Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Έρχεται «Καλλικράτης-2» στην εκπ/ση τη νέα χρονιά

Δεύτερο «κύμα» συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων έρχεται από τη νέα σχολική χρονιά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ανάγκη για εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού, λόγω και της δραστικής μείωσης των διορισμών μόνιμων δασκάλων και καθηγητών φέτος, οδηγεί το υπουργείο Παιδείας στην εφαρμογή και νέου σχεδίου εκπαιδευτικού «Καλλικράτη», συνεχίζοντας τις συνενώσεις -καταργήσεις ολιγοθέσεων δημοτικών σχολείων στην περιφέρεια.
Συνενώσεις
«Ετοιμαζόμαστε να έχουμε μια καινούρια χρονιά με πολύ περισσότερες συνενώσεις σχολείων. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου σε χθεσινή της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι». Προέβλεψε δε, πως το Φθινόπωρο θα είναι πολύ «θερμό» για τη χώρα και ζήτησε, με αρχή τα θέματα της Παιδείας, να υπάρξει ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης.

Σημειώνεται ότι το πρώτο σχέδιο συγχώνευσης 1.933 σχολείων σε 877 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εφαρμόστηκε την περασμένη σχολική χρονιά (2010-2011), ενώ ο στόχος είναι και την επόμενη χρονιά (2011-2012) οι συνενώσεις να αφορούν, στην περιφέρεια, τα ολιγοθέσια σχολεία και στα μεγάλα αστικά κέντρα -της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης- κυρίως στα συστεγαζόμενα σχολεία.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου παραδέχθηκε ότι φέτος θα είναι μια δύσκολη σχολική χρονιά, καθώς οι διορισμοί τόσο των μόνιμων εκπαιδευτικών όσο και των αναπληρωτών θα είναι πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι.

«Πέρυσι, έγιναν 2.500 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ υπήρξαν 11.000 συνταξιοδοτήσεις και τα βγάλαμε πέρα παλικαρίσια», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας.

Διορισμοί

Φέτος αναμένεται να γίνουν συνολικά 600 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών (εκ των οποίων περίπου 300 στη δευτεροβάθμια και 300 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση), ενώ θα προσληφθούν περίπου 5.000-6.000 αναπληρωτές έναντι 15.800 πέρυσι. «Οι προσλήψεις των αναπληρωτών δεν γίνεται να ξεπεράσουν το 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί θα είναι πολύ λιγότεροι για να καλύψουν τα κενά» τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, προσθέτοντας πως στο τέλος της εβδομάδας θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις ανάγκες που θα παρουσιάσουν τα σχολεία από το Σεπτέμβριο.

Το σημείο «κλειδί» είναι ο αριθμός των δασκάλων και των καθηγητών που θα συνταξιοδοτηθούν φέτος. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει αύριο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να αναμένουν τα τελικά στοιχεία για να αποφασίσουν τρόπους αντιμετώπισης των κενών.

Βιβλία

Την ίδια ώρα, αγώνας δρόμου γίνεται για την έγκαιρη διανομή των σχολικών βιβλίων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, το πρόβλημα με την αγορά χαρτιού λύθηκε και χθες ξεκίνησε η διαδικασία εκτύπωσης των βιβλίων. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη και οι μαθητές δεν θα παραλάβουν τα βιβλία τους πριν από τα Χριστούγεννα, αφού τις προηγούμενες χρονιές είχαν ήδη αυτή την περίοδο τυπωθεί περισσότεροι από τους μισούς σχολικούς τίτλους...

Της Χαράς Καλημέρη από τα ΝΕΑ 9/8/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: