Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ένας ουρανός μ’ αστέρια… (για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια και την κατάσταση στην εκπαίδευση)

clip_image002[3]Ένας ουρανός
πάντα φωτεινός
ένας ουρανός μ’ αστέρια
πού έχει χίλια καλοκαίρια
φυλαγμένα στην ψυχή

Επιτέλους! Τα βαριά μνημονιακά σύννεφα σκορπίστηκαν και κάτω από το λαμπερό ήλιο της Ιθάκης, φορώντας το πιο λευκό του πουκάμισο, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την «καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Τέλος λοιπόν τα μνημόνια και τώρα ήρθε η ώρα που θα καταβληθεί ξανά ο 13ος μισθός, θα αποκατασταθούν οι απώλειες στους μισθούς μας και τις συντάξεις μας, θα καταργηθούν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, θα διοριστούν επιτέλους ως μόνιμοι οι χιλιάδες αναπληρωτές και δεν θα περιφέρονται ως βαλίτσες ανά την Ελλάδα, θα ξανανοίξουν τα διδασκαλεία και θα αποκατασταθεί ο θεσμός της μετεκπαίδευσης, θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών και θα ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια, θα βρουν δουλειά οι απολυμένοι και οι άνεργοι.

Ή μήπως όχι;

Ο πρωθυπουργός μιλώντας τον προηγούμενο Μάιο στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, σημείωσε με νόημα ότι «σε αντίθεση με την είσοδό μας στα μνημόνια, η έξοδος μας από αυτά δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και "θεαματικά", αλλά οι αλλαγές θα έρχονται βήμα-βήμα και θα είναι προς το καλύτερο και για την οικονομία και για την ελληνική κοινωνία».

Μικρή, πικρή εισαγωγή στη νέα εποχή των κλειδωμένων μνημονιακών πολιτικών με τις τριμηνιαίες εκθέσεις προς τους θεσμούς, τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις και τα ποσοστά 3,5% των πλεονασμάτων που θα τα πληρώσουμε πάλι εμείς. Προφανώς θέλουν να ξεχάσουμε ότι δύο μήνες πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε το 4ο μνημόνιο, έκλεισε τη συμφωνία στο Eurogroup για το χρέος με μέτρα που κλιμακώνουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και οδηγούν σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060.

Στο μεσοπρόθεσμο 2019-2022 δεν περιλαμβάνεται ούτε ένας μόνιμος διορισμός για την εκπαίδευση, ενώ οι εκπαιδευτικές δαπάνες παραμένουν σταθερές. Η έκθεση του ΟΟΣΑ προωθεί την επιχειρηματική λογική, την αξιολόγηση και τις απολύσεις εκπαιδευτικών.

Από την άλλη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που βύθισαν τη χώρα στην κόλαση των μνημονίων, καταγγέλλουν την «έξοδο» από τα μνημόνια, ακριβώς γιατί υπηρετούν την ίδια μνημονιακή πολιτική. Ο Μητσοτάκης υπόσχεται «αξιολόγηση παντού και για όλους» -ποιος ξέχασε τις απολύσεις των εκπαιδευτικών;- και ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση.

Από το 2010 είχαμε υποστηρίξει ότι η καπιταλιστική κρίση απαντιέται από τις κυρίαρχες δυνάμεις με την πολιτική ισοπέδωσης των δικαιωμάτων μας. Τότε, το χρέος ήταν 120% και θεωρούνταν μη βιώσιμο γι’ αυτό «έπρεπε να μπούμε στα μνημόνια», τώρα το χρέος είναι 180% και θεωρείται ότι είναι η στιγμή της εξόδου στις αγορές. Στο μεσοδιάστημα, τα δικαιώματα και οι ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας έγιναν καύσιμη ύλη για να κυλήσει ο τροχός της ανάπτυξης. Σε αυτό το έδαφος ξέσπασαν μαζικοί αγώνες.

Από το 2010 και μετά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα βρέθηκε αντιμέτωπο με μια βαθύτατη πολιτική κρίση, που προκάλεσαν οι μαζικοί λαϊκοί αγώνες. Απέναντι στο ρήγμα που άνοιξε ο λαϊκός παράγοντας ένα ήταν το σύνθημα: Εκκενώστε τους δρόμους από τα όνειρα.

Εκκενώστε τους δρόμους και τις πλατείες από τους αγώνες και τις αγωνίες ενός ολόκληρου λαού. Ένα αμέτρητο πλήθος διμοιριών ΜΑΤ και μια αξιοσημείωτη ποικιλία πολιτικών αυταπατών επιστρατεύτηκαν για να πετύχουν αυτό το στόχο και να μην μπορέσει το κίνημα να βρει μια διέξοδο συγκροτώντας ένα μέτωπο ρήξης και ανατροπής. Και έχουν τεράστιες ευθύνες όσες πολιτικές δυνάμεις (που θέλουν να μιλούν στο όνομα της εργατικής τάξης), αρκέστηκαν να ανακυκλώνουν τα πολιτικά τους αδιέξοδα. Σήμερα χρειάζεται να ξαναστηθεί το κίνημα στα πόδια του, να αντιστραφεί το βέλος της ήττας και της υποταγής, να οργανωθούν νέοι αγώνες.

clip_image002[1]Ότι χάθηκε στο διάστημα αυτό για τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν θα μας το χαρίσει κανένας σωτήρας. Η μόνη ελπίδα για τα δικαιώματά μας που χάθηκαν και για όσες κατακτήσεις μπορέσαμε να υπερασπίσουμε είναι οι αγώνες που μπορούμε και πρέπει να οργανώσουμε: μαζικά, δυναμικά, αποφασιστικά. Κομβική σημασία το επόμενο διάστημα έχει η οργάνωση του αγώνα για:

· Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία

· Μπλοκάρισμα της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης με απεργία-αποχή

· Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και την αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις και μισθούς

· Αποκατάσταση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων

· Άμεση και καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης

Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις του εκπαιδευτικού και λαϊκού κινήματος.

Η αόριστη εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, χωρίς να προσδιορίζει το χρόνο, 4.500 διορισμών στην ειδική αγωγή και η απουσία αναφοράς στην γενική αγωγή δεν διαψεύδει μόνο της προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για να κατευνάσουν την οργή του κόσμου της αδιοριστίας αλλά κάνει φανερό ότι και για τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί ο φαύλος κύκλος της αδιοριστίας και της αναπλήρωσης.

Φέτος η πρόσληψη 19 χιλιάδων και πλέον αναπληρωτών καταδεικνύει με έμφαση ότι τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς την παρουσία τους. Τα σχολεία χρειάζονται τους αναπληρωτές αλλά όχι ως ανασφαλές περιφερόμενο εκπαιδευτικό δυναμικό που κάθε χρονιά αλλάζει τόπο διαμονής και σχολείο. Τους χρειάζονται ως μόνιμους. Για να μπορεί το σχολείο να λειτουργήσει ως παιδαγωγική κοινότητα που σχεδιάζει και υλοποιεί και όχι απρόσωπη υπηρεσία που γεμίζει τα εργασιακά της κενά την τελευταία στιγμή. Το σχολείο τους χρειάζεται επίσης ως μόνιμους γιατί έχει ανάγκη από εκπαιδευτικούς που θα νιώθουν ότι η αξία της εργασίας τους αναγνωρίζεται.

Τη σχολική χρονιά που ανοίγεται μπροστά μας είναι αναγκαίο να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε πέρσι. Να αναβιώσουμε το κίνημα του περασμένου Μάρτη, που κατόρθωσε να συσπειρώσει σημαντικό κομμάτι του κόσμου της αδιοριστίας και να αποτελέσει ελπιδοφόρα παρακαταθήκη για να σπάσει ο δεκαετής κύκλος της αδιοριστίας. Οι κινητοποιήσεις της νέας χρονιάς πρέπει να ανοίξουν με την πάλη για τον διορισμό των ελαστικά εργαζόμενων συναδέλφων, την πάλη ενάντια στις πολιτικές λιτότητας που περιορίζουν το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία. Στη φάση αυτή μπορούμε να προωθήσουμε πιο επιθετικά τις διεκδικήσεις μας. Αυτό απέδειξαν και οι επιτυχημένες κινητοποιήσεις στις 2 και 16 Μάρτη.

H Δ.Ο.Ε. και οι Σύλλογοι Π.Ε. να θέσουν ως προτεραιότητα μια τέτοια κινητοποίηση που θα συσπειρώσει το σύνολο των εκπαιδευτικών. Ο κατακερματισμός των αναπληρωτών σε αντιμαχόμενες συλλογικότητες δεν μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές σκληρής λιτότητας. Αντίθετα διαιρεί τις δυνάμεις του εκπαιδευτικού κινήματος και διαιωνίζει το καθεστώς της αδιοριστίας. Χρειάζεται να μιλήσουμε με μια φωνή να διεκδικήσουμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία ειδάλλως ανοίγουμε την κερκόπορτα για να περάσει το προσοντολόγιο και το πετσόκομμα της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών.

Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Τετάρτη 26/9 στις 18:00 στο Δ.Σ. Βαθέος και την Παρασκευή 28/9 μετά την κινητοποίηση (Δ.Σ. Βαθέος) και την παράσταση διαμαρτυρίας στι ΔΙΠΕ Σάμου την Παρασκευή 28/9 στις 13:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: