Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Εκπαίδευση, η χαρά του συμβασιούχου

thumbΑπό το Μαρικάκι

Εν μέσω της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, των επικείμενων σημερινών πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, των δημοσιευμάτων για τον Μαύρο Σεπτέμβρη της εκπαίδευσης (για τον οποίο η ίδια η Διαμαντοπούλου έχει με δηλώσεις της προϊδεάσει), νέων στοιχείων για την αύξηση της ανεργίας (από τον ΟΑΕΔ) και γενικότερα μέσα σε ένα κλίμα εκτιμήσεων για επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων και των νοικουριών από το φθινόπωρο,  το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες διορισμούς και προσλήψεις στην εκπαίδευση, μετά την σχετική έγκριση των πιστώσεων από το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι μόνιμοι διορισμοί σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια δεν είναι καν 600 αλλά 546 και οι διοριζόμενοι καλούνται να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από σήμερα έως τη Δευτέρα. Για την ιστορία οι μόνιμοι διορισμοί φέτος είναι μάλλον πρωτοφανείς για τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ πέρυσι, πρώτη χρονιά υλοποίησης της πολιτικής του μνημονίου πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.800 διορισμοί συνολικά στις δύο βαθμίδες.

Για φέτος, τα κενά στις σχολικές αίθουσες δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων υπολογίζονταν περί τις 20.000 δεδομένων και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων που κατά την Διαμαντοπούλου ανέρχονται σε 6.000 κατ’ άλλους σε 11.000.

Την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του απολογισμού της προετοιμασίας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς η υπουργός δήλωνε πως «την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα έχει καταγραφεί το σύνολο των λειτουργικών κενών και θα ανακοινωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών που θα προσληφθούν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι τοποθετήσεις αναπληρωτών θα γίνουν έως τις 08/09/2011».
Τελικά, χθες ανακοινώθηκε ότι εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για την πρόσληψη 16.220 αναπληρωτών και ωρομισθίων (τελικά το υπουργείο απέκτησε εικόνα νωρίτερα ή βρέθηκαν λεφτά κι άρχισαν τα «κουβαρνταλίκια»;) στην Α’βαθμια, τη Β΄θμια, τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑ) και τα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης) συν την πρόσληψη 4.500 ακόμη αναπληρωτών και ωρομισθίων με κονδύλια από συγχρηματοδοτούμενα του ΕΣΠΑ. Το σύνολο 20.720 εκπαιδευτικοί.
Μαζί ανακοινώθηκε και η έγκριση πιστώσεων για την πρόσληψη 1.300 συμβασιούχων (εκπαιδευτικού προσωπικού) σε θέσεις επιστημονικών συνεργατών, εργαστηριακών συνεργατών και εκπαιδευτικών ειδικών μαθημάτων στα ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς και 250 συμβασιούχων καθηγητών (ΠΔ 407/80) στα ΑΕΙ. Άλλοι 1.550 δηλαδή.
Επίσης προβλέπονται 71 θέσεις 10 μηνης διάρκειας στις ΣΜΕΑ, 10 θέσεις 8μηνης διάρκειας σε φορείς εποπτευόμενους από το υπουργείο πλην του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (πρώην ΟΕΔΒ) για το οποίο προβλέπονται ξεχωριστά 25 θέσεις 8μηνης διάρκειας, και 3 θέσεις ετήσιας διάρκειας για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Ακόμα εγκρίθηκαν 44 θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στις Μαθητικές Κατασκηνώσεις ΕΜΚΦ Αγίου Ιωάννου Ασπρονερίου Φθιώτιδας, Πλαταμώνα Λάρισας, «Αρχαία Άβδηρα» Ξάνθης και Αγ. Τριάδας Ημαθίας, για χρονικό διάστημα 2 κατασκηνωτικών περιόδων (14 ημερών η καθεμία).
Και τέλος, 14 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με διάρκεια απασχόλησης 10 μηνών στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και 100 Ιεροδιδάσκαλοι Ισλαμικής Θρησκείας, με συμβάσεις 9μηνες στις Μουφτείες της Θράκης.

Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο ή όχι (καθόλου δεν περνάει από τη σκέψη μας ότι έγινε εσκεμμένα)αλλά η σούμα κάνει εντύπωση και οι σχετικοί τίτλοι χτες μιλούσαν για 24.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών(παρόλο που είναι βαριά 23.500). Τώρα, διορισμούς μελών ΔΕΠ δεν ανακοίνωσε, ειδικά για εκείνους που περιμένουν στην ουρά πάνω από διετία, άλλα άμα δεν περάσει η «ιστορική μεταρρύθμιση» των πανεπιστημίων με την πρώτη μπορεί να βρεθούν λεφτά και για κάμποσους από δαύτους.
Αλλά τι κοστίζει; Η αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ είναι ανέκδοτο, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μήπως πληρώνονται οι συμβασιούχοι στην ώρα τους για να ιδρώνει η κυβέρνηση αν θα βρει να τους πληρώνει γενικώς;
Κατά τα λοιπά, ο χάρτης των προσλήψεων είναι η αποθέωση της ελαστικής απασχόλησης στην εκπαίδευση από την πρώτη διδάξασα της "υπαναχώρησης" από τις πλουσιοπάροχες υποσχέσεις του τύπου: «ποτέ ξανά ωρομισθία στο δημόσιο Ολοήμερο»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: