Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Απέχουμε από την ηλεκτρονική ψηφοφορία - Υπερασπιζόμαστε τις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ø τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 ψηφίστηκε ο νόμος 4728/20 που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και περιλαμβάνει την τροπολογία για τη δυνατότητα εκλογής των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης (ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ – AΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας σε μια επίδειξη κυβερνητικού αυταρχισμού – παρά την εκφρασμένη αντίθετη άποψη των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ - προχώρησαν στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης (14/10/2020) που ρυθμίζει την ψηφιακή εκλογική διαδικασία και ορίζει τη διεξαγωγή των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία στις 7 του Νοέμβρη.

Μοιάζει, επίσης, οξύμωρο, να επικαλείται η κυβέρνηση το γεγονός πως ενδιαφέρεται για την υγεία των εκπαιδευτικών, όταν ΔΕΝ έχει λάβει κανένα μέτρο για τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, τουναντίον αύξησε τον αριθμό, τη στιγμή που ΔΕΝ προχώρησε ούτε σε μία διάσπαση τμήματος ακόμη κι εκεί που υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες, όταν μεθοδευμένα δημιούργησε το απόλυτο μπάχαλο με τις άδειες των ευπαθών ομάδων, ενώ ΔΕΝ κατάφερε μέχρι σήμερα ούτε να διανείμει μάσκες κανονικού μεγέθους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Πρόκειται, λοιπόν, για πολιτική επιλογή που στοχεύει να πλήξει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Επόμενος στόχος θα είναι τα σωματεία των εκπαιδευτικών. Θέλουν σωματεία και ομοσπονδίες σφραγίδες, χωρίς μαζικές διαδικασίες, χωρίς γενικές συνελεύσεις, χωρίς ζωντανή συζήτηση. Θέλουν τους εργαζόμενους απομονωμένους, κλεισμένους στο καβούκι τους, μακριά από τη ζωντανή ζωή του σωματείου. Διαμορφώνουν έναν τεράστιο μηχανισμό ελέγχου των εργαζομένων, παρακολούθησης ακόμα και της ψήφου, μέσα από την κατάργηση της μυστικότητας και της ιδιωτικότητας της εκλογικής διαδικασίας.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία οι εκλογές ελέγχονται πλήρως από το κράτος. Δεν διασφαλίζεται η ταυτότητα του ψηφοφόρου, δεν προστατεύεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας, δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει διαρροή αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και δεν εξασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβούλιων, επιδιώκουν την απαξίωση του θεσμού του αιρετού, τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Tην επιστροφή στην εποχή του «άβατου», της συνδιαλλαγής και των προσωπικών εξυπηρετήσεων.

Ø Μετά την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου:

1. καταθέσαμε σήμερα Τετάρτη 21/10 στη ΔΙΠΕ Σάμου συντεταγμένα και οι τρεις παρατάξεις την απόσυρση των ψηφοδελτίων τους για τις εκλογές του ΠΥΣΠΕ Σάμου και δηλώσαμε ότι δεν θα ορίσουμε εκπροσώπους του Συλλόγου μας στην εφορευτική επιτροπή.

2. Καλούμε τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως μέλη εφορευτικών επιτροπών και όσοι ενδεχομένως να έχουν δηλώσει να αποσύρουν τη συμμετοχή τους. Υπάρχει συνδικαλιστική κάλυψη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΟΕ, σε περίπτωση που θα δεχτούν πιέσεις από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης για συμμετοχή τους στη διαδικασία.

3. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, σε περίπτωση πραγματοποίησης των εκλογών, να απέχουν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, ώστε ο κλάδος με τη συλλογική στάση του να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία.

Οι υποψήφιοι/ες της παράταξής μας, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ, που είναι και υποψήφιοι/ες στο ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου και στο ΚΥΣΠΕ με τις Παρεμβάσεις Π.Ε. έχουμε αποσύρει, με δήλωσή μας, τις υποψηφιότητές μας. Πιστεύουμε το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι υποψήφιοι της Ενωτικής που είναι υποψήφιοι με τη ΔΑΚΕ στο ΚΥΣΠΕ και στο ΑΠΥΣΠΕ Β. Αιγαίου.

Απαιτούμε:

  • Να διεξαχθούν οι εκλογές  «δια ζώσης» και με ανοιχτά σχολεία, σύμφωνα με την πρόταση της ΔΟΕ.
  • Να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προϋποθέσεις για την ασφαλή διενέργεια των εκλογών (περισσότερα εκλογικά τμήματα, υγειονομικό υλικό κ.λπ.) ή να αναβληθούν και να παραταθεί η θητεία των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή.

Συναδέλφισσες/φοι,

Έχουμε όλοι χρέος και ευθύνη να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων μας, το θεσμό του αιρετού και των συλλογικών μας θεσμικών οργάνων. Η μάχη αυτή υπερβαίνει τις υπαρκτές και απολύτως θεμιτές ιδεολογικοπολιτικές αντιθέσεις που υπάρχουν στον κλάδο και συνθέτει ένα αρραγές μέτωπο διαφύλαξης του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος και της δημοκρατίας.

Η απόφαση της ΔΟΕ για αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν αποτελεί μια απλή εξαγγελία αλλά συνιστά μορφή αγώνα ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει και να αποδυναμώσει το εκπαιδευτικό κίνημα.

Με βάση αυτό ΚΑΝΕΙΣ δεν νομιμοποιείται να μην υλοποιήσει την απόφαση της ΔΟΕ, να σπάσει το ενιαίο μέτωπο - το οποίο επεκτείνεται και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την αντίστοιχη ομόφωνη απόφαση της ΟΛΜΕ - και ταυτόχρονα να θεωρεί πως μπορεί να συμμετέχει στη ζωή και τις αποφάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και των σωματείων του.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Κακαγιάννης Αντώνης           Δάλλη Μαρία

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου,              Αναπληρώτρια Αιρετή ΠΥΣΠΕ Σάμου,

6940556436-6944271826 - 22730.61231,          6974476651 - 22730.32572,

antoniskak18@gmail.com            dalllimar@yahoo.com

Οι υποψήφιες/υποψήφιοι της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

Δάλλη Μαρία του Ελευθερίου

Κακαγιάννης Αντώνιος του Σταματίου

Κηλουκιώτου Φωτώ του Δημητρίου

Κοτζαρμαλή Βασιλική του Γεωργίου

Μαντζώρος Φώτιος του Αλέκου

Μπαρμπάκη Μαρία του Γεωργίου

Παναγιώτου Χρήστος του Γεωργίου

Παπαδήμου Δέσποινα του Ευθυμίου

Πόθα Μαρία του Γεωργίου

Τσιαμήτρου -Τσαμήτρου Ιφιγένεια του Σπυρίδωνος (Συνεργαζόμενη)


Διαβάστε εδώ την προηγούμενη ανακοίνωση της "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: