Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η Eurostat δεν λέει πουθενά για πλεόνασμα - Μας πλασάρουν λογιστικές αλχημείες!

Με λογιστικά "τερτίπια" προσπαθεί να καμουφλαριστεί η κατάρρευση της μνημονιακής πολιτικής και να ξανα βγει στην επιφάνεια το "success story" του Αντώνη Σαμαρά.

Την ιστορία του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας προσγείωσε ο αρθρογράφος της Wall Street Journal, που έκανε λόγο για greek statistics. Ο συντάκτης προτρέπει μάλιστα τους αναγνώστες να κοιτάξουν πιο προσεκτικά τα νούμερα λέγοντας πως κάτι δεν πάει καλά. Και εξηγούν: η Eurostat ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. ευρώ το 2013 και δαπάνησε 7,2 δισ. ευρώ για πληρωμές τόκων. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο -σύμφωνα με τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η Eurostat- εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ την Ελλάδας

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας αναφέρει πως η Eurostat δεν μιλάει πουθενά για πρωτογενές πλεόνασμα αλλά ανακοινώνει πως η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 15,8 δις ευρώ και χρέος 318,7 δις ευρώ. Προσπαθούν με λογιστικές αλχημείες που συμφώνησαν μαζί με τα μνημόνια να αναδεικνύουν, "επιτεύγματα" τους, όπως είναι το υποτιθέμενο πρωτογενές πλεόνασμα.

Το ελληνικό χρέος το 2012 μάλιστα ήταν 304 δισεκατομμύρια και ΤΟ 2013 εκτιναχθηκε,  στα 318,703, και από 157,2% του ΑΕΠ απογειώθηκε στο 175,1% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει ο Γ. Δελαστίκ σε άρθρο του στην εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ , το έλλειμμα του 2013 είναι μάλιστα το δεύτερο χειρότερο εδώ και μισόν αιώνα, αν εξαιρέσουμε τα ελλείμματα των κυβερνήσεων Τζαννετάκη, Ζολώτα και του... «νοικοκύρη» Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, από το 1989 ως το 1993!

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2013, από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ μόνο η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Σλοβενίας είχε έλλειμμα μεγαλύτερο εκείνου της Ελλάδας - συγκεκριμένα 14,7% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ που παρουσίασε πέρυσι η Ελλάδα είναι πάνω από πέντε (!) εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το τρίτο και το τέταρτο χειρότερο έλλειμμα της ΕΕ των «28» - δηλαδή της Ιρλανδίας (7,2% του ΑΕΠ) και της Ισπανίας (7,1%).

Κλειώ Ιωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια: