Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ... ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ...

Κλείνει η στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης για τα ανώτατα ιδρύματα από το 2011. Τα πανεπιστήμια θα υποχρεωθούν να «βγουν στη γύρα» για να μαζέψουν το μισό του προϋπολογισμού τους! Θα αναζητούν κονδύλια από χορηγούς και χρηματοδότες, προκειμένου να καλύψουν τα ποσά που θα τους... κόψει η πολιτεία, ενώ ακόμη και το 30% της χρηματοδότησης που δικαιούνται θα το παίρνουν αφού εκπληρωθούν οι στόχοι που θα τίθενται από το υπ. Παιδείας.

Η χρηματοδότηση από το κράτος θα γίνεται επί τη βάσει προγραμματικών συμφωνιών και θα συναρτάται με μια σειρά από μετρήσιμα στοιχεία (π.χ. αριθμό εισακτέων, αριθμό πτυχιούχων, τη σχέση μεταξύ των δύο παραπάνω, την απορρόφηση πτυχιούχων από την αγορά εργασίας, επιστημονικό αντικείμενο, ερευνητικές επιδόσεις).

Η πλήρης διαχείριση των οικονομικών των πανεπιστήμιων, περιλαμβανομένης της μισθοδοσίας, θα περιέλθει στα ίδια τα πανεπιστήμια. Κάθε χρόνο τα πανεπιστήμια θα δημοσιεύουν απολογισμούς, καθώς και όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των δραστηριοτήτων τους. Οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι ο τρόπος χρηματοδότησης των ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως αυτός περιγράφεται στο κείμενο διαβούλευσης για τον νέο νόμο-πλαίσιο, πλήττει τον δημόσιο χαρακτήρα των ιδρυμάτων που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος.

Το υπουργείο ανταπαντά ότι τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα να εξηγούν στην κοινωνία τον τρόπο λειτουργίας τους και τις δαπάνες των χρημάτων του ελληνικού λαού.

Χρηματοδότηση ΑΕΙ

 
Η δημόσια χρηματοδότηση των ιδρυμάτων θα εξακολουθήσει να παρέχεται με τους όρους που γίνεται σήμερα σε όλα τα ιδρύματα. Ωστόσο, ένα ποσοστό αυτής της χρηματοδότησης (το οποίο στο εξωτερικό ποικίλλει από 5 έως 30%) θα κατανέμεται στη βάση στόχων, βαθμού εκπλήρωσής τους και συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών και κριτηρίων. Προϋπόθεση για χρηματοδότηση, βεβαίως, θα είναι συγκεκριμένες, διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης.

Οι συμφωνίες που θα προκύπτουν θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συναινετικών διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμικών εταίρων. Αποτελεί κοινή πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο ότι τα ΑΕΙ αντλούν πρόσθετους πόρους από τρίτες πηγές, εθνικές ή ευρωπαϊκές, δημόσιες ή ιδιωτικές. Ήδη, σε αρκετές περιπτώσεις ελληνικών ιδρυμάτων οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από πηγές όπως οι παραπάνω αποτελούν το 50% του συνόλου των εσόδων τους. Η επιπλέον χρηματοδότηση των ΑΕΙ, πέρα από τη δεδομένη χρηματοδότησή τους από το υπουργείο Παιδείας, ενισχύει τον δημόσιο χαρακτήρα τους και το άνοιγμά τους στην κοινωνία και τις ανάγκες της.

Οι χορηγίες

 
Οι ανάγκες κάθε ιδρύματος και η χρηματοδότησή τους θα έχει προσδιοριστεί με τις προγραμματικές συμφωνίες. Το κράτος θα αναλαμβάνει την ευθύνη της χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων που θα έχουν συμφωνηθεί. Φυσικά, το κάθε ίδρυμα θα έχει την ευχέρεια να αναζητεί και πόρους από άλλες πηγές για να δημιουργήσει και άλλες δραστηριότητες πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί με το κράτος (πράγμα που συμβαίνει και σήμερα σε ορισμένα ΑΕΙ). Για παράδειγμα, θα μπορεί να αποδέχεται εξωτερικές χρηματοδοτήσεις (χορηγίες) για καθηγητικές θέσεις. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα αφορούν μόνο την ίδρυση της θέσης και οι χρηματοδότες δεν θα έχουν καμιά δικαιοδοσία στο ακαδημαϊκό μέρος της διαδικασίας .

Αξιολόγηση
Βάσει δεικτών θα δίνονται χρήματα ή αμοιβές

Η χρηματοδότηση θα γίνεται με βάση συγκεκριμένους δείκτες που αφορούν τις ανελαστικές δαπάνες του ιδρύματος, καθώς και με τους στόχους, τους οποίους επιτυγχάνουν τα ιδρύματα. Δηλαδή η αξιολόγησή τους μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον χρηματοδότηση σε όλους τους τομείς.

Προτείνεται να δίνεται η επιλογή στο ΑΕΙ να αυξήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις αμοιβές εκπαιδευτικών που διακρίνονται και έχουν υψηλές επιδόσεις σε θέματα έρευνας ή άλλα θέματα που θα ορίζει το ίδιο, με βάση διαφανείς προβλέψεις του εσωτερικού του κανονισμού και ύστερα από ειδική έγκριση της διοίκησης του ιδρύματος.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ 
bibian@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: