής τον φωνάζουν… Σάκη. Τι μπορεί να κάνει μεταξύ άλλων ο Σάκης: Μοντέλα διαφόρων τραυμάτων μπορούν να συνδεθούν με την εσωτερική δεξαμενή αίματος τα οποία θα αιμορραγούν τόσο από τις αρτηρίες όσο και τις φλέβες. Ανάλογα με τη θεραπεία που θα παρέχεται στα τραύματα, ο SimMan 3G θα αντιδράσει κατάλληλα.

Το νέο και προηγμένο σύστημα αναγνώρισης ουσιών, επιτρέπει στους μαθητές τη χορήγηση φαρμάκων απόλυτα ρεαλιστικά. Καταχωρεί το ποσό, την ταχύτητα και τον τύπο του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Περιλαμβάνει αντανακλαστικά της κόρης στο φως, ανοιγόκλειση των ματιών με διάφορες ταχύτητες και σε διαφορετικό μάτι, ανάλογα με την επιθυμία του εκπαιδευτή.

Επιπλέον, με τη βοήθεια ασύρματης οθόνης δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να παρακολουθεί τα ζωτικά του όργανα κ.ά.

Σύμφωνα με την κα Παπαϊωάννου, στις 3 και 4 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί στην Ιατρική Σχολή νέα εκπαιδευτικά σεμινάρια με τον “ασθενή Σάκη” για γιατρούς και νοσηλευτές από κέντρα υγείας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: