Κάτω από τον προκλητικό αυτό τίτλο επιχειρείται η στοχοποίηση και η ενοχοποίηση των γυναικών εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε κατάσταση κύησης. Ο συντάκτης του άρθρου εναρμονίζεται απόλυτα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Παιδείας, κυρίου Συμεών Κεδίκογλου, που, όπως φαίνεται, έχει ήδη δικάσει και καταδικάσει γιατρούς και εγκύους εκπαιδευτικούς.
Όπως είναι γνωστό, αρμοδιότητα αλλά και υποχρέωση του Υπ. Παιδείας είναι να μεριμνά για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται στα σχολεία, ακόμα κι όταν προκύπτουν αιφνιδιαστικά ή έχουν απρόβλεπτη διάρκεια.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει προφανή στόχο ενοχοποιήσει για τα κενά που παρατηρούνται στα σχολεία τις εκπαιδευτικούς που λαμβάνουν άδειες κύησης και να αθωώσει την πολιτική του, που έχει μηδενίσει τους διορισμούς εκπαιδευτικών, οδηγεί σε διαθεσιμότητες – απολύσεις, στραγγαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και περικόπτει τις δαπάνες.
Εύκολα και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία μπορεί να επικαλείται κανείς «κενά και χαλαρό πλαίσιο στα κριτήρια», που θέτουν το ασφαλιστικό σύστημα και η πολιτεία για τις περιπτώσεις που πρέπει να εγκρίνεται άδεια στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες για λόγους υγείας ή κύησης.
Εύκολα, επίσης, μπορεί να επικαλείται κανείς στατιστικές ή μεμονωμένες περιπτώσεις εξαπάτησης, ως πρόσχημα για την κατάργηση ακόμα περισσότερων εργασιακών δικαιωμάτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, ακόμα και χωρίς στοιχεία, όπως παραδέχεται και ό ίδιος ο Υφυπουργός Παιδείας. Και για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε απόσπασμα από το διάλογο στην ολομέλεια της Βουλής:
«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Έχετε στοιχεία, κύριε Υπουργέ;
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Όσον αφορά τα στοιχεία, το ψάχνουμε αυτή τη στιγμή μαζί με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όταν τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι είναι παγκοσμίως, σημαίνει ότι εδώ κάτι συμβαίνει.»
(http://www.esos.gr/arthra/vouli/kaygas-sth-boylh-gia-tis-gynaikes-ekpaideytikoys )
Το ευαίσθητο, σε κάθε περίπτωση, ζήτημα των αδειών που σχετίζονται με την κύηση, επαπειλούμενη ή φυσιολογική, έχει και μια ιδιαίτερη σημασία σε μια χώρα που αντιμετωπίζει εξαιρετικά σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Επιπλέον, σε ένα κλάδο που η ηλικία διορισμού είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του γενικού πληθυσμού, είναι πολύ πιθανόν να δικαιολογείται αυξημένο ποσοστό προβλημάτων κατά τη διάρκεια της κύησης.
Επισημαίνουμε, ακόμα, κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το δημοσίευμα αυτό, πού ίσως ανασκευάζουν και τον τίτλο, αλλά βέβαια οι τίτλοι δημιουργούν τις εντυπώσεις:
«Το ζήτημα πάντως, όπως επισημαίνουν όλες οι πλευρές που έχουν γνώση του θέματος, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς κανείς δεν μπορεί να παίξει με τις πιθανότητες και να μην εγκρίνει άδεια για ένα πρόβλημα που έχει εντοπιστεί.»
«Αρκετοί εργοδότες δεν φροντίζουν να αναθέσουν πιο ήπια καθήκοντα στις εγκύους.»
Τονίζουμε, τέλος, ότι πέρα από την αυτονόητη σημασία που έχουν τα εργασιακά δικαιώματα, βασικό κριτήριο πολιτισμού είναι η νομοθεσία που προστατεύει το «δίδυμο» μητέρας-παιδιού. Προτείνετε να καταργηθεί, κύριοι;
Αθήνα, 3-2-2014
Από το Γραφείο Τύπου της ΟΛΜΕ
Διαβάστε το δημοσίευμα στο ‘Έθνος” «Βιομηχανία αδειών με πρόσχημα την κύηση» εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου