Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Το κλείσιμο των σχολείων μειώνει την εξάπλωση της γρίπης κατά 21%


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών, το κλείσιμο των σχολείων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας έχει τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά -περίπου 21%- τη μετάδοση της νόσου.

Η ομάδα των ερευνητών, που πραγματοποίησε τη μελέτη για να εκτιμήσει την επίδραση του κλεισίματος των σχολείων στο αριθμό των ατόμων με τα οποία έρχεται κάποιος καθημερινά σε επαφή, βρήκε ότι ο αριθμός αυτός μειώνεται κατά περίπου 10% όταν τα σχολεία είναι κλειστά.

«Τα μαθηματικά μοντέλα του τρόπου με τον οποίο μεταδίδονται οι λοιμώδεις νόσοι από άτομο σε άτομο μέσω των ανθρώπων που έρχονται σε στενή επαφή βασίζονται σε υποθέσεις σχετικά με την υποκείμενη διαδικασία της μετάδοσης», αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Niel Hens από το Πανεπιστήμιο Hasselt and Antwerp του Βελγίου.

«Καθώς τα παιδιά είναι σημαντικοί φορείς μετάδοσης πολλών παθογόνων που απαιτούν στενή επαφή, λόγω των συχνών και πιο οικείων κοινωνικών επαφών τους και των συνηθειών υγιεινής τους, η μείωση των ευκαιριών τους για κοινωνικές επαφές θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά σε μια κατάσταση πανδημίας».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Infectious Diseases, εάν το κλείσιμο των σχολείων σε μια πανδημία ακολουθούσε το πρότυπο της διακοπής των μαθημάτων κατά τη διάρκεια των περιόδων εορτών, η μετάδοση της νόσου θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 21%.

http://www.healthview.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: