Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Έχουν αρπάξει το φτυάρι κατά των εκπαιδευτικών …., του Ζαχαρία Καψαλάκη

Διαβάζοντας ένας ανυποψίαστος αναγνώστης το άρθρο της κ. Κέζα Λώρη, μπορεί εύκολα όχι μόνο να σκεφτεί, αλλά και να ανακράξει ότι για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης φταίνε οι κακοί εκπαιδευτικοί… Δημοσιευμένο στο «Βήμα» και αποτελεί σίγουρα δείγμα γραφής πως προσπαθεί το σύστημα να μετουσιώσει σε πράξη τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος κάθε ομάδας εργαζομένων (στη συγκεκριμένη περίπτωση οι καθηγητές) που υψώνει ανάστημα κατά του ίδιου του συστήματος.
Αιτία, η αντίδραση των καθηγητών στη διεξαγωγή μαθημάτων στις διακοπές της Δικαινησίμου, σε σχολεία που έγιναν καταλήψεις, καθώς όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές η ύλη έχει καλυφθεί από τους συναδέλφους τους.
Η συντάκτρια του άρθρου, Κέζα Λώρη με τ΄ όνομα (απόφοιτος του λυκείου της Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας) αναφέρει μεταξύ των άλλων στο άρθρο της που έχει τον τίτλο «Αντικοινωνικοί καθηγητές»:
* «Για να δουλέψουν ζητούν υπερωρίες. Καλά λένε γιατί δίνουν την αφορμή να ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση, για τις ημέρες των διακοπών τους και την παρουσία τους στο σχολείο»
* «Η αντικοινωνική συμπεριφορά των καθηγητών που αρνούνται να δουλέψουν τρεις μέρες βασίζεται σε τεκμήρια της εποχής. Ξέρουν ότι ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης το αληθινό μάθημα δεν γίνεται μέσα στην τάξη του δημόσιου σχολείου, γίνεται εκεί έξω, στις αίθουσες της παραπαιδείας».
* «Οι γονείς παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν ώστε τα παιδιά τους να συμπληρώσουν τα κενά που αφήνουν οι καθηγητές του σχολείου»
* «Να σημειώσουμε ότι η κατάληψη δεν είναι κάτι απρόσωπο και αφηρημένο: οι καθηγητές δεν έχουν πείσει τους μαθητές τους για την αξία της γνώσης που παρέχουν.»
   Να σημειώσουμε ότι:
* Πουθενά δε γίνεται λόγος για τα μαθήματα που χάθηκαν καθώς το σύστημα δε διόρισε έγκαιρα καθηγητές. Στο δικό μου σχολείο ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου π.χ. τα μαθήματα ξεκίνησαν 9 του Οκτώβρη, γιατί τότε έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών.
* Σε πολλά σχολεία οι καθηγητές πήγαν μετά το Γενάρη. Και οι αγωνία όλων είναι ότι οι περισσότεροι δίδασκαν μαθήματα που θα εξεταστούν στις πανελλήνιες…
* Δεν είδα να γράψει κάτι για το ότι το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο κόντεψε φέτος να κλείσει, καθώς δεν μπορούσε να πάρει πιστοποίηση, καθώς τα μαθήματα άρχισαν Νοέμβριο, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών…
   Σίγουρα για το σύστημα και τους κοντυλοφόρους του για όλα τα δεινά φταίνε οι καθηγητές και πουθενά το ίσιο το σύστημα που δεν φροντίζει τα αυτονόητα.   
    Σίγουρα το σύστημα έχει παρακαταθήκη αυτούς που κρατούν τη γραφίδα (η το φτυάρι που λέγαμε παλιότερα), αρωγούς όποτε χρειαστεί…
    Αρκεί να τα βλέπουμε…
    (ΥΓ: Για όποιο έχει την υπομονή και θέλει μπορεί να δει το άρθρο και να αποκρυσταλλώσει άποψη:
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=588912)

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: