Η αστυνομία καλεί λυκειάρχη, η λυκειάρχης καταδίδει τους μαθητές της, οι μαθητές εξετάζονται χωρίς παρουσία δικηγόρου, παραπέμπονται για κακουργηματικές πράξεις επειδή συμμετείχαν σε καταλήψεις, και η αστυνομία τους ενημερώνει ότι αποκλείονται από τις πανελλαδικές εξετάσεις… Ο κατασταλτικός κατήφορος δεν έχει τέλος.
Η ποινικοποίηση των καταλήψεων στα σχολεία συντελέστηκε με τον νόμο 2811, το 2000, επί πρωθυπουργίας του «εκσυγχρονιστή» Κώστα Σημίτη. Τότε κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούσε την «Ομαλή λειτουργία των δημοσίων σχολίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Όπως ορίζεται, «όποιος παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. Η ποινική διαδικασία ασκείται αυτεπαγγέλτως». Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ανασύρεται συχνά πυκνά, ενώ η συγκυβέρνηση Σαμαρά δεν διστάζει να την επιστρατεύσει, καταλήγοντας σε ένα κρεσέντο διώξεων κατά ανήλικων μαθητών.
Έτσι, την περασμένη εβδομάδα κλήθηκε από το αστυνομικό τμήμα του Κερατσινίου η διευθύντρια λυκείου της περιοχής για την κατάθεση ονομάτων μαθητών που συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις του περασμένου Οκτωβρίου. Η λυκειάρχης προφανώς δεν αντιστάθηκε σθεναρά στις πιέσεις των αστυνομικών οργάνων – σε αντίθεση με τον διευθυντή του Γυμνασίου, με το οποίο συστεγάζονται, που αρνήθηκε να αποκαλύψει ονόματα μαθητών του. Με τη συνδρομή λοιπόν της διευθύντριας του Λυκείου τα ονόματα οκτώ μαθητών συμπλήρωσαν τη λίστα των καταληψιών. Οι ανήλικοι «παραβάτες» κλήθηκαν με τη σειρά τους από την αστυνομία, όπου τους ανακοινώθηκε ότι επίκειται η παραπομπή τους για κακουργηματικές πράξεις, ενώ ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ ενημερώθηκαν ότι αποκλείονται από τις πανελλαδικές εξετάσεις λόγω της εκκρεμοδικίας.
Κι εκεί που θα λέγαμε ότι χειρότερα δεν γίνεται, έρχονται να προστεθούν οι καταγγελίες των μαθητών για ερωτήσεις που τους υποβλήθηκαν, όπως «τι ψηφίζουν οι γονείς σου;», «τι δουλειές κάνουν ο πατέρας και η μητέρα σου;», «ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις των καθηγητών σου στο σχολείο;», «ποιοι από τους καθηγητές σου στο σχολείο ήταν υπέρ της απεργίας που κάνατε;», «παρακινηθήκατε από καθηγητές ή πολιτικό κόμμα;».
Στην παράσταση διαμαρτυρίας προς το αστυνομικό τμήμα, που πραγματοποίησαν πριν από δυο ημέρες εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Πειραιά, όπως αναφέρει στο UNFOLLOW ο αντιπρόεδρός της Γιώργος Καββαδίας, οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι έδρασαν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά. «Οι εκπαιδευτικοί είναι εξαιρετικά αναστατωμένοι καθώς ο αστυνομικός κλοιός σφίγγει τρομακτικά γύρω και από την εκπαιδευτική κοινότητα, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη κοινωνία» σημειώνει ο αντιπρόεδρος. «Οι αστυνομικοί αυθαιρέτησαν αφού οι μαθητές κλήθηκαν προφορικά και παρουσιάστηκαν στο αστυνομικό τμήμα δίχως την παρουσία δικηγόρων ενώ ορισμένοι εκτός μαθητών παραβρέθηκαν χωρίς την παρουσία των κηδεμόνων τους. Εξάλλου προκαλεί εντύπωση η σπουδή και οι απειλές που εκτοξεύτηκαν για μια κατάληψη ολίγων ημερών κατά τη διάρκεια της οποίας δεν σημειώθηκαν ούτε βανδαλισμοί ή κάποιο άλλο επεισόδιο. Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους συναδέλφους διευθυντές να μην δώσουν το δικαίωμα της αστυνομικής παρέμβασης στα σχολεία, να μην συνεργάζονται και να μην δίνουν ονόματα μαθητών».
Την ίδια ώρα δημοσιοποιείται έγγραφο της ΓΑΔΑ -μετά τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συλλόγων γονέων της Αγίας Παρασκευής – με το οποίο τα Αστυνομικά Τμήματα καλούνται να καταγράφουν προβλήματα και ανάγκες κατά τη λειτουργία των σχολείων, καθώς και να δρομολογήσουν προσωπικές επαφές και συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολείων. Από την πλευρά της η ΓΑΔΑ ανακοίνωσε ότι η εν λόγω ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης παραβατικών συμπεριφορών και διακίνησης ναρκωτικών στις σχολικές μονάδες.
Η σαμαρική συγκυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι όχι μόνο γίνεται και χειρότερα αλλά ο κατασταλτικός κατήφορός της δεν έχει τέρμα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου