Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Εκτός εκπαίδευσης τα προσφυγόπουλα στη Σάμο

Αποτέλεσμα εικόνας για προσφυγόπουλα στη Σάμο βαθυ"Πρόταση προς το Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου

Το Υπουργείο Παιδείας ίδρυσε τον Οκτώβριο του 2019 τις ΔΥΕΠ στα Δημοτικά σχολεία Βαθέος, 3ο Σάμου, στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο και στο Νηπιαγωγείο στις Δομές Φιλοξενίας. Μετά την ανακοίνωση όμως των προσλήψεων για τις Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγόπουλων (ΔΥΕΠ) στις 27 Ιανουαρίου, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο έγιναν 43 προσλήψεις, στη Σάμο δεν προσλήφθηκε κανένας εκπαιδευτικός. Η κυβέρνηση της ΝΔ στερεί το δικαίωμα στην μόρφωση σε εκατοντάδες παιδιά προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο.

Από τα προσφυγόπουλα της Σάμου, μόλις 35 φιλοξενούνται από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ή σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν πρόσβαση στην τυπική εκπαίδευση. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά, με ευθύνη και επιλογή της κυβέρνησης, αφήνονται στις ΜΚΟ.

Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση για την απαράδεκτη πολιτική που ασκούν σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Χιλιάδες παιδιά βρίσκονται σήμερα εκτός εκπαίδευσης. Και μόνο το ότι οι ΔΥΕΠ ξεκινούν στο Βόρειο Αιγαίο τον Φεβρουάριο είναι προκλητικό. Πόσο μάλλον όταν οι ΔΥΕΠ καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των προσφυγόπουλων, όταν εκατοντάδες παιδιά με το πρόσχημα του ΑΜΚΑ και τις επιπλέον δυσκολίες απόκτησής του αποκλείονται.

· Κανένα προσφυγόπουλο εκτός σχολείου – Να λειτουργήσουν άμεσα με πλήρη στελέχωση σε εκπαιδευτικούς και ειδικό επιστημονικό προσωπικό όλες οι απαραίτητες δομές.

· Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με μέριμνα για τα παιδιά – Πρόσβαση στις δομές υγείας.

· Δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση για όλους τους μαθητές.

· Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού στη μόρφωση.

· Να αποσυρθεί η αγωγή ενάντια στη συναδέλφισσα δασκάλα που υπερασπίστηκε το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση.

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Δάλλη Μαρία

μέλος του Δ.Σ. Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, αναπληρώτρια αιρετή ΠΥΣΠΕ

Κακαγιάννης Αντώνης

μέλος του Δ.Σ. Δ/Ν Σάμου, αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: