Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Πατρονάρει εκδοτικό οίκο το υπουργείο Παιδείας. Επτά εκδοτικοί οίκοι καταγγέλλουν και προσφεύγουν στα δικαστήρια

Δεν φθάνει που το υπουργείο Παιδείας τα... κατάφερε να αφήσει μέχρι και τώρα τους μαθητές χωρίς βιβλία, με τις λανθασμένες (και όχι μόνο) επιλογές του, αλλά συνεχίζει να προκαλεί: 
 
Έθεσε υπό την αιγίδα του έναν Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που διοργανώνει ιδιωτικός εκδοτικός οίκος για να προωθήσει τα βιβλία γνωστής και έγκριτης λογοτέχνιδος, με την οποία ήρθε σε συμφωνία για να εκδώσει συγκεκριμένα βιβλία της. Το χειρότερο δε απ' όλα είναι ότι στον διαγωνισμό αυτό, που ο εκδοτικός οίκος ονόμασε «Μαραθώνιο Ανάγνωσης», θα διαγωνισθούν παιδιά σε θέματα που υπάρχουν στα βιβλία τα οποία εκδίδει ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος και όχι στα βιβλία που έχουν εκδόσει κι άλλοι οίκοι!
 
Πρόκειται δηλαδή για ένα ξεκάθαρο «πατρονάρισμα» του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου από το υπουργείο Παιδείας για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει, αλλά θα πρέπει το υπουργείο Παιδείας να αποκαλύψει αμέσως. Το γεγονός έχει προκαλέσει σάλο στους υπόλοιπους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι έστειλαν εξώδικο στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας να μη στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο τον διαγωνισμό και να αναφέρει ρητά, τόσο στην ιστοσελίδα του όσο και σε κάθε άλλη περίπτωση, ότι δεν τελεί ο «Μαραθώνιος Ανάγνωσης» υπό την αιγίδα του.
 
Στο εξώδικο που στρέφεται κατά της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου και υπογράφεται από τους εκπροσώπους των εκδοτικών οίκων Καστανιώτη, Παπαδόπουλου, Μίνωα, Ψυχογιού, Ίκαρου, Κέδρου και Πατάκη μεταξύ άλλων αναφέρεται:
 
«Με το με αρ. πρωτ. 115396/Γ7/6-10-2011 έγγραφο του υπουργείου σας, που υπογράφεται από τον γενικό γραμματέα Βασίλη Κουλαΐδη, με θέμα «Πραγματοποίηση Προγράμματος Μαραθωνίου Ανάγνωσης υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας ΔΒΜΘ», γνωστοποιήσατε προς τις Εκδόσεις Μεταίχμιο ότι το υπουργείο σας θέτει υπό την αιγίδα του τον «Μαραθώνιο Ανάγνωσης», που διοργανώνεται από τις ως άνω Εκδόσεις Μεταίχμιο, από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, με στόχο τη γνωριμία των μαθητών των Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεων του Δημοτικού με το έργο «της σπουδαιότερης εν ζωή ελληνίδας συγγραφέως παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας». Ακολούθως, οι Εκδόσεις Μεταίχμιο εξέδωσαν και διένειμαν προς όλα τα μέσα ενημέρωσης και επίσης ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους σχετική ανακοίνωση, παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία, πληροφορίες και οδηγίες για τον εν λόγω διαγωνισμό και επισημαίνοντας μετ' επιτάσεως ότι αυτός τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου σας. 
 
Με το με αρ. Πρωτ. Φ.14/646/126117/Γ1/3-11-2011 έγγραφο του υπουργείου σας, που υπογράφεται από τον ειδικό γραμματέα Μιχάλη Κοντογιάννη, με θέμα «Μαραθώνιος Ανάγνωσης - Ο θαυμαστός κόσμος της Άλκη Ζέη», που αποστείλατε προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ, τους Προϊσταμένους Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης, τους σχολικούς συμβούλους Δημόσιας Εκπαίδευσης, τις Διευθύνσεις και Γραφεία ΠΕ και τα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της χώρας, ενημερώσατε όλους τους ως άνω για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό των Εκδόσεων Μεταίχμιο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου σας και ότι αφορά το έργο «της σπουδαιότερης εν ζωή Ελληνίδας συγγραφέως παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, Άλκης Ζέη», στο ίδιο έγγραφο ο εν λόγω διαγωνισμός των Εκδόσεων Μεταίχμιο χαρακτηρίζεται ως «ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας» και συνδέεται με το μάθημα της Φιλαναγνωσίας, που εισήχθη στα σχολεία με ΕΑΕΠ της χώρας από τον Σεπτέμβριο του 2010, ήτοι από το προηγούμενο εκπαιδευτικό έτος. Τέλος, στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενες σχολικές μονάδες θα πρέπει να αποστείλουν δελτίο συμμετοχής στο διαγωνισμό στη σχετική ταχυδρομική ή ηλεκτρονική διεύθυνση των Εκδόσεων Μεταίχμιο έως τις 10 Νοεμβρίου 2011 και «παρακαλούνται οι διευθυντές και οι σύλλογοι διδασκόντων της χώρας, όπως μεριμνήσουν για τη συμμετοχή των σχολείων τους στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης».
 
Δηλαδή το υπουργείο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι «προωθεί» συγκεκριμένα βιβλία εκδοτικού οίκου, αγνοώντας ότι υπάρχουν κι άλλοι εκδοτικοί οίκοι που διαθέτουν παρόμοια βιβλία και θα μπορούσε κάλλιστα ο «Μαραθώνιος Ανάγνωσης» να εμπλουτιστεί και με αυτά για να προσφέρει μεγαλύτερο εύρος γνώσεων και να είναι πιο αντιπροσωπευτικός.
Όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν μάλλον στα σχέδιά του, αφού το μόνο που φρόντιζε να κάνει ήταν να προωθεί τα συγκεκριμένα βιβλία του οίκου Μεταίχμιο. 
 
Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής δεν άρχισαν να φανούν. Όπως αναφέρεται στο εξώδικο, οι εκδόσεις Μεταίχμιο ενημέρωσαν μέσω της ιστοσελίδας τους το κοινό, ότι «περισσότεροι από 34.500 μαθητές και μαθήτριες θα ''τρέξουν'' στον Μαραθώνιο από 758 σχολεία όλης της Ελλάδας (πάνω από 600 τμήματα από κάθε τάξη), από την Κομοτηνή και την Ξάνθη μέχρι την Κάλυμνο και από τη Νάξο μέχρι την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα». Οι ίδιες οι Εκδόσεις Μεταίχμιο ανακοινώνουν στην ιστοσελίδα τους ότι περισσότεροι από 34.500 μαθητές και μαθήτριες από 758 σχολεία όλης της Ελλάδας ήδη δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό μέσω των δασκάλων τους, επομένως οι πωλήσεις των συγκεκριμένων βιβλίων των Εκδόσεων Μεταίχμιο είναι προφανές ότι θα αυξηθούν μέσα στο χρονικό διάστημα του τρέχοντος τριμήνου τουλάχιστον κατά 34.500 αντίτυπα (σε περίπτωση που κάθε συμμετέχων μαθητής αγοράσει από ένα μόνο βιβλίο από τα έξι), κατά πάσα δε πιθανότητα θα αυξηθούν κατά πολλαπλάσιο αυτού αριθμό (σε περίπτωση που κάθε μαθητής αγοράσει περισσότερα του ενός από τα έξι βιβλία, που είναι και το πιθανότερο, για τις ανάγκες του διαγωνισμού). Και οι 6 εκδοτικοί οίκοι κλείνουν το εξώδικό τους ως εξής:
 
«Η συγκεκριμένη ενέργεια του υπουργείου σας, με την οποία ενισχύονται απροκάλυπτα οι πωλήσεις ενός εκδοτικού οίκου σε βάρος των ανταγωνιστών του και ως εκ τούτου παραβιάζονται ευθέως οι συνταγματικώς κατοχυρωμένες αρχές της ισότητας, της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, καθώς και οι διατάξεις του εθνικού δικαίου και του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατατείνουν στην προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, δυστυχώς θυμίζει την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα της αδιαφάνειας και της διαπλοκής από την οποία στη σημερινή κρίσιμη ιστορική συγκυρία έχουμε ίσως την τελευταία ευκαιρία να απαλλαγούμε, προκειμένου να προχωρήσουμε στην Ελλάδα του αύριο, σε μια Ελλάδα με ευρωπαϊκή προοπτική όπου θα τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες αξιοκρατίας και διαφάνειας». 
 
Έπειτα απ' όλα αυτά, οι 6 εκδοτικοί οίκοι καλούν το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή του με την οποία έθετε τον διαγωνισμό των εκδόσεων Μεταίχμιο υπό την αιγίδα του και να γνωστοποιήσει διαδικτυακά ότι δεν έχει πλέον σχέση με αυτόν.
Διαφορετικά, δηλώνουν οι 6 εκδότες, θα προβούν στις δέουσες νομικές ενέργειες για να προστατευθούν από την αυθαιρεσία του υπουργείου και θα προσφύγουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τόσο στα ελληνικά δικαιοδοτικά όργανα, όσο και στα ευρωπαϊκά, περιλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εφημερίδα "Το Παρόν", 22/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: