Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Πακέτο βαθιά αντιδραστικών αλλαγών για την Παιδεία

Μέτρα για όλες τις βαθμίδες παρουσιάστηκαν χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανοίγουν και άλλες δουλειές για φροντιστηριάδες και κολέγια. Στον πάγκο του χασάπη της "αξιολόγησης" σχολεία και εκπαιδευτικοί. Νέα εμπόδια για να σπουδάσουν στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. 

Καθιέρωση της «Τράπεζας Θεμάτων» και «Εθνικού Απολυτηρίου», «αξιολόγηση» σχολείων και εκπαιδευτικών, νέους περιορισμούς στις μετεγγραφές περιλαμβάνει το πακέτο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις, υπουργικές αποφάσεις και άλλες δράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογείται η θεσμοθέτηση της «Τράπεζας Θεμάτων» από την επόμενη σχολική χρονιά για την Α' Λυκείου, που η εφαρμογή της στο παρελθόν είχε αποτέλεσμα τεράστια ποσοστά αποτυχίας στις εξετάσεις με έντονο ταξικό χαρακτήρα. Το μέτρο καταργήθηκε μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού απέδειξε πως αποτελεί εργαλείο οικοδόμησης ενός ακόμα πιο σκληρού ταξικού σχολείου.

Το σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνει επίσης την «ενίσχυση του Εθνικού Απολυτηρίου» που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις της υπουργού, σημαίνει συνυπολογισμό των επιδόσεων των μαθητών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, το οποίο υποτάσσεται στη διαδικασία της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με την παραπαιδεία να ενισχύεται ακόμα παραπέρα. Η κυβέρνηση προαναγγέλλει επίσης τροποποίηση των εξεταζόμενων μαθημάτων και σταδιακή αλλαγή της φιλοσοφίας των εξετάσεων και «έμφαση στις ερευνητικές εργασίες». Οπως πρόσφατα ανακοίνωσε, από τον Σεπτέμβρη εισάγει πιλοτικά τα «Εργαστήρια Ειδικοτήτων» στο σχολικό πρόγραμμα, με περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις προτεραιότητες της ΕΕ και των επιχειρήσεων.

Στο σχεδιασμό βρίσκεται ακόμα η «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας από το 2020 - '21, με «αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της» και «δρομολόγηση ήδη από το 2020 διαδικασίας για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών». Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για «έμφαση στην επιμόρφωση, με πρωτοπόρες δράσεις και καινοτόμες μεθόδους», αλλαγές στις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, διπλή μοριοδότηση δυσπρόσιτων περιοχών, διετή διάρκεια πινάκων κ.ά.

Σε συνέχεια των εμποδίων που υψώνονται στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας να σπουδάσουν, έρχονται ρυθμίσεις και για τις μετεγγραφές, που συνίστανται σε «εξορθολογισμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, προσθήκη ακαδημαϊκού κριτηρίου (επίτευξη υψηλού ποσοστού επί της βάσης του τελευταίου εισαχθέντος)». Ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του, προσδιόρισε το ποσοστό αυτό σε 75% της βάσης της σχολής στην οποία θέλει κάποιος να μετεγγραφεί. Σημειώνεται πως ήδη τα ισχύοντα κριτήρια αφήνουν εκτός μετεγγραφής παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους, ενώ οι φοιτητικές εστίες επαρκούν για ελάχιστο ποσοστό από αυτούς.

Στα μέτρα για την Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνονται παράλληλα η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από κάθε ΑΕΙ (χωρίς να απαιτείται έγκριση υπουργού και χωρίς υποχρεωτική συνεργασία με άλλο ίδρυμα), ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές των Πρυτανικών Αρχών, ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθιέρωση της τετραετούς θητείας.

Βαθιά αντιδραστικές σχεδόν όλες οι αλλαγές που εισηγούνται μέσα σε ένα πλαίσιο απίστευτης καρμιριάς ως προς τη χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας.

Αναλυτικά και με την κυβερνητική ορολογία καλλωπισμού

Τις μεταρρυθμίσεις που έχει στο πρόγραμμα το υπουργείο Παιδείας, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η Ν. Κεραμέως

Σε τρεις άξονες θα κινούνται οι μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.     

Πρόκειται για αλλαγές στο πρόγραμμα του σχολείου, τις εκπαιδευτικές δομές και την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου.    

Όπως ανέφερε το υπουργείο σε σχετική ανακοίνωση, οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με «συνδυασμό νομοθετικών ρυθμίσεων, υπουργικών αποφάσεων και ευρύτερων δράσεων». 

Ειδικότερα, για το πρόγραμμα του σχολείου, οι αλλαγές που προβλέπονται είναι:

      - Διαμόρφωση νέων προγραμμάτων σπουδών και σταδιακή επιμόρφωση εκπαιδευτικών ήδη από τον Απρίλιο του 2020.

      - Πιλοτική ένταξη των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων το σχ. έτος 2020-2021 στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

      - Ενίσχυση πληροφορικής, κλασικών γραμμάτων, ξένων γλωσσών και φυσικής αγωγής.

      - Τροποποίηση των εξεταζόμενων μαθημάτων και σταδιακή αλλαγή της φιλοσοφίας των εξετάσεων - έμφαση στις ερευνητικές εργασίες.

      - Θεσμοθέτηση Τράπεζας Θεμάτων, ήδη από το 2020-21 για την Α' Λυκείου.

      - Ενίσχυση του Εθνικού Απολυτηρίου.

Για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού έργου, προβλέπεται:

      - Έμφαση στην επιμόρφωση, με πρωτοπόρες δράσεις και καινοτόμες μεθόδους. Σε πρώτη φάση, θα επενδυθούν 14 εκατομμύρια ευρώ στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης.

      - Αξιολόγηση της σχολικής μονάδας από το 2020-21, και αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της.

      - Δρομολόγηση από το 2020 διαδικασίας για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών.

Για τις εκπαιδευτικές δομές, προβλέπονται:

      - Αλλαγές στις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου: διακριτή έμφαση στην παιδαγωγική υποστήριξη σχολικών δικτύων, πιο αξιοκρατική διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.

      - Για τους δασκάλους: διπλή μοριοδότηση δυσπρόσιτων περιοχών, προτεραιότητα στην κάλυψη κενών των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, διετής διάρκεια πινάκων.

      - Για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: 24 πρότυπα και 38 πειραματικά σχολεία αναμένεται να λειτουργούν από το Σεπτέμβριο του 2020, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ανοιχτή πρόσκληση εντός του 2020 για επέκταση.

      - Ασφάλεια στο σχολείο: Δάσκαλος/Καθηγητής Εμπιστοσύνης, θέσπιση σχολικών κανονισμών, αναδιάρθρωση των παιδαγωγικών μέτρων και τακτική συλλογή δεδομένων μέσω της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

Επίσης, το πρόγραμμα του υπουργείου περιλαμβάνει βελτιωτικές ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Η υπουργός ανέφερε τις εξής:

      - Εξωστρέφεια: δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από κάθε ΑΕΙ (χωρίς να απαιτείται έγκριση Υπουργού και χωρίς υποχρεωτική συνεργασία με άλλο ίδρυμα), θεσμοθέτηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ, διευκολύνσεις στην προσέλκυση και τη διαμονή αλλοδαπών φοιτητών (π.χ. απαλλαγή από ΔΟΑΤΑΠ).

      - Αλλαγές στη διοίκηση: ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές των Πρυτανικών Αρχών, ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθιέρωση της τετραετούς θητείας.

      - Αλλαγές στις μετεγγραφές: εξορθολογισμός οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, προσθήκη ακαδημαϊκού κριτηρίου (επίτευξη υψηλού ποσοστού επί της βάσης του τελευταίου εισαχθέντος).

πηγή

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Strange "water hack" burns 2 lbs in your sleep

At least 160,000 women and men are using a simple and secret "water hack" to drop 1-2 lbs every night as they sleep.

It is effective and works with everybody.

Here are the easy steps for this hack:

1) Grab a clear glass and fill it with water half the way

2) Then use this proven hack

so you'll become 1-2 lbs lighter in the morning!