Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

«Για ένα πουκάμισο αδειανό…για μιαν Ελένη»; - της Σοφίας Στεφανίδου*

Τα πράγματα είναι απλά…

Είναι η Μακεδονία ελληνική;

Ποια Μακεδονία,όμως; Η αρχαία Μακεδονία, του Αρχέλαου, του Φιλίππου, του Αλέξανδρου Γ; Η Μακεδονία των ρωμαϊκών , βυζαντινών ή οθωμανικών  χρόνων; Η Μακεδονία, γεωγραφικό διαμέρισμα του σημερινού ελληνικού κράτους;

Ναι, η τελευταία είναι ελληνική και προέκυψε από το μοίρασμα μεταξύ κυρίως τριών χωρών (Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας) μιας ευρύτερης περιοχής που εμπεριέχονταν στα όρια και της αρχαίας Μακεδονίας, της ρωμαϊκής, κ.λ.π.

Αμφιβάλλει κανείς ότι τα όρια του αρχαίου μακεδονικού κράτους επεκτείνονταν και σε περιοχές που σήμερα ανήκουν σε πολλά βαλκανικά κράτη κι όχι μόνο (ως το σημερινό Πακιστάν); Αμφιβάλλει ότι η γεωγραφική περιοχή που προσδιοριζόταν Μακεδονία επί ρωμαϊκών, βυζαντινών, οθωμανικών χρόνων κατοικούνταν από πληθυσμιακές ομάδες, με διαφορετική γλώσσα, πολιτισμική ταυτότητα, θρησκεία;

Αμφιβάλλει ότι κανένα από τα κομμάτια που διαμοιράστηκαν δεν είχε εθνική ομοιογένεια; Αμφιβάλλει ότι για να επιτευχθεί αυτή σε όλες τις χώρες έγιναν εκκαθαρίσεις, αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, απαγορεύσεις διατήρησης της διαφορετικής ταυτότητας;

Αν ναι, δυστυχώς,  αυτόν/ή, δεν μπορώ να τον πείσω, γιατί απλά δεν ξέρει ή δε θέλει ή διαβάζει την ιστορία όπως τον/την βολεύει. Κι αν δεν πιστεύει εμένα ας ρίξει μια ματιά, πάντως στην ιστοσελίδα του ιδρύματος μακεδονικού αγώνα [1] που δε φημίζεται και για τίποτε κομμουνιστικό, τέλος πάντων. Το αντίθετο, θα έλεγα…

Ό,τι ανήκε στην αρχαία Μακεδονία είναι ελληνικό, εφόσον οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, λένε…

Δηλαδή, και περιοχή της φυλής των Καλάς -που λένε, μάλιστα, ότι είναι και απόγονοι των Μακεδόνων – είναι ελληνική; Η Αίγυπτος; Η Συρία; Και γενικά, ό,τι ήταν ελληνικό στην αρχαιότητα, ανήκει στους Έλληνες; Δηλαδή και η κάτω Ιταλία;

Αν ναι, τότε ο αλυτρωτισμός και η επιθυμία να ξαναχαρακτούν τα σύνορα πρέπει να αποδοθεί σε αυτή την πλευρά που το ισχυρίζεται. Και φαντάζομαι ότι θα αναγνωρίζουν το ίδιο δικαίωμα και στους άλλους λαούς να το κάνουν ….

Η ΠΓΔΜ, όμως, απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα, λένε…

Η ΠΓΔΜ που έχει τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, που σφαδάζεται εσωτερικά και από άλλους εθνικισμούς, π.χ. αλβανικούς, που έχει στρατό στην 28η θέση στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα στην 3η.

Αν ναι, τότε μάλλον αυτοί δεν ξέρουν ούτε από στρατιωτική πολιτική, ούτε γεωπολιτική.

Ναι, αλλά έχουν τις πλάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, λένε…

Ναι, τις έχουν. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, για να βάλουν τα αναδυόμενα κράτη υπό τη σφαίρα επιρροής τους και να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, πχ. τα ενεργειακά, όπως σήμερα.  Οι οποίες, επίσης, εκεί διαθέτουν μια από τις μεγαλύτερες βάσεις τους. Ουπς!! Βάσεις των ΗΠΑ υπάρχουν και στην Ελλάδα. Επίσης και η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή, είμαστε σύμμαχοι με αυτούς που θεωρούμε ότι συμμαχούν εναντίον μας με τον εχθρό μας! Αλλά, γι΄αυτούς δε λένε κουβέντα, αυτοί που λένε όλα τα παραπάνω.

Ούτε λένε κουβέντα για το γεγονός ότι Ελληνικές επιχειρήσεις κόπτονται να τελειώνει το ζήτημα με την ονοματοδοσία και να μπει η ΠΓΔΜ στην ΕΕ, για να μπορέσουν να επεκταθούν ακόμα περισσότερο. Αλλά, ούτε για αυτούς, ούτε για την Ε.Ε. λένε κουβέντα αυτοί που λένε τα παραπάνω.

Και γιατί δε λένε κουβέντα, άραγε;

Γιατί το παιχνίδι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο ή ποιητικά «για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη».

Γιατί οι εθνικιστές και των δυο χωρών κι όχι μόνο, θέλουν οι λαοί να μη δουν  ότι ο εχθρός είναι μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Είναι η αστική τάξη των χωρών που το μόνο που την απασχολεί είναι πώς θα εξασφαλίσει τα κέρδη της από την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και ανθρώπινου δυναμικού, αδιάφοροι για εθνικότητα και γεωγραφική προέλευση. Γιατί θέλουν οι λαοί να μη δουν ότι ο εχθρός είναι ο ιμπεριαλισμός με ηγετική δύναμη τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στην περιοχή μας, αλλά και οι στρατιωτικοί του βραχίονες, όπως το ΝΑΤΟ. Έτσι και κάποτε οι «σύμμαχες Μεγάλες δυνάμεις» με την εθνική αστική τάξη στο όνομα της απελευθέρωσης «αλύτρωτων αδερφών» οδήγησαν τον ελληνικό στρατό στη Μικρά Ασία, ενώ το μόνο που τους ένοιαζε ήταν ο εμπορικός και στρατιωτικός έλεγχος των δυο πλευρών του Αιγαίου . Ή ακόμα πιο παλιά, όταν στο όνομα μιας «Ελένης» εισέβαλλαν στην Τροία, για να μοιραστούν τα λάφυρα οι βασιλιάδες των Αχαιών.

Τι θέλουν; Αποδεικνύεται από το παρελθόν και το παρόν τους.

Γιατί οι σημερινοί εθνικιστές είναι ιδεολογικοί απόγονοι  εκείνων που συγκρότησαν τον εθνικό στρατό για να εκκαθαρίσουν τη χώρα από τον εσωτερικό εχθρό κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συνεργαζόμενοι με τους Ναζί.

Είναι οι  ίδιοι  που εξέφραζαν «με εθνικήν υπερηφάνειαν  τον ενθουσιασμόν (τους) διά την επελθούσαν πραγματικήν αλλαγήν εις τον πολιτικόν και κοινωνικόν βίον της φιλτάτης πατρίδος μας εκ της επεμβάσεως του εθνικού μας στρατού και υπό της Εθνοσωτηρίου Επαναστατικής Κυβερνήσεως της 21 Απριλίου 1967″ («Φωνή της Καστορίας», 25/8/1968, σ.1).  Δηλώσεις του  «ύπατου προέδρου» Παναγιώτη Αϊβάζη της Παμμακεδονικής, συνδιοργανωτή του συλλαλητηρίου  (όπως δημοσιεύεται σε άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών στις 24/4/2016 με τίτλο «Ελλάς, Ελλήνων Μακεδονοαμερικανών»).

Είναι  ίδιοι  που καλούσαν στο δημοψήφισμα «ΝΑΙ, ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ» (Φραγκούλης Φράγκος)

Είναι οι ίδιοι που δεν κατέβηκαν σε συλλαλητήρια όταν η Μακεδονία ξεπουλιόταν κομμάτι κομμάτι , όταν πουλήθηκαν τα αεροδρόμια στη γερμανική fraport, τα λιμάνια στην κινέζικη cosco, η Χαλκιδική στην eldorando, τα τρένα στους Ιταλούς κ.ο.κ. Αντίθετα, χτυπούσαν όσους αντιδρούσαν.  Όταν η Μακεδονία άδειαζε και αδειάζει από τους ανθρώπους της, νέους κυρίως, που μεταναστεύουν , αναλώσιμη ύλη στο βωμό των κερδών τραπεζών και  επιχειρήσεων. Όταν τα σπίτια των Μακεδόνων βγαίνουν σε πλειστηριασμό και μένουν άδεια κουφάρια από σώματα και ψυχές. Όταν οι ψυχές αυτές αδειάζουν από χαρά και αισιοδοξία.

Γιατί, ο εθνικισμός , εκτός από το γεγονός ότι είναι μια ιδεολογία που θεωρεί το ένα έθνος ανώτερο από το άλλο, είναι κι αυτή που θέλει να κρύψει ότι σε κάθε κράτος υπάρχουν δυο έθνη, των καταπιεστών και καταπιεσμένων.

Με αυτό είμαστε! Με το έθνος των καταπιεσμένων.

ΕΛΑΤΕ, ΛΟΙΠΟΝ, ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΜΕ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ- ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ- ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΟΥ

ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ!

[1]  http://www.imma.edu.gr/imma/index.html

Σοφία Στεφανίδου είναι  εκπαιδευτικός,

απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: