Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Η Παιδεία ξοδεύει...

Της Τζένης Κ.

Αναγνωρίσιμος τύπος τελευταίας γενιάς σικάτου νεοφιλελευθεροσοσιαλιστικού θηλαστικού (φτυστή Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ταυτόχρονα εξευγενισμένη Ντόρα), η Αννούλα του χιονιά της Δωρεάν και Δημόσιας Παιδείας, γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο χαϊδεμένη κάποιων media κι όλο πιο ηρωική ξεπεσούσα των δημοσκοπήσεων. Λέγεται μάλιστα ευρύτατα ότι στην πρώτη γραμμή του πυρός του αντιδιαμαντοπουλισμού βρίσκονται οι ίδιοι οι υπάλληλοι του υπουργείου της. Και σίγουρα, στην αμέσως επόμενη γραμμή βρίσκονται οι χιλιάδες δασκαλάκοι και καθηγητάκοι (ρεμπεσκέδες του Δημοσίου κι αυτοί) που στις μεταξύ τους συζητήσεις, ανεξαρτήτως του πού τοποθετείται πολιτικώς ο καθείς, τείνουν να συμφωνήσουν ότι κανένας άλλος υπουργός Παιδείας δεν αντιμετώπισε με τόσο μίσος τον εκπαιδευτικό, όσο η νυν…

Ευφράδης και γεμάτη αυτοπεποίθηση, μειδιώσα και σκοτεινή ταυτόχρονα, έχει κάτι από τον αέρα της γυναίκας που επιβεβαιώνει ότι ο Διάολος σε κανονικές συνθήκες φοράει prada, αλλά κάποιες φορές τρομάζει μπροστά στις άψογες γραμμές των συναδελφισσών του και κάνει αντιπολίτευση φορώντας κινέζικα.

Πρώην «ορφανή του Σημίτη», η Άννα Διαμαντοπούλου διατηρεί τη συναισθηματική χλωμάδα των στελεχών εκείνης της οικονομίστικης β’ περιόδου του ΠΑΣΟΚ. Η πορσελάνινη ιδεολογική της επιδερμίδα την κάνει ελκυστική σε όσους αγαπούν τις κλασάτες επιλογές και τα γεύματα εργασίας, αλλά η ψυχρότητα του αδιαφανούς γυαλιού που την ενδύει, την απομακρύνει από όλο τον υπόλοιπο κόσμο, απ’ τον κόσμο που φτιάχνει τον καφέ του στην ίδια κούπα, στο θερμός ή που τον ψωνίζει από το σχολικό κυλικείο.

Δεν είναι μόνο η καπιταλιστολαγνική κοσμογονία που πρόκειται να συντελεστεί επί των ημερών της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το πρόβλημα… Δεν είναι οι αντεροβγαλτικές χειρουργικές παρεμβάσεις στον Τομέα που τάχα γίνονται χωρίς διακρίσεις. Είναι και οι αντιφάσεις.

Οι πρόσφατες καταγγελίες της ΟΛΜΕ για την ασυγχώρητη ασυμμετρία των οικονομικών της επιλογών (είναι ακριβή στα πίτουρα των λειτουργικών εξόδων των σχολείων και φτηνή στο αλεύρι των μεγαλεπήβολων πρότζεκτ, των χαριτοδιπλωμένων Συμβούλων, των ταξιδιών και των διαφημιστικών φρου- φρου για την προώθηση της Διά βίου μάθησης) ανέβασαν ακόμα πιο επικίνδυνα την αρτηριακή πίεση των απλών θαμώνων της Εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν τη γενική δυστοκία του ντομινικοστροσκανικού και ολιρενικού κράτους και κάνουν κράτει σε όλα. Είναι απίστευτο, αλλά αληθεύει! Η αγάπη της υπουργού για τις χλιδές του ιδιωτικού τομέα εκφράζεται, όχι μόνο στις προσωπικές και οικογενειακές της επιλογές, αλλά και σε δαπάνες για μελέτες και καταγραφές με την υπογραφή μεγάλων εταιρειών που θα μπορούσαν να γίνουν και εκ των ενόντων. Τα κονδύλια που αφορούν σε Υψηλές Συμβουλευτικές (στη γνωμοδότηση ατόμων, όπως ο Πάντοα Σιόπα του πρωθυπουργού) είναι πραγματικά εξοργιστικά.

Κατά τ’ άλλα, πάμε σε συγχωνεύσεις σχολείων…

Και μια τελευταία ερώτηση… Πού κατοικοεδρεύει εκείνη η παντέρμη Φώφη Γεννηματά; Όταν ο πρωθυπουργός την "ανασχημάτισε" το Φθινόπωρο, προς στιγμή πιστέψαμε ότι η άφιξή της θα σηματοδοτούσε κάποιου είδους εξανθρωπισμό του Υπουργείου… Έκτοτε, αγνοείται η τύχη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: