Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Το πόρισμα του εθνικού διαλόγου για την παιδεία


Διετές υποχρεωτικό νηπιαγωγείο, αλλαγές των σχολικών βιβλίων με χρησιμοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, λιγότερα μαθήματα, αλλαγή του τρόπου εξέτασης, ολοήμερο σχολείο μέχρι και το λύκειο, πιστοποίηση των ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αυτά μεταξύ άλλων προτείνονται στο 25σέλιδο πόρισμα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία, το οποίο παρέδωσε σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγητής Πανεπιστημίου Γιώργος Μπαμπινιώτης, σε ειδική τελετή στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια: θεσπίζεται ειδικός κρατικός φορέας εξετάσεων στον οποίο θα προσφεύγει ο τελειόφοιτος λυκείου περισσότερο από μία φορές και θα εισάγεται στις σχολές με βάση την επίδοσή του στις εξετάσεις αυτές και το βαθμό του εθνικού απολυτηρίου.

Για την απόκτηση του εθνικού απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται η προφορική και γραπτή εξέταση των μαθητών στις τρεις τελευταίες τάξεις του λυκείου.

Επίσης, προτείνονται ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ανάπτυξη βιβλιοθηκών.

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε αμέσως μετά την παραλαβή του πορίσματος ότι οι προτάσεις είναι ένα σημαντικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το υπουργείο, τόνισε ιδιαίτερα ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο και όσον αφορά το πότε θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων δεν έδωσε μεν χρονοδιάγραμμα, τόνισε όμως ότι δεν θα αιφνιδιαστούν οι μαθητές. Ανακοίνωσε ακόμη, ότι θα συγκροτηθεί το νέο συμβούλιο με νέα δομή και πρόσωπα τα οποία θα επιλεγούν μέσω ανοιχτής διαβούλευσης.

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, τόνισε ιδιαίτερα ότι μπορεί να ξεκινήσει από τώρα η μελέτη αρκετών ζητημάτων όπως για παράδειγμα μπορεί να ξεκινήσει η σύνταξη των νέων αναλυτικών προγραμμάτων.


http://www.protothema.gr/content.php?id=52025&category_id=31

Δεν υπάρχουν σχόλια: